Äänekoskella nuorten ääni kuuluu!
Nuorten hyvinvoinnin edistämiseen on varattu 25 000 euroa osallistavan budjetoinnin määrärahaa
Äänekoski-ilmiön hengessä nuoret saavat entistä vahvemman aseman kaupungin toiminnan ja kehittämisen suunnannäyttäjinä. Kaupunki on varannut tänä vuonna 25 000 euroa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen osallistavan budjetoinnin kautta.
Äänekosken nuoret ovat olleet aktiivisia! Nuorilta kerättiin keväällä yhteensä 600 ehdotusta siitä, miten kaupunkia pitäisi kehittää. Äänekosken kaupunki selvittää parhaillaan, miten suosituimpia ehdotuksia voidaan toteuttaa. Nuorten aktiivinen osallistuminen ja vaikuttamismahdollisuudet ovat keskeinen osa Äänekosken tulevaisuuden rakentamista.
Tänä keväänä järjestettiin 7. luokkalaisille ja toisen asteen ensimmäisen vuoden opiskelijoille kyselyt. Lisäksi 13-29-vuotiaiden Miten meillä menee? -illassa 15.5.2024 nuoret saivat tulla avoimesti ja rennosti jakamaan ajatuksiaan siitä, miten kaupunkia voitaisiin kehittää. Yhteensä toiveita saatiin 600 kappaletta, mutta suuri osa toiveista oli samoja.
Viime viikolla toiveista keskusteltiin yhdessä kaupungin johdon, nuorisovaltuuston ja kummivaltuutettujen kesken. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistutti, että varsinaiset päätökset tehdään muualla ja esim. viranhaltijapäätöksinä, mutta keskustelusta saadaan sovittua jatkotoimenpiteet sekä kirkastusta siihen, mitä nuoret itse haluavat.
– Haluamme kuulla aidosti nuoria ja olemme sitoutuneet viemään heidän ajatuksiaan eteenpäin siihen, miten kaupunkia kehitetään. Haluamme täällä Äänekoskella olla esimerkkejä siitä, kuinka kaikesta voi ja saa keskustella. Nuorten äänen kuuleminen ja heidän toiveidensa toteuttaminen ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
Lisää tapahtumia ja toimintaa, sohvia ja rauhallisia tiloja
Nuorten toiveet jaoteltiin neljään pääkategoriaan: 1) kulttuuri, 2) liikunta, 3) vapaa-ajan tarjonta sekä 4) kouluviihtyvyys ja välituntitarjonta.
Kulttuurin osalta nuoret toivoivat eniten lisää konsertteja, musiikkitapahtumia ja muuta ohjelmatarjontaa. Konkreettisesti tämä voisi olla nuorten itse valitsema konserttitapahtuma tai bänditapahtuma, jossa paikalliset nuoret pääsisivät esiintymään.
Liikuntatoiveisiin sisältyi moposuora sekä lisää mahdollisuuksia jääkiekkoon ja muuhun liikkumiseen. Kaupunki selvittää parhaillaan, miten näitä toiveita voitaisiin toteuttaa käytännössä. Moposuora-asiaa on selvitetty jo aiemmin.
Vapaa-ajan tarjontaan nuoret toivoivat mm. ilmaista nuorisokahvilaa sekä erilaisia tapahtumia. Nuorisokahvila-asiaa on selvitetty jo aiemmin. Kaupunki aikoo jatkossakin järjestää säännöllisesti elokuva-, keilaus- ja muita erikoisiltoja nuorille.
Kouluviihtyvyyteen ja välitunteihin liittyen nuoret toivoivat enemmän penkkejä, sohvia ja rauhallisia tiloja sekä erilaista toimintaa. Näitä toiveita lähdetään nyt viemään eteenpäin yhteistyössä koulujen kanssa.
Nuoret mukaan kaupungin kehittämiseen
Viime vuonna 2023 järjestettiin Mikä vituttaa? -tapahtuma, jossa kerättiin nuorten konkreettisia ideoita ja toiveita kaupungin kehittämiseksi. Nuorten ehdotuksia saatiin yhteensä 88 kpl, joista yli puolet liittyi kouluympäristöön ja suurin osa niistä toteutettiin. Osaan toiveista ei edes tarvittu rahallisia panostuksia.
Nuoret toivoivat myös enemmän tapahtumia ja aktiviteetteja, ja kaupunki vastasi järjestämällä mm. elokuva- ja keilausiltoja kyydityksineen. Lisäksi nuorisotilojen toimintaa lisättiin.
Paljon toivotun nuorisokahvilan ja moposuoran toteutusta kaupungin järjestämänä selvitettiin, mutta ne olisivat tulleet kaupungille liian kalliiksi. Lisäksi moposuoran järjestämiseen liittyi haasteita vastuukysymysten kanssa.
Tästä huolimatta kaupunki on löytänyt vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa nuorten toiveita. Nykyisissä nuorisotiloilla on jo mahdollistettu kahvilatoimintaa, ja uusiin, ensi vuonna valmistuviin nuorisotiloihin Koulunmäelle saadaan entistä paremmin kahvilatoimintaan soveltuvat tilat.
– Valitettavasti kuitenkaan täysimittaista 24/7-tyyppistä nuorisokahvilatoimintaa ei pystytä edes uusissa tiloissa järjestämään. Kaupunki on kuitenkin sitoutunut jatkamaan nuorten kuulemista ja ideoiden toteuttamista mahdollisuuksien mukaan, kaupungin nuorisopalveluista vastaava Petri Oinonen kertoo.
Nuorten osallistaminen ja kuuleminen jatkuvat aktiivisesti. Kaupunki järjestää nuorille seuraavan kuulemisillan ensi vuonna, ja aikomuksena on aloittaa nuorten kuuleminen entistä aiemmin jo alkuvuodesta.
– Nuoret ovat tuoneet paljon hyviä ideoita pöytään. Nyt lähdemme yhdessä viemään näitä toiveita eteenpäin konkreettisiksi toimiksi, Oinonen sanoo.
Äänekoskella kaikenikäisillä asukkailla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan kaupungin kehittämiseen osallistavan budjetoinnin kautta. Nuorille on oma 25 000 euron budjetti, jolla he voivat toteuttaa omia kaupunkia kehittäviä toimiaan. Kaupungilla on myös laajempi 50 000 euron osallistava budjetti kylien kehittämiseen.
LISÄTIETOJA:
Perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen, 0400 115 190, petri.oinonen@aanekoski.fi
Uutinen julkaistu , muokattu 4.6.2024 klo 12:52