Äänekoskella kuulemisillassa saatiin nuorten ääni aidosti esiin

”Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea”

Äänekosken nuorisotiloille tilattiin sata pitsaa ja kuunneltiin nuoria siitä, mikä pitäisi olla toisin ja mikä harmittaa. Äänekosken kaupunkistrategian, Äänekoski-ilmiön hengessä halutaan osallistaa myös nuoria ja kysyä heiltä suoraan näkemyksiä. Nuoret tarttuivatkin tilaisuuteen rohkeasti ja paikalle saatiin yhteensä noin sata nuorta.
nuoria

Mikä v***ttaa? -kuulemisilta 22.3.2023 osoitti, kuinka fiksuja nuoria meillä Äänekoskella on. Keskustelu oli avointa, ja pienet ja suuremmat toiveet olivat hyvin konkreettisia. Illan aikana tuli esiin voimakkaasti myös se, kuinka nuoret itse voivat ja haluavat olla mukana toteuttamassa ideoita ja sitoutua projekteihin.

Nuoret toivat esiin esimerkiksi, että hengaamis- ja vapaa-ajanviettopaikkoja Äänekoskella pitäisi olla enemmän, kahvilatoimintaa kouluille ja keskustaan kaivataan sekä parempia bussiyhteyksiä Jyväskylään. Kouluruokaan toivotaan lisää mausteita ja välipalalle tarjolle muuta kuin näkkileipää. Myös aikaiset kouluaamut, opettajat ja välituntikäytännöt saivat nuorilta kritiikkiä.

nuoria

Nuorisotiloille nuoria kuulemaan saatiin eri alojen edustajia, päättäjiä ja vaikuttajia. Nuorisokeskus Spottiin saatiin mukaan mm. kaupunginjohtaja Matti Tuononen, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sekä Angry Birds pelin kehittänyt liikemies Peter Vesterbacka. Vieraat kiittelivät, kuinka Äänekoskella halutaan kuulla suoraan nuorilta, mitä asioita pitäisi kehittää.

– Äänekoskelaisten nuorten toiveet olivat sellaisia, että aika helppo laittaa kuntoon, kun oikeat ihmiset ovat paikalla. Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea, Peter Vesterbacka twiittasi illan jälkeen.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, vaikuttaja ja liikemies Peter Vesterbacka ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Nuorten ideat kirjattiin ylös, jotta niitä voidaan jatkossa edistää. Illan aikana ideoita sai lähettää myös Padlet-alustalle, ja myös ne kommentit otettiin talteen.

nuoria

– Meillä alkaa nyt työryhmän kesken ideoiden jatkotyöstö ja tiukka seuranta, jottei hyvät ajatukset huku kiireiseen arkeen. On meillä ainakin pohjaa, mistä ponnistaa. Ensimmäiset toimet täällä koulutyössä on jo otettu käyttöön, tapahtumaa järjestämässä ollut erityisluokanopettaja Hanna Koistinen kertoo.

Nuorilta saatiin illan aikana myös kiitosta ja vastaavanlaista iltaa toivottiin uudestaankin. Äänekosken kaupunki järjestääkin nuorten kuulemisillan vuoden sisällä uudestaan.

aikuisia

Näitä asioita pyritään viemään eteenpäin

Spotissa mukana olleet aikuiset lupasivat viedä nuorten ajatuksia eteenpäin mahdollisuuksiensa mukaan:

 • Äänekosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jari Sikanen: Lupaa muistuttaa, että keneltä kaikilta tahoilta nuoret voivat varata aikoja ja tulla juttelemaan aikuisen kanssa. Sikanen vie eteenpäin sitä, että saataisiin kouluihin lisää ja parempaa päihdevalistusta.
 • Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen: Ammattikoulun puolella ei saa opetusta ja ohjausta tarpeeksi ja tämä sama palaute tulee esiin kaikkialla Suomessa. Tähän voidaan puuttua lakia säätämällä.
 • Äänekosken S-Marketin myymäläpäällikkö Katja Hyötyläinen: Lupaa edistää omassa vaikutuspiirissä olevin keinoin sitä, että Äänekosken nuorille saataisiin enemmän paikkoja kokoontua ja hengailla silloin kuin se nuorille sattuu sopimaan.
 • Äänekosken opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Timo Pulli: Haluaa edistää nuorten hengailupaikkoja sekä nuorisokahvilatilaa.
 • Äänekosken Citymarketin kauppias Mika Lankinen: Nuorten kahvila-ajatukset yökahvilasta puoleen yöhön asti ja nollatoleranssilla ydinkeskustaan sekä pysyvä kahvila koululle oppilaiden ylläpitämänä ovat sellaisia, joista minulta löytyy tietämystä.
 • Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen: Parempia linja-autoaikatauluja toivotaan ja tästä meillä alkaa neuvottelut Jyväskylän kanssa tänä vuonna. Kansainvälisiä oppilaita toivotaan toiselle asteelle ja tähän liittyen jatkamme keskustelua Peter Vesterbackan kanssa ensi viikolla.
 • Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen: Saimme nuorilta hyviä ideoita ja syksyllä perustamme kouluruokaraadin nuorten äänitorveksi. Raadissa mukana on oppilaita kaikista kouluista, ruokapalveluiden väkeä, opettajia ja kouluterveyden edustaja. Raati vie nuorten toiveita eteenpäin.
 • Ruokapalveluista Marika Kuivakangas: Lupaa viedä eteenpäin QR-koodisysteemiä ja tiedotusta, esimerkiksi koulujen keskusradion kautta voisimme kertoa ruokapalveluiden ajankohtaiset kuulumiset nuorille.
 • Liikemies, vaikuttaja Peter Vesterbacka: Lupaa viedä osaltaan kansainvälisyysasiaa eteenpäin.
 • Poken viestintäkoordinaattori Tuija Tiitinen: Lupaa, että Poke lahjoittaa taas Kesäkaaralle kondomeja ja jonkun harrastusvälineen. Vie eteenpäin sitä, että ammattikoulussakin olisi jokin rituaalitapahtuma kuten lukiossakin.
 • Tampereen yliopiston tutkija Niina Meriläinen: Tutkii ja tulee jatkossakin tutkimaan kouluissa tapahtuvaa aikuisten vallankäyttöä.
 • Jyväskylän yliopiston opettaja Mikko Hiljanen: Haluaa huolehtia siitä, että tulevat aineenopettajat ovat opettamisen lisäksi empaattisia ja osaavat olla nuorten kanssa inhimillisesti.
 • Kasvatuksen ja opetuksen palvelukoordinaattori Satu Tarvainen: Nuorten harrastustoiveita saadaan toteutettua Harrastamisen Suomen mallin kautta. Vie eteenpäin sitä, että saadaan paremmat yhteydet pelikerhoa varten. Vie eteenpäin nuorten toivetta, että opettajat tekisivät tunneilla muistiinpanoja taululle. Monet kuljetusoppilaat joutuvat tulemaan kouluun joka aamu klo 8, kuljetussuunnittelijan kanssa katsotaan voiko tälle tehdä jotain.
 • Spotissa mukana olleet poliisit lupaavat jalkautua enemmän Äänekosken kouluille.
 • Koulunmäen koulun virka-apulaisrehtori Seija Hinkkanen: Ainakin sohvia saamme sinne Tekelle nuorten hengailuun (yläkoulun väistötilat syksyllä).
keskustelua

Lisätietoja:

Erityisluokanopettaja Hanna Koistinen, 040 190 57 94, hanna.koistinen@aanekoski.fi

Äänekoski toteuttaa avoimen hallinnon periaatteiden mukaista kaupunkistrategiaansa rohkean avoimesti ja yhdessä asukkaiden kanssa. Äänekoski-ilmiöön voit tutustua täällä: https://ilmio.aanekoski.fi/

padlet-seinä
pitsaa
nuorisoa
nuorisoa
pitsaa ja jonoa

Uutinen julkaistu 28.3.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:28

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023