Äänekosken kaupunki satsaa maahanmuuttopalveluihin

Tärkeintä on auttaa ihmistä

Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori siirtyi vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle ja kaupunki palkkasi uuden maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurisen huolehtimaan Äänekosken kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista, maahanmuuttoneuvonnasta sekä yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa.
Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen.

Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on tiivistä ja monialaista

Aikaisemmin maahanmuuttopalvelut hoidettiin kaupungin sosiaalipalveluiden kautta, ja nyt kaupungin uusi maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen työskentelee osana opetus- ja kasvatustoimea. Pekurinen huolehtii Äänekosken kiintiöpakolaisista, kuntapaikoilla olevista turvapaikanhakijoista ja heidän käytännön asioistaan ja lakisääteisistä palveluista.

Pekurinen hoitaa esimerkiksi kaikki pakolaisten tuloa edeltävät alkuvalmistelut, asuntojen vuokraamisen Ääneseudun Asunnoilta, asuntojen kalustamisen ja varustamisen sekä toimii yhteyshenkilönä mm. terveysasioissa sekä lasten päiväkoti- ja kouluasioissa. Maahanmuuttokoordinaattori tarjoaa yleistä ohjausta esimerkiksi rekisteröinneistä ja matkustusasiakirjoista, ja antaa neuvontaa myös pidempään Äänekoskella asuneille maahanmuuttajille.

Äänekosken kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän päättää kaupunginvaltuusto. Tällä hetkellä Äänekoskelle voidaan ottaa vuodessa 20 kiintiöpakolaista ja 10 turvapaikanhakijaa (tämä määrä ei koske sotaa pakenevia ukrainalaisia). Tänä keväänä Äänekoskelle muuttaa näillä näkymin 14 Iranin afgaania. Äänekoskelle tulijat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n valitsemia ja Äänekoskelle on toivottu pääasiassa äitejä, lapsia ja lapsiperheitä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä SPR:n vapaaehtoiset ottavat tulijat vastaan ja heidät kuljetetaan bussilla Äänekoskelle. Mimmi Pekurinen ottaa heidät Äänekoskella vastaan ja ohjaa heidät omiin asuntoihinsa ja auttaa kaikissa käytännön asioissa.

Vastuita kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista jaetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella esimerkiksi Kela-yhteistyötä hoitaa hyvinvointialue.

– Nyt sote-muutoksen jälkeen haetaan rajapintoja hyvinvointialueen kanssa. Äänekoskella yhteistyö on ollut todella hyvää. Tunnemme toisemme jo aika hyvin ja yhteistyö on tiivistä ja monialaista, Mimmi Pekurinen kuvailee.

Äänekosken kaupungin maahanmuuttoneuvonta palvelee perinteiseen tapaan kahdesti viikossa ja sitä pyörittää Pekurisen kanssa kaksi Koskelan työntekijää ja tarvittaessa käytetään tulkkipalveluita. Maahanmuuttoneuvonta on avoin kaikille ja tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille. Silloin tällöin järjestetään valtuustosalissa myös maahanmuuttoinfoja.

Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset ovat Maahanmuuttoviraston organisoiman vastaanottokeskuksen asiakkaita. He voivat hakea kotikuntamerkintää asuttuaan täällä vuoden ja Äänekoskella ensimmäiset ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa aikaisintaan toukokuussa. Silloin henkilö siirtyy vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.

Ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta

Mimmi Pekurinen osaa hyvin englantia ja käyttää työssään tarvittaessa tulkkipalveluita. Hän on koulutukseltaan restonomi (AMK) ja hänellä on vuosien kokemus kansainvälisistä tehtävistä lähetystyössä Afrikassa.

– Olen tehnyt töitä kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, kuten hyväksikäytettyjen naisten ja orpolasten kanssa Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa. Osaan kohdata ihmiset ihmisinä, ehdoitta taustasta riippumatta. Sitä kautta minulla on ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta sekä eri kulttuureiden ja uskontojen ymmärrystä. Tärkeintä on auttaa ihmistä ja se on itselleni merkityksellistä. Olen itse asunut myös niissä maissa, joista myös tulee tänne ihmisiä, Pekurinen sanoo.

– Minuun saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja odotan innolla yhteistyötä eri tahojen ja vapaaehtoistyöstä maahanmuuttajien kanssa kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Pekurinen nauttii vapaa-ajalla erityisesti Äänekosken upeasta luonnosta ja hyvistä liikuntapalveluista.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen, 040 627 5655, mimmi.pekurinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 27.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:29

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.