Tule mukaan rakentamaan Äänekosken kaupungin pienoismallia!

Äänekosken kaupungin pienoismallin matka on ollut jo tähän mennessä pitkä ja vaiherikas. Tavoitteena on, että se saataisiin lähivuosien aikana valmiiksi. Keskeneräisenäkin se näyttää jo upealta. Kaupunkipienoismallin rakentamiseen on nyt mahdollisuus kaikkien osallistua. Jokainen saa tulla mukaan!
pienoismalli lähikuva

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys on ottanut projektista vetovastuun ja Äänekosken kaupunki tukee projektia mm. tarjoamalla tilat sen rakentamiselle. Myös kulttuuritoimen kohdeavustusta on mahdollista saada tärkeälle hankkeelle.

– Äänekosken kaupungin tahtotila on, että tämä upea työ saataisiin vihdoin valmiiksi, vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen sanoo.

Äänekosken kaupunki kannustaakin asukkaitaan osallistumaan projektiin, tekemään yhdessä tärkeää kotiseututyötä. Yksi ajatus on ollut, että valmis pienoismalli saataisiin esille Äänekosken kaupunginmuseoon, jota parhaillaan remontoidaan.

ilmakuvia seinällä

Suhteuttamista ja pieniä keksintöjä

Äänekosken kaupungin pienoismallista on haaveiltu 1950-luvulta asti. Vuonna 1987 Lauri Mustonen teki pienoismalliselvityksen ja vuoden 1932 kaupunkipienoismallia varten tiedot saatiin kerättyä.

Vuonna 2009 Koskela järjesti pienoismallikurssin, jossa opeteltiin tekniikoita ja rakennettiin harjoitukseksi Äänekosken ensimmäinen pienoismalli 1800-luvulta. Se on tallessa edelleen ja se on tarkoitus tuoda myös esille lähiaikoina.

vanha pienoismalli

Mustosen selvityksen pohjalta pienoismallia alettiin rakentamaan vuonna 2010 ja ensimmäiset neljä vuotta rakennettiin pienoismallin pohjia ja pinnanmuotoja. Pienoismalli tehdään Äänekosken ensimmäisen asemakaavan mukaisesti vuodelta 1932. Keskeisin alue työn alla on Äänekosken keskusta tehtaalta kirkolle, ja jatkossa rakennetaan myös Pukkimäen, Koulunmäen ja Piilolanniemen alueet.

Haasteena on se, ettei kaikista sen ajan taloista ole kuvia ja piirustuksia. Myöskään talojen sisäpihoilta ei juuri ole valokuvia, eikä vanhoista ilmakuvista voi päätellä esim. talojen väritystä. Paljon tietoa on kerätty alueen asukkailta, mutta paljon on jouduttu keksimäänkin ja lisää kuvia ja muistoja kaivataan edelleen.

mies ja pieni kirkko kädessä

Tekemisessä kuluu paljon pikaliimaa. Valmiiseen pienoismalliin tulee mm. 850 taloa, tuhansia puita ja ”kilometritolkulla” aitoja. POKEn väki 3D-tulosti satoja pikkukaivoja talojen pihoihin. Kaikki on kovin pientä: pienoismallin mittakaavassa yksi millimetri on luonnossa puoli metriä.

– Työssä on paljon suhteuttamista, mittaamista ja piirtämistä. Teemme myös koko ajan pieniä keksintöjä, kun mietitimme mistä materiaalista mitäkin voisi tehdä. Aidoissa käytämme tietokoneeseen tarkoitettua kytkentäpiikkirimaa, männyt ja koivut tehdään polkupyörän vaijerista, projektin puuhamies Timo Enäkoski kertoo. Kapearaiteisen rautatien kiskotus tehdään hyttysverkon suikaleista.

mies ja pienoismallipuut

Jokainen saa tulla mukaan

Pienoismalliharrastajat kokoontuvat joka lauantai klo 11-15 Suolahdessa osoitteessa Suojarinne 5. Mukaan ovat tervetulleita kaikki askartelemisesta, historiasta tai omasta kotiseudusta kiinnostuneet, matalalla kynnyksellä. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita – jokaiselle löytyy jotakin puuhaa ja kaikista on apua projektin edistämisessä. Mukaan saa tulla yhtenä lauantaina, joka viikko tai sopimuksen mukaan muulloinkin.

Tässä vaiheessa projektia kaivataan kipeimmin uusia tekijöitä ja käsipareja, jotta hommaa saadaan vauhdilla eteenpäin. Työn oppii tekemällä ja pienoismallin rakentamisessa on paljon sellaista hommaa, joka sopii vasta-alkajille. Tarjolla on sekä helppoja työvaiheita tai sitten voi rakentaa kokonaan itse yhden kokonaisuuden, kuten yhden omakotitalotontin rakennuksineen. Kokeneemmat harrastajat opettavat ja neuvovat mielellään.

Valmis kaupunkipienoismalli saadaan esiin arvoiselleen paikalle ja jokaisen tekijän oma kädenjälki näkyy siinä seuraavillekin sukupolville.

pienoismalli

Lisätietoja:

Kaupunkipienoismalli -ryhmän aktiiviharrastaja Timo Enäkoski, 040 778 6370, marrinkumpu@pp.inet.fi

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 0400 189 263, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

kyltitys perille

Uutinen julkaistu 21.2.2023, muokattu 14.5.2024 klo 08:02

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.