Äänekoskella on Suomen reiluin luokka

”Meidän koulussa on parasta se, että se on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa”

Äänekosken Koiviston koulun 6. luokka voitti Suomen reiluin luokka 2021 -kilpailun, jonka vuosittain järjestää Koululainen-lehti. – Koulussamme puhutaan avoimesti luokkahengestä ja siitä, kuinka tultaisiin toistemme kanssa hyvin toimeen. Paljon myös tehdään tehtäviä pareittain ja ryhmissä, rehtori ja voittoluokan oma opettaja Matti Kuusinen kertoo.

Myös Koiviston koulun säännöissä lukee, että koulussa on kiellettyä kiusaaminen, satuttaminen, häirintä ja syrjintä. – Pienessäkin luokassa tapahtuu paljon kaverisuhteissa ihan viikoittain, mutta yleissuunta ollaan saatu käännettyä hienosti positiiviseen. Tästä kiitos kuuluu ihan kaikille, Kuusinen sanoo.

Koiviston koulun 6. luokalla on 12 oppilasta. Suomen reiluin luokka -kisaan oppilaat tekivät erilaisia tehtäviä. Opettaja kehuu, että tehtävät tehtiin laadukkaasti, sulassa sovussa ja innokkaasti. Luokka piti maskottikisan, jonka voitti pehmoapina Martti. Maskotin avulla oppilaat kuvailivat, kuinka ottaisivat uuden oppilaan luokassa vastaan. – Meidän luokalle on tullut kaksi uutta oppilasta, joten tehtävä oli meille aika helppo. Siinä tärkeintähän on luokan yhteishenki, mennä tutustumaan toiseen ja olla ystävällinen, voittajaluokasta Kerttu Toivoinen kertoo.

Yhtenä kisatehtävänä oli tehdä luokan oma lehti. Koiviston koulun kuutosten tekemässä lehdessä on ajankohtaisia uutisia, juttuja muun muassa koulun yhteishenkiprojekteista sekä paljon huumoria.

”Meillä otetaan kaikki mukaan”

Äänekosken Koiviston koululla on upeita yksityiskohtia. Pihalla on kaveripenkki, johon voi mennä istumaan, jos ei ole leikkikaveria. Yksinäiset käydään siitä hakemassa mukaan. – Sillä tavalla kukaan ei jää yksin. Meillä otetaan kaikki mukaan tunneilla ja välitunneilla, Kerttu Toivoinen sanoo.

Kaikista koulun ystävällisistä teoista taas laitetaan pallotauluun ja palloja onkin kertynyt lyhyessä ajassa paljon. Rehtori Matti Kuusinen on rakennellut aulaan legoista yksityiskohtaisen Koiviston koulun pienoisversion oppilaineen ja opettajineen. – Meidän koulussa on parasta se, että se on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa, Ronja Erkkilä miettii.

Äänekosken kaupunki on satsannut viime vuosina voimakkaasti kouluihin ja Koiviston uusi hirsinen koulurakennus on ollut käytössä kaksi vuotta. Oppilaat kehuvat, että uudessa koulussa on enemmän tilaa, väljyyttä ja perinteisten luokkahuoneiden lisäksi myös luovia tiloja. – Koulu myös näyttää hyvältä, Pinja Suutala sanoo. – Täällä on yksityiskohtia ja värejä. On enemmän tekemistä ja tilaa on käytetty luovasti, Matilda Puranen lisää.

Kilpailun järjestänyt Koululainen -lehti julkaisee Äänekosken voittajaluokasta jutun tammikuun numerossaan.

Suomen reiluin luokka -voitosta saatiin palkinnoksi tubettajat Niko ja Santtu vierailemaan koululla. Oppilaat kertovat, että tubettajia kiinnosti esimerkiksi luokan onnenpyörä, jolla on monia eri käyttötarkoituksia - sillä voi vaikka arpoa parit. Video Koiviston koululta on tubettajien joulukalenterin 9. luukku ja se löytyy täältä.

Sydämellinen koulu on myös koko kylän sydän

Vuonna 2019 valmistunut uusi hirsinen koulurakennus ja vanha, lähes satavuotias koulu istuvat hienosti rinnakkain yhteiseen pihapiiriin ja Koiviston kylän kauniisiin peltomaisemiin. Vanhalla koululla eli Perinnetalolla - tuttavallisemmin Pertsalla - oppilaat tekevät edelleen puukäsitöitä.

Kyläkoulu on asuinalueen sydän. – Täällä käydään iltaisin ja viikonloppuisin harrastamassa, oppilaat kertovat.

Sydän toistuukin koulun tunnuksessa, jossa yhdistyy uusi ja vanha puu. Sydämenmuotoa löytyy myös esimerkiksi koulun ulkoseinästä, eikä liikuntahallin lattiassakaan ole keskiympyrää, vaan keskisydän. Rehtorin tekemästä koulun Lego-pienoismallista voi bongata useampia sydämiä.

Koiviston koululla on parhaillaan meneillään koko koulun yhteinen joulukalenteriprojekti, jota voi seurata koulun omalla YouTube-kanava. Sekin tehdään yhdessä.

Lisätietoja:

Äänekosken Koiviston koulun rehtori Matti Kuusinen, 0400 115 509,matti.kuusinen@aanekoski.fi

Iloisia oppilaita ja opettaja.
Neljä hymyilevää koululaista.
Legoista tehty pienoismalli.
Värikkäitä palloja.
Penkki, jossa lukee Kaveripenkki.
Hirsinen koulurakennus.
Vanha hirsinen koulurakennus.

Uutinen julkaistu 21.12.2021

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.