Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi toteuttaa kylien toiveita

Ainutlaatuista on se, että kylät itse linjaavat hankkeet ja sitoutuvat niihin

Äänekosken kaupungilla on ollut jo yli viisi vuotta käytössä osallistava budjetointi, jossa asukkaat ovat saaneet vuosittain päättää 50 000 euron käytöstä. Osallistava budjetointi tuo Äänekosken kylille paljon hyvää.
Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimi myöntää vuosittain osallistavan budjetoinnin avulla yhteensä 50 000 euroa avustusta kyläyhdistysten ja kylätoimikuntien investointihankkeisiin. Äänekoskella osallistavassa budjetoinnissa ainutlaatuista on se, että kaikki lähtee aidosti asukkaista itsestään. Äänekoskella osallistavalla budjetoinnilla toteutettavat hankkeet ideoidaan ja päätetään yhdessä kyläparlamentissa, jossa on mukana suurin osa Äänekosken kyläyhdistyksistä ja kylätoimikunnista.

Monet kyläyhdistykset toteuttavat pidempiaikaisesti hankkeita, eli pikkuhiljaa kylille saadaan toteutettua isompia kokonaisuuksia. Näin Äänekoskella osallistavan budjetoinnin määrärahalla saadaan mahdollisimman iso hyöty mahdollisimman monelle. 

Olennaista on se, että toteutuksen tai hankintojen jälkeen yläyhdistykset vastaavat kohteiden hoitamisesta ja huolehtivat niiden ylläpidosta. Talkootyö, yhteisöllisyys ja sitoutuminen lisäävät toteutuneiden hankkeiden arvoa.

Hankkeista on iloa mahdollisimman monelle

Äänekoskella osallistavan budjetoinnille varatuilla määrärahoilla on saatu kylillä äärettömän paljon aikaan - niin isoja kuin pieniä hankintoja.

– Äänekoskella osallistavaan budjetointiin liittyy tiiviisti asukkaiden talkootyö ja sitoutuminen hankintoihin ja muihin investointeihin. Tämä ei onnistuisi ilman kyläläisten ansiokasta talkootyötä. Äänekosken kaupunki mahdollistaa investoinnit taloudellisesti, mutta aktiiviset kyläläiset vastaavat toteutuksesta ja koko kylä hyötyy, kehityspäällikkö Tanja Sulin kertoo.

Vuonna 2022 osallistavalla budjetoinnilla toteutettiin Konginkankaan kylätalolle ilmalämpöpumput sekä vesivaraaja (10 200 euroa), myös Kalaniemeen hankittiin ilmalämpöpumput (6 900 euroa). Koivistoon tehtiin uusi frisbeegolfrata, luontopolkua kohennettiin ja seurantalon remonttia jatkettiin hankkimalla uudet ovet (9 550 euroa). Rautionmäen Köyhyydenkylän remonttia jatkettiin (7 765 euroa), Suolahteen saatiin raivaussaha, ekovessa ja tulipaikka (4 045 euroa). Honkolan frisbeegolfrataa laajennettiin (2 000 euroa). Syvälahden ja Vihijärven kyläyhdistykset jatkoivat Mörköpolun ehostusta uusilla kylteillä (2 700 euroa). Mämmelle saatiin uusi ekovessa (1 800 euroa). Myös pienempiä, mutta tärkeitä toiveita saatiin toteutettua, kun Riihilahteen ostettiin perunankuorintakone, imuri ja viipalointikone (1 637 euroa).

Periaate on, että kaupunki maksaa tarvikkeet, kyläläiset tekevät työn talkoilla ja huolto- ja hoitovastuu jää yhdistyksille. Yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyttä ja myös kylien välistä yhteistyötä voidaan edistää.

Kyläparlamentissa kaikki pääsevät vaikuttamaan ja yhdessä käsitellään kylien suunnitelmat. Jos ideoita tulee joku vuosi enemmän kuin on rahaa, niin se kylä, joka ei ole vielä saanut mitään, menee muiden edelle.

Kyläyhdistykset tekevät avustushakemukset Äänekosken kaupungille helmikuun aikana ja vapaa-aikajohtaja tekee avustuspäätökset kyläparlamentin linjauksen mukaisesti. Hankkeiden tulee olla sen kokoisia, että ne saadaan toteutettua hakuvuoden aikana. Avustuksesta on tehtävä tiliselvitys kaupungille.

Seuraavaan kokoukseen ovat kaikki tervetulleita

Kyläparlamentti kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Seuraava kyläparlamentin kokous pidetään to 19.1.2023 klo 18-20 kaupungintalon valtuustosalissa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki osallistavasta budjetoinnista kiinnostuneet - myös he, jotka eivät ole minkään yhdistyksen toiminnassa mukana. Varsinkin nuoria toivotaan mukaan toimintaan ja erityisesti heidän toiveitaan ja kehittämisideoitaan halutaan kuulla.

– Jos ei itse kuulu kyläyhdistykseen, niin oman alueen yhdistykselle kannattaa kertoa omat toiveensa ja ideansa, Sulin vinkkaa.

Kylien asukkaat valitsevat kyläparlamenttiin yhden tai kaksi edustajaa joka kylältä. Tammikuun kokousta luotsaa joulukuussa valittu uusi puheenjohtaja Tanja Rämä. Myös kaupungin hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen on mukana esittäytymässä.

Äänekosken kaupunki kannustaa asukkaita rohkeasti mukaan kokouksiin vaikuttamaan ja ideoimaan tulevia investointikohteita.

Uusi teemapuisto syntyy osallistamalla

Äänekosken keskustan osalta asukkaat ovat konkreettisesti saaneet vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan sekä rakentamispaikkaan keskustassa.

Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta suoraan kaupunginjohtajalle. Sijaintikyselyyn vastasi reilu 100 asukasta ja enemmistö kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teema- ja sisältökyselyyn saatiin yli 800 vastausta: voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini.

Vaikka suorat osallistavan budjetoinnin hankkeet ovat tähän mennessä toteutuneet pitkälti kylien investointihankkeina, täytyy muistaa, että suurin osa esimerkiksi viime vuosien ulkoliikuntapaikkoihin liittyvistä investoinneista on lähtenyt asukkaiden toiveista ja esityksistä.

Ilmiöideoita voi jättää Äänekoski-ilmiö -sivustollaja näitä asukkaiden kehitysideoita käsitellään säännöllisesti Äänekosken kaupungin kehitystyöryhmän kokouksissa. Ideoita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joko kaupungin investointeina tai erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta ideasta riippuen.

Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Lisätietoja:

Vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 020 632 3259, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

Kehityspäällikkö Tanja Sulin, 050 440 0813, tanja.sulin@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 29.12.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023