Ilkivallasta aiheutuvan laskun maksaa viime kädessä Äänekosken asukkaat

Vahingontekoihin menee yli 10 000 euroa vuodessa

Äänekosken kaupunki käyttää joka vuosi arviolta vähintään 10 000 euroa sekä henkilöstön työaikaa ilkivallan aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Viime kädessä asukkaat maksavat vahingot. Kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.
Kokoelma ilkivaltakuvia vuodelta 2022.

– Se on iso summa ja voitaisiin tietenkin käyttää muuhunkin asukkaiden iloksi, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa.

Poliisin mukaan vuonna 2022 tehtiin kymmenkunta rikosilmoitusta, joissa on asianomistajana ollut Äänekosken kaupunki.

– Suunnilleen saman verran vahingontekoja oli edellisenä vuonna 2021. Vaikka tekijä selviää, on hyvin epätodennäköistä, että tekijä pystyisi korvaamaan aiheuttamansa vahingon, arvioi rikosylikonstaapeli Jari Aronen Äänekosken poliisiasemalta.

– On luonnollista, että valvontakameroiden laittaminen ja siitä selkeästi ilmoittaminen voi sekä hillitä ilkivaltaa ja mahdollistaa tekijän tunnistamista ja nimeämistä, Aronen lisää.

Paljon siivoustyötä, ikkunoiden korjaamista ja graffitien putsaamista

Äänekoskella ilkivaltaa on ollut varsinkin ulkoliikuntapaikoilla sekä kouluilla ja koulujen pihoilla. Paikkoja on hajotettu, sotkettu ja yritetty polttaa.

– Ilkivalta on yleensä sotkemista ja tavaroiden rikkomista, ja myös muutama ikkuna on rikottu. Sotkeminen on ollut graffitien maalaamista luvattomille paikoille ja ihan roskaamista. Myös roskien polttamista on ollut, toimistoinsinööri Hanna Räsälä kuvailee. 

– Pienistäkin teoista voi aiheutua todellisia vaaratilanteita ja syntyä mittavia aineellisia vahinkoja.

Jopa Äänekosken ylipainehallia on rikottu puukolla ja kangasta on jouduttu korjaamaan. Alueen vartiointikierroksia on lisätty ja alkuvuoden aikana lisätään kameravalvontaa ja parannetaan ulkovalaistusta. Myös koko hallin aitaamista harkitaan.

– Esimerkiksi yhden rikotun ikkunan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa. Graffitien poistosta tulee satojen eurojen kuluja riippuen graffitin koosta. Pienen noin neliön kokoisen graffitin poisto erään päiväkodin seinästä maksoi 150 euroa. Ikkunoita on jouduttu myös vaneroimaan ilkivallan estämiseksi ja rikottujen ikkunoiden korjaamiseksi. Esimerkiksi Asemakadun koululla ilkivallan takia kuluja on tullut yli tuhat euroa, Räsälä lisää.

– Usein ilkivalta kohdistuu laitteeseen tai paikkaan, jossa käyttäjien turvallisuus on uhattuna. Esimerkiksi joulun aikaan Suolahden luistelualueen pukusuojan katosta revitty valaisin roikkui vaarallisesti johtojen varassa. Myös tulitikkuleikit ja katoilla pomppimiset ovat viimeisen vuoden aikana johtaneet sekä palo- ja henkilövahinkoihin. Liikuntapuistossa on vesihanoja jätetty tahallaan vuotamaan yöksi, mistä voi koitua sopivalla kelillä todella suurta vahinkoa. Liikuntatalolla vessanpönttöjä on tukittu papereilla ja ikäihmisten suosimassa kohteessa saippuaa on pursutettu lattioille liukasteeksi, liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinen luettelee.

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen muistuttaa, että Äänekosken kaupungilla on kaksi luvallista graffitien maalauspaikkaa. Toinen on Pankkarin läheisyydessä olevassa kevyenliikenteen alikulkutunnelissa ja toinen siirrettävä graffitikontti on Äänekosken keskusaukiolla.

Äänekosken poliisiasema. Äänekosken kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin kiinteistöihin ja muuhun omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.

Lisätietoja:

Toimistoinsinööri Hanna Räsälä, 040 586 2943, hanna.rasala@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 3.1.2022, muokattu 3.1.2023 klo 11:46

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023