Tule mukaan rakentamaan Äänekosken kaupungin pienoismallia!

Äänekosken kaupungin pienoismallin matka on ollut jo tähän mennessä pitkä ja vaiherikas. Tavoitteena on, että se saataisiin lähivuosien aikana valmiiksi. Keskeneräisenäkin se näyttää jo upealta. Kaupunkipienoismallin rakentamiseen on nyt mahdollisuus kaikkien osallistua. Jokainen saa tulla mukaan!
pienoismalli lähikuva

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys on ottanut projektista vetovastuun ja Äänekosken kaupunki tukee projektia mm. tarjoamalla tilat sen rakentamiselle. Myös kulttuuritoimen kohdeavustusta on mahdollista saada tärkeälle hankkeelle.

– Äänekosken kaupungin tahtotila on, että tämä upea työ saataisiin vihdoin valmiiksi, vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen sanoo.

Äänekosken kaupunki kannustaakin asukkaitaan osallistumaan projektiin, tekemään yhdessä tärkeää kotiseututyötä. Yksi ajatus on ollut, että valmis pienoismalli saataisiin esille Äänekosken kaupunginmuseoon, jota parhaillaan remontoidaan.

ilmakuvia seinällä

Suhteuttamista ja pieniä keksintöjä

Äänekosken kaupungin pienoismallista on haaveiltu 1950-luvulta asti. Vuonna 1987 Lauri Mustonen teki pienoismalliselvityksen ja vuoden 1932 kaupunkipienoismallia varten tiedot saatiin kerättyä.

Vuonna 2009 Koskela järjesti pienoismallikurssin, jossa opeteltiin tekniikoita ja rakennettiin harjoitukseksi Äänekosken ensimmäinen pienoismalli 1800-luvulta. Se on tallessa edelleen ja se on tarkoitus tuoda myös esille lähiaikoina.

vanha pienoismalli

Mustosen selvityksen pohjalta pienoismallia alettiin rakentamaan vuonna 2010 ja ensimmäiset neljä vuotta rakennettiin pienoismallin pohjia ja pinnanmuotoja. Pienoismalli tehdään Äänekosken ensimmäisen asemakaavan mukaisesti vuodelta 1932. Keskeisin alue työn alla on Äänekosken keskusta tehtaalta kirkolle, ja jatkossa rakennetaan myös Pukkimäen, Koulunmäen ja Piilolanniemen alueet.

Haasteena on se, ettei kaikista sen ajan taloista ole kuvia ja piirustuksia. Myöskään talojen sisäpihoilta ei juuri ole valokuvia, eikä vanhoista ilmakuvista voi päätellä esim. talojen väritystä. Paljon tietoa on kerätty alueen asukkailta, mutta paljon on jouduttu keksimäänkin ja lisää kuvia ja muistoja kaivataan edelleen.

mies ja pieni kirkko kädessä

Tekemisessä kuluu paljon pikaliimaa. Valmiiseen pienoismalliin tulee mm. 850 taloa, tuhansia puita ja ”kilometritolkulla” aitoja. POKEn väki 3D-tulosti satoja pikkukaivoja talojen pihoihin. Kaikki on kovin pientä: pienoismallin mittakaavassa yksi millimetri on luonnossa puoli metriä.

– Työssä on paljon suhteuttamista, mittaamista ja piirtämistä. Teemme myös koko ajan pieniä keksintöjä, kun mietitimme mistä materiaalista mitäkin voisi tehdä. Aidoissa käytämme tietokoneeseen tarkoitettua kytkentäpiikkirimaa, männyt ja koivut tehdään polkupyörän vaijerista, projektin puuhamies Timo Enäkoski kertoo. Kapearaiteisen rautatien kiskotus tehdään hyttysverkon suikaleista.

mies ja pienoismallipuut

Jokainen saa tulla mukaan

Pienoismalliharrastajat kokoontuvat joka lauantai klo 11-15 Suolahdessa osoitteessa Suojarinne 5. Mukaan ovat tervetulleita kaikki askartelemisesta, historiasta tai omasta kotiseudusta kiinnostuneet, matalalla kynnyksellä. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita – jokaiselle löytyy jotakin puuhaa ja kaikista on apua projektin edistämisessä. Mukaan saa tulla yhtenä lauantaina, joka viikko tai sopimuksen mukaan muulloinkin.

Tässä vaiheessa projektia kaivataan kipeimmin uusia tekijöitä ja käsipareja, jotta hommaa saadaan vauhdilla eteenpäin. Työn oppii tekemällä ja pienoismallin rakentamisessa on paljon sellaista hommaa, joka sopii vasta-alkajille. Tarjolla on sekä helppoja työvaiheita tai sitten voi rakentaa kokonaan itse yhden kokonaisuuden, kuten yhden omakotitalotontin rakennuksineen. Kokeneemmat harrastajat opettavat ja neuvovat mielellään.

Valmis kaupunkipienoismalli saadaan esiin arvoiselleen paikalle ja jokaisen tekijän oma kädenjälki näkyy siinä seuraavillekin sukupolville.

pienoismalli

Lisätietoja:

Kaupunkipienoismalli -ryhmän aktiiviharrastaja Timo Enäkoski, 040 778 6370, marrinkumpu@pp.inet.fi

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 020 632 3259, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

kyltitys perille

Uutinen julkaistu 21.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:30

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023