Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi toteuttaa kylien toiveita

Ainutlaatuista on se, että kylät itse linjaavat hankkeet ja sitoutuvat niihin

Äänekosken kaupungilla on ollut jo yli viisi vuotta käytössä osallistava budjetointi, jossa asukkaat ovat saaneet vuosittain päättää 50 000 euron käytöstä. Osallistava budjetointi tuo Äänekosken kylille paljon hyvää.
Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimi myöntää vuosittain osallistavan budjetoinnin avulla yhteensä 50 000 euroa avustusta kyläyhdistysten ja kylätoimikuntien investointihankkeisiin. Äänekoskella osallistavassa budjetoinnissa ainutlaatuista on se, että kaikki lähtee aidosti asukkaista itsestään. Äänekoskella osallistavalla budjetoinnilla toteutettavat hankkeet ideoidaan ja päätetään yhdessä kyläparlamentissa, jossa on mukana suurin osa Äänekosken kyläyhdistyksistä ja kylätoimikunnista.

Monet kyläyhdistykset toteuttavat pidempiaikaisesti hankkeita, eli pikkuhiljaa kylille saadaan toteutettua isompia kokonaisuuksia. Näin Äänekoskella osallistavan budjetoinnin määrärahalla saadaan mahdollisimman iso hyöty mahdollisimman monelle. 

Olennaista on se, että toteutuksen tai hankintojen jälkeen yläyhdistykset vastaavat kohteiden hoitamisesta ja huolehtivat niiden ylläpidosta. Talkootyö, yhteisöllisyys ja sitoutuminen lisäävät toteutuneiden hankkeiden arvoa.

Hankkeista on iloa mahdollisimman monelle

Äänekoskella osallistavan budjetoinnille varatuilla määrärahoilla on saatu kylillä äärettömän paljon aikaan - niin isoja kuin pieniä hankintoja.

– Äänekoskella osallistavaan budjetointiin liittyy tiiviisti asukkaiden talkootyö ja sitoutuminen hankintoihin ja muihin investointeihin. Tämä ei onnistuisi ilman kyläläisten ansiokasta talkootyötä. Äänekosken kaupunki mahdollistaa investoinnit taloudellisesti, mutta aktiiviset kyläläiset vastaavat toteutuksesta ja koko kylä hyötyy, kehityspäällikkö Tanja Sulin kertoo.

Vuonna 2022 osallistavalla budjetoinnilla toteutettiin Konginkankaan kylätalolle ilmalämpöpumput sekä vesivaraaja (10 200 euroa), myös Kalaniemeen hankittiin ilmalämpöpumput (6 900 euroa). Koivistoon tehtiin uusi frisbeegolfrata, luontopolkua kohennettiin ja seurantalon remonttia jatkettiin hankkimalla uudet ovet (9 550 euroa). Rautionmäen Köyhyydenkylän remonttia jatkettiin (7 765 euroa), Suolahteen saatiin raivaussaha, ekovessa ja tulipaikka (4 045 euroa). Honkolan frisbeegolfrataa laajennettiin (2 000 euroa). Syvälahden ja Vihijärven kyläyhdistykset jatkoivat Mörköpolun ehostusta uusilla kylteillä (2 700 euroa). Mämmelle saatiin uusi ekovessa (1 800 euroa). Myös pienempiä, mutta tärkeitä toiveita saatiin toteutettua, kun Riihilahteen ostettiin perunankuorintakone, imuri ja viipalointikone (1 637 euroa).

Periaate on, että kaupunki maksaa tarvikkeet, kyläläiset tekevät työn talkoilla ja huolto- ja hoitovastuu jää yhdistyksille. Yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyttä ja myös kylien välistä yhteistyötä voidaan edistää.

Kyläparlamentissa kaikki pääsevät vaikuttamaan ja yhdessä käsitellään kylien suunnitelmat. Jos ideoita tulee joku vuosi enemmän kuin on rahaa, niin se kylä, joka ei ole vielä saanut mitään, menee muiden edelle.

Kyläyhdistykset tekevät avustushakemukset Äänekosken kaupungille helmikuun aikana ja vapaa-aikajohtaja tekee avustuspäätökset kyläparlamentin linjauksen mukaisesti. Hankkeiden tulee olla sen kokoisia, että ne saadaan toteutettua hakuvuoden aikana. Avustuksesta on tehtävä tiliselvitys kaupungille.

Seuraavaan kokoukseen ovat kaikki tervetulleita

Kyläparlamentti kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Seuraava kyläparlamentin kokous pidetään to 19.1.2023 klo 18-20 kaupungintalon valtuustosalissa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki osallistavasta budjetoinnista kiinnostuneet - myös he, jotka eivät ole minkään yhdistyksen toiminnassa mukana. Varsinkin nuoria toivotaan mukaan toimintaan ja erityisesti heidän toiveitaan ja kehittämisideoitaan halutaan kuulla.

– Jos ei itse kuulu kyläyhdistykseen, niin oman alueen yhdistykselle kannattaa kertoa omat toiveensa ja ideansa, Sulin vinkkaa.

Kylien asukkaat valitsevat kyläparlamenttiin yhden tai kaksi edustajaa joka kylältä. Tammikuun kokousta luotsaa joulukuussa valittu uusi puheenjohtaja Tanja Rämä. Myös kaupungin hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen on mukana esittäytymässä.

Äänekosken kaupunki kannustaa asukkaita rohkeasti mukaan kokouksiin vaikuttamaan ja ideoimaan tulevia investointikohteita.

Uusi teemapuisto syntyy osallistamalla

Äänekosken keskustan osalta asukkaat ovat konkreettisesti saaneet vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan sekä rakentamispaikkaan keskustassa.

Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta suoraan kaupunginjohtajalle. Sijaintikyselyyn vastasi reilu 100 asukasta ja enemmistö kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teema- ja sisältökyselyyn saatiin yli 800 vastausta: voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini.

Vaikka suorat osallistavan budjetoinnin hankkeet ovat tähän mennessä toteutuneet pitkälti kylien investointihankkeina, täytyy muistaa, että suurin osa esimerkiksi viime vuosien ulkoliikuntapaikkoihin liittyvistä investoinneista on lähtenyt asukkaiden toiveista ja esityksistä.

Ilmiöideoita voi jättää Äänekoski-ilmiö -sivustollaja näitä asukkaiden kehitysideoita käsitellään säännöllisesti Äänekosken kaupungin kehitystyöryhmän kokouksissa. Ideoita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joko kaupungin investointeina tai erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta ideasta riippuen.

Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Lisätietoja:

Vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 020 632 3259, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

Kehityspäällikkö Tanja Sulin, 050 440 0813, tanja.sulin@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 29.12.2022

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023