Tule mukaan rakentamaan Äänekosken kaupungin pienoismallia!

Äänekosken kaupungin pienoismallin matka on ollut jo tähän mennessä pitkä ja vaiherikas. Tavoitteena on, että se saataisiin lähivuosien aikana valmiiksi. Keskeneräisenäkin se näyttää jo upealta. Kaupunkipienoismallin rakentamiseen on nyt mahdollisuus kaikkien osallistua. Jokainen saa tulla mukaan!
pienoismalli lähikuva

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys on ottanut projektista vetovastuun ja Äänekosken kaupunki tukee projektia mm. tarjoamalla tilat sen rakentamiselle. Myös kulttuuritoimen kohdeavustusta on mahdollista saada tärkeälle hankkeelle.

– Äänekosken kaupungin tahtotila on, että tämä upea työ saataisiin vihdoin valmiiksi, vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen sanoo.

Äänekosken kaupunki kannustaakin asukkaitaan osallistumaan projektiin, tekemään yhdessä tärkeää kotiseututyötä. Yksi ajatus on ollut, että valmis pienoismalli saataisiin esille Äänekosken kaupunginmuseoon, jota parhaillaan remontoidaan.

ilmakuvia seinällä

Suhteuttamista ja pieniä keksintöjä

Äänekosken kaupungin pienoismallista on haaveiltu 1950-luvulta asti. Vuonna 1987 Lauri Mustonen teki pienoismalliselvityksen ja vuoden 1932 kaupunkipienoismallia varten tiedot saatiin kerättyä.

Vuonna 2009 Koskela järjesti pienoismallikurssin, jossa opeteltiin tekniikoita ja rakennettiin harjoitukseksi Äänekosken ensimmäinen pienoismalli 1800-luvulta. Se on tallessa edelleen ja se on tarkoitus tuoda myös esille lähiaikoina.

vanha pienoismalli

Mustosen selvityksen pohjalta pienoismallia alettiin rakentamaan vuonna 2010 ja ensimmäiset neljä vuotta rakennettiin pienoismallin pohjia ja pinnanmuotoja. Pienoismalli tehdään Äänekosken ensimmäisen asemakaavan mukaisesti vuodelta 1932. Keskeisin alue työn alla on Äänekosken keskusta tehtaalta kirkolle, ja jatkossa rakennetaan myös Pukkimäen, Koulunmäen ja Piilolanniemen alueet.

Haasteena on se, ettei kaikista sen ajan taloista ole kuvia ja piirustuksia. Myöskään talojen sisäpihoilta ei juuri ole valokuvia, eikä vanhoista ilmakuvista voi päätellä esim. talojen väritystä. Paljon tietoa on kerätty alueen asukkailta, mutta paljon on jouduttu keksimäänkin ja lisää kuvia ja muistoja kaivataan edelleen.

mies ja pieni kirkko kädessä

Tekemisessä kuluu paljon pikaliimaa. Valmiiseen pienoismalliin tulee mm. 850 taloa, tuhansia puita ja ”kilometritolkulla” aitoja. POKEn väki 3D-tulosti satoja pikkukaivoja talojen pihoihin. Kaikki on kovin pientä: pienoismallin mittakaavassa yksi millimetri on luonnossa puoli metriä.

– Työssä on paljon suhteuttamista, mittaamista ja piirtämistä. Teemme myös koko ajan pieniä keksintöjä, kun mietitimme mistä materiaalista mitäkin voisi tehdä. Aidoissa käytämme tietokoneeseen tarkoitettua kytkentäpiikkirimaa, männyt ja koivut tehdään polkupyörän vaijerista, projektin puuhamies Timo Enäkoski kertoo. Kapearaiteisen rautatien kiskotus tehdään hyttysverkon suikaleista.

mies ja pienoismallipuut

Jokainen saa tulla mukaan

Pienoismalliharrastajat kokoontuvat joka lauantai klo 11-15 Suolahdessa osoitteessa Suojarinne 5. Mukaan ovat tervetulleita kaikki askartelemisesta, historiasta tai omasta kotiseudusta kiinnostuneet, matalalla kynnyksellä. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita – jokaiselle löytyy jotakin puuhaa ja kaikista on apua projektin edistämisessä. Mukaan saa tulla yhtenä lauantaina, joka viikko tai sopimuksen mukaan muulloinkin.

Tässä vaiheessa projektia kaivataan kipeimmin uusia tekijöitä ja käsipareja, jotta hommaa saadaan vauhdilla eteenpäin. Työn oppii tekemällä ja pienoismallin rakentamisessa on paljon sellaista hommaa, joka sopii vasta-alkajille. Tarjolla on sekä helppoja työvaiheita tai sitten voi rakentaa kokonaan itse yhden kokonaisuuden, kuten yhden omakotitalotontin rakennuksineen. Kokeneemmat harrastajat opettavat ja neuvovat mielellään.

Valmis kaupunkipienoismalli saadaan esiin arvoiselleen paikalle ja jokaisen tekijän oma kädenjälki näkyy siinä seuraavillekin sukupolville.

pienoismalli

Lisätietoja:

Kaupunkipienoismalli -ryhmän aktiiviharrastaja Timo Enäkoski, 040 778 6370, marrinkumpu@pp.inet.fi

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 020 632 3259, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

kyltitys perille

Uutinen julkaistu 21.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:30

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023