Äänekosken kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet

Äänekosken kaupunki seuraa aktiivisesti alueen kasvihuonekaasujen kehitystä

Joutsen keväällä hieman jäisessä järvessä.
Äänekosken kaupunki seuraa aktiivisesti alueen kasvihuonekaasujen kehitystä CO2-raportin avulla. Uusimman raportin mukaan vuonna 2022 Äänekoskella päästöt vähenivät: ilman teollisuutta Äänekosken päästöt laskivat peräti 5 prosenttia, kun keskimäärin CO2-raportin kunnissa ne laskivat neljä prosenttia vuosina 2021-2022. Kuluttajien valinnat näkyvät tuloksissa.

Kaikissa raportin osa-alueissa luvut laskivat tai pysyivät samoina. Päästöt vähenivät mm. kuluttajien sähkönkulutuksessa, sähkölämmityksessä ja teollisuuden sähkölämmityksessä.

– Äänekoskelaiset ovat ottaneet ilmastoasian omakseen ja kuluttajat tekevät kestäviä valintoja. Se näkyy nyt tässä raportissa. Esimerkiksi rakennusten lämmityspäästöjen kehitys menee koko ajan oikeaan suuntaan. Äänekoskella on aktiivisesti vaihdettu kestävämpiin ratkaisuihin, kuten kauko- ja maalämpöön, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

– Suunta on oikea, vaikka työtä on vielä paljon, jotta pääsemme meidän päästövähennystavoitteisiimme. Äänekosken kaupungin strateginen tavoite on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030.

Kunnianhimoista ilmastotyötä

Äänekosken kaupunki keskittyy tänä vuonna erityisesti vähäpäästöiseen tieliikenteeseen Vähäpäästöinen tieliikenne -hankkeen avulla. Hanke edistää biopolttoaineiden ja sähkölatausasemien kehittämistä Äänekoskella.

Äänekosken kaupunki oli ensimmäisten suomalaisten kuntien joukossa laskemassa kulutusperusteisia kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2021. 

Äänekoski on ollut myös ensimmäinen keskisuomalainen Hinku-kunta. Hinku on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, johon Äänekoski liittyi ensimmäisenä keskisuomalaisena kuntana vuonna 2019. Hinku-verkoston tavoitteena on 80% päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasoon verrattuna. 

Äänekosken kaupunki onkin ollut jo vuodesta 2013 asti mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS). Sitoumuksen tavoitteena on vähentää kaupungin energiankulutusta sopimuskausittain. Nykyisen sopimuskauden (2017–2025) tavoitteena on 7,5% energiansäästö. 

Äänekosken kaupunki on vahvasti mukana edistämässä Keski-Suomen ilmastotyötä. Pitkäjänteisen ilmastotyönsä ansiosta Äänekoskea pidetään yhtenä edelläkävijöistä koko maakunnassa. Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä muiden keskisuomalaisten kuntien sekä Keski-Suomen Liiton kanssa. Maakunnallinen Hiilineutraali Keski-Suomi -tavoite tähtää 80% kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiin vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoteen 2007.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö
Hanna Ahonen
0400 893 683
hanna.ahonen@aanekoski.fi 

CO2-raportti 2024: Äänekosken alueelliset kasvihuonepäästöt (pdf)

Lue lisää Äänekosken kaupungin ilmatotyöstä.

Uutinen julkaistu , muokattu 19.3.2024 klo 08:32

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.