Äänekoskella on Suomen reiluin luokka

”Meidän koulussa on parasta se, että se on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa”

Äänekosken Koiviston koulun 6. luokka voitti Suomen reiluin luokka 2021 -kilpailun, jonka vuosittain järjestää Koululainen-lehti. – Koulussamme puhutaan avoimesti luokkahengestä ja siitä, kuinka tultaisiin toistemme kanssa hyvin toimeen. Paljon myös tehdään tehtäviä pareittain ja ryhmissä, rehtori ja voittoluokan oma opettaja Matti Kuusinen kertoo.

Myös Koiviston koulun säännöissä lukee, että koulussa on kiellettyä kiusaaminen, satuttaminen, häirintä ja syrjintä. – Pienessäkin luokassa tapahtuu paljon kaverisuhteissa ihan viikoittain, mutta yleissuunta ollaan saatu käännettyä hienosti positiiviseen. Tästä kiitos kuuluu ihan kaikille, Kuusinen sanoo.

Koiviston koulun 6. luokalla on 12 oppilasta. Suomen reiluin luokka -kisaan oppilaat tekivät erilaisia tehtäviä. Opettaja kehuu, että tehtävät tehtiin laadukkaasti, sulassa sovussa ja innokkaasti. Luokka piti maskottikisan, jonka voitti pehmoapina Martti. Maskotin avulla oppilaat kuvailivat, kuinka ottaisivat uuden oppilaan luokassa vastaan. – Meidän luokalle on tullut kaksi uutta oppilasta, joten tehtävä oli meille aika helppo. Siinä tärkeintähän on luokan yhteishenki, mennä tutustumaan toiseen ja olla ystävällinen, voittajaluokasta Kerttu Toivoinen kertoo.

Yhtenä kisatehtävänä oli tehdä luokan oma lehti. Koiviston koulun kuutosten tekemässä lehdessä on ajankohtaisia uutisia, juttuja muun muassa koulun yhteishenkiprojekteista sekä paljon huumoria.

”Meillä otetaan kaikki mukaan”

Äänekosken Koiviston koululla on upeita yksityiskohtia. Pihalla on kaveripenkki, johon voi mennä istumaan, jos ei ole leikkikaveria. Yksinäiset käydään siitä hakemassa mukaan. – Sillä tavalla kukaan ei jää yksin. Meillä otetaan kaikki mukaan tunneilla ja välitunneilla, Kerttu Toivoinen sanoo.

Kaikista koulun ystävällisistä teoista taas laitetaan pallotauluun ja palloja onkin kertynyt lyhyessä ajassa paljon. Rehtori Matti Kuusinen on rakennellut aulaan legoista yksityiskohtaisen Koiviston koulun pienoisversion oppilaineen ja opettajineen. – Meidän koulussa on parasta se, että se on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa, Ronja Erkkilä miettii.

Äänekosken kaupunki on satsannut viime vuosina voimakkaasti kouluihin ja Koiviston uusi hirsinen koulurakennus on ollut käytössä kaksi vuotta. Oppilaat kehuvat, että uudessa koulussa on enemmän tilaa, väljyyttä ja perinteisten luokkahuoneiden lisäksi myös luovia tiloja. – Koulu myös näyttää hyvältä, Pinja Suutala sanoo. – Täällä on yksityiskohtia ja värejä. On enemmän tekemistä ja tilaa on käytetty luovasti, Matilda Puranen lisää.

Kilpailun järjestänyt Koululainen -lehti julkaisee Äänekosken voittajaluokasta jutun tammikuun numerossaan.

Suomen reiluin luokka -voitosta saatiin palkinnoksi tubettajat Niko ja Santtu vierailemaan koululla. Oppilaat kertovat, että tubettajia kiinnosti esimerkiksi luokan onnenpyörä, jolla on monia eri käyttötarkoituksia - sillä voi vaikka arpoa parit. Video Koiviston koululta on tubettajien joulukalenterin 9. luukku ja se löytyy täältä.

Sydämellinen koulu on myös koko kylän sydän

Vuonna 2019 valmistunut uusi hirsinen koulurakennus ja vanha, lähes satavuotias koulu istuvat hienosti rinnakkain yhteiseen pihapiiriin ja Koiviston kylän kauniisiin peltomaisemiin. Vanhalla koululla eli Perinnetalolla - tuttavallisemmin Pertsalla - oppilaat tekevät edelleen puukäsitöitä.

Kyläkoulu on asuinalueen sydän. – Täällä käydään iltaisin ja viikonloppuisin harrastamassa, oppilaat kertovat.

Sydän toistuukin koulun tunnuksessa, jossa yhdistyy uusi ja vanha puu. Sydämenmuotoa löytyy myös esimerkiksi koulun ulkoseinästä, eikä liikuntahallin lattiassakaan ole keskiympyrää, vaan keskisydän. Rehtorin tekemästä koulun Lego-pienoismallista voi bongata useampia sydämiä.

Koiviston koululla on parhaillaan meneillään koko koulun yhteinen joulukalenteriprojekti, jota voi seurata koulun omalla YouTube-kanava. Sekin tehdään yhdessä.

Lisätietoja:

Äänekosken Koiviston koulun rehtori Matti Kuusinen, 0400 115 509,matti.kuusinen@aanekoski.fi

Iloisia oppilaita ja opettaja.
Neljä hymyilevää koululaista.
Legoista tehty pienoismalli.
Värikkäitä palloja.
Penkki, jossa lukee Kaveripenkki.
Hirsinen koulurakennus.
Vanha hirsinen koulurakennus.

Uutinen julkaistu 21.12.2021

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023