Äänekosken kaupunki julkaisi Kestävän elämän oppaan asukkaille

”Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa”

Uusi Kestävän elämän opas on suunnattu kaikille Äänekosken asukkaille ja se löytyy sähköisenä kaupungin kotisivuilta. Oppaaseen on koottu helppoja keinoja arjen rutiinien tunnistamiseen sekä pieniin ja eri elämäntilanteisiin sopiviin muutoksiin kohti kestävämpää arkea. Oppaan myötä halutaan tarjota kokemus jokaisen oman toiminnan merkityksellisyydestä koko yhteiselle äänekoskelaiselle hyvinvoinnille.
oppaan kansikuva, äänekoski-printti

– Jopa 68 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä syntyy tavallisessa arjessa, joten juuri pienillä, arkisilla teoilla on suuri merkitys ilmastotyön onnistumisessa. Tässä oppaassa esitellään niitä keinoja, joita jokainen meistä pystyy arjessaan toteuttamaan, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo.

– Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa.

”Sinä, äänekoskelainen, olet osa ratkaisua”

Jokaisen äänekoskelaisen arjen valinnat muodostavat kiertotalouden pohjan. Oppaan aiheet ovat ruoka, hankinnat, kuluttaminen ja ajankohtainen energiatehokkuus ja sähköllä säästäminen, sekä jätteiden kierrättäminen.

– Opas on kirjoitettu kivasti me-muodossa, eikä syyllistävään sävyyn, eivätkä ehdotukset ole mitään ääripään juttuja. Esimerkiksi työmatkoista osan voisi pyöräillä, kävellä tai kulkea kimppakyydein. Tai osan ruuista vaihtaa kasvipainotteiseksi. Myös tällaisilla toimilla on merkitystä, Hanna Ahonen kuvailee.

– Ja oppaan viimeinen aukeama on tiivistelmä kaikista keinoista, jos ei jaksa lukea sitä kokonaan, Ahonen vinkkaa.

Opas on Äänekosken kaupungin uuden, osallistavan strategian mukainen ja tukee sen eli Äänekoski-ilmiön toteuttamista. Oppaassa esitellään paikallisia ja konkreettisia esimerkkejä, kuten Äänekosken kaupungin kaikille avoin Piilolanniemen yhteisöpuutarha, joukkoliikenteen käyttöä edistävä "Äkilähtö" -kampanja, Äänekosken uusi kimppakyytipalvelu PiggyBaggy sekä ÄäneHubilla toimiva maksuton ja yhteisöllinen etätyötila.

– Ilmiö-sivuillahan ilmio.aanekoski.fi voi Jaa ideasi -lomakkeen kautta jättää oman ilmiöteon tai -idean, joten myös näistä kestävämmän arjen tekoja voi jokainen kirjoittaa sinne. Tekstit ja kuvat julkaistaan nimettömänä ja samalla voi osallistua arvontoihin.

– Oppaassa esitellään myös sitä, miten Äänekosken kaupunki mahdollistaa ja luo keinoja, jotta asukkaat voivat tehdä mahdollisimman kestäviä valintoja. Onhan Äänekosken kaupunki sitoutunut ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan, olemme ensimmäinen keskisuomalainen Hinku-kunta ja tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030, Ahonen sanoo.

– Myös äänekoskelaisia kiinnostaa ympäristöasiat ja täällä asutaan niin, että kauniista ympäristöstämme halutaan pitää huolta.

“Yhdessä luomme elämää kestävän ympäristön ja yhteisön”

ilmastotiekarttapiirros

Oppaan lisäksi on julkaistu Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta, jonka kautta konkreettisemmin ja mukavammin piirroskuvan avulla esitellään toimia, kuinka Äänekosken kaupunki toimillaan mahdollistaa asukkailleen kestävämmän arjen valinnat. Myös henkilöstölle on koottu ympäristöohjelman käsikirja kaupungin työntekijöille.

Sähköinen Kestävän elämän opas on kaikkien saatavilla kaupungin kotisivuilla, mutta sitä myös painatetaan pieni määrä. Paperisia oppaita tulee jakoon ja luettavaksi ainakin kirjastoihin ja uimahalleihin, ja sitä on jaossa myös Äänekoski Äksön Goes Green -tapahtumassa lauantaina 10.9.2022.

Oppaat asukkaille ja kaupungin työntekijöille sekä ilmastotiekartta on toteutettu osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta, joka päättyi heinäkuussa 2022. Oppaat ja kartan on toteuttanut mainostoimisto Sitrusmedia Oy.

Ympäristöasiat huomioidaan läpileikkaavasti kaikessa Äänekosken kaupungin toiminnassa uuden kaupunkistrategian mukaisesti. Esimerkiksi uuden hankintaohjeen mukaisesti myös kaupungin kaikissa hankinnoissa otetaan ympäristöasiat huomioon. 

Uusi hanke Elämän kestävä Äänekoski käynnistyy syyskuun 2022 alusta ja myös sen kautta ympäristö- ja ilmastoasioiden edistämistä kaupungissa jatketaan.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 68, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Äänekosken kaupungin Kestävän elämän opas asukkaille

Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta

Uutinen julkaistu 17.8.2022

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023