Ilkivallasta aiheutuvan laskun maksaa viime kädessä Äänekosken asukkaat

Vahingontekoihin menee yli 10 000 euroa vuodessa

Äänekosken kaupunki käyttää joka vuosi arviolta vähintään 10 000 euroa sekä henkilöstön työaikaa ilkivallan aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Viime kädessä asukkaat maksavat vahingot. Kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.
Kokoelma ilkivaltakuvia vuodelta 2022.

– Se on iso summa ja voitaisiin tietenkin käyttää muuhunkin asukkaiden iloksi, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa.

Poliisin mukaan vuonna 2022 tehtiin kymmenkunta rikosilmoitusta, joissa on asianomistajana ollut Äänekosken kaupunki.

– Suunnilleen saman verran vahingontekoja oli edellisenä vuonna 2021. Vaikka tekijä selviää, on hyvin epätodennäköistä, että tekijä pystyisi korvaamaan aiheuttamansa vahingon, arvioi rikosylikonstaapeli Jari Aronen Äänekosken poliisiasemalta.

– On luonnollista, että valvontakameroiden laittaminen ja siitä selkeästi ilmoittaminen voi sekä hillitä ilkivaltaa ja mahdollistaa tekijän tunnistamista ja nimeämistä, Aronen lisää.

Paljon siivoustyötä, ikkunoiden korjaamista ja graffitien putsaamista

Äänekoskella ilkivaltaa on ollut varsinkin ulkoliikuntapaikoilla sekä kouluilla ja koulujen pihoilla. Paikkoja on hajotettu, sotkettu ja yritetty polttaa.

– Ilkivalta on yleensä sotkemista ja tavaroiden rikkomista, ja myös muutama ikkuna on rikottu. Sotkeminen on ollut graffitien maalaamista luvattomille paikoille ja ihan roskaamista. Myös roskien polttamista on ollut, toimistoinsinööri Hanna Räsälä kuvailee. 

– Pienistäkin teoista voi aiheutua todellisia vaaratilanteita ja syntyä mittavia aineellisia vahinkoja.

Jopa Äänekosken ylipainehallia on rikottu puukolla ja kangasta on jouduttu korjaamaan. Alueen vartiointikierroksia on lisätty ja alkuvuoden aikana lisätään kameravalvontaa ja parannetaan ulkovalaistusta. Myös koko hallin aitaamista harkitaan.

– Esimerkiksi yhden rikotun ikkunan korjaaminen maksaa jopa 500 euroa. Graffitien poistosta tulee satojen eurojen kuluja riippuen graffitin koosta. Pienen noin neliön kokoisen graffitin poisto erään päiväkodin seinästä maksoi 150 euroa. Ikkunoita on jouduttu myös vaneroimaan ilkivallan estämiseksi ja rikottujen ikkunoiden korjaamiseksi. Esimerkiksi Asemakadun koululla ilkivallan takia kuluja on tullut yli tuhat euroa, Räsälä lisää.

– Usein ilkivalta kohdistuu laitteeseen tai paikkaan, jossa käyttäjien turvallisuus on uhattuna. Esimerkiksi joulun aikaan Suolahden luistelualueen pukusuojan katosta revitty valaisin roikkui vaarallisesti johtojen varassa. Myös tulitikkuleikit ja katoilla pomppimiset ovat viimeisen vuoden aikana johtaneet sekä palo- ja henkilövahinkoihin. Liikuntapuistossa on vesihanoja jätetty tahallaan vuotamaan yöksi, mistä voi koitua sopivalla kelillä todella suurta vahinkoa. Liikuntatalolla vessanpönttöjä on tukittu papereilla ja ikäihmisten suosimassa kohteessa saippuaa on pursutettu lattioille liukasteeksi, liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinen luettelee.

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen muistuttaa, että Äänekosken kaupungilla on kaksi luvallista graffitien maalauspaikkaa. Toinen on Pankkarin läheisyydessä olevassa kevyenliikenteen alikulkutunnelissa ja toinen siirrettävä graffitikontti on Äänekosken keskusaukiolla.

Äänekosken poliisiasema. Äänekosken kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin kiinteistöihin ja muuhun omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.

Lisätietoja:

Toimistoinsinööri Hanna Räsälä, 040 586 2943, hanna.rasala@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 3.1.2022, muokattu 3.1.2023 klo 11:46

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.