Äänekoskella kuulemisillassa saatiin nuorten ääni aidosti esiin

”Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea”

Äänekosken nuorisotiloille tilattiin sata pitsaa ja kuunneltiin nuoria siitä, mikä pitäisi olla toisin ja mikä harmittaa. Äänekosken kaupunkistrategian, Äänekoski-ilmiön hengessä halutaan osallistaa myös nuoria ja kysyä heiltä suoraan näkemyksiä. Nuoret tarttuivatkin tilaisuuteen rohkeasti ja paikalle saatiin yhteensä noin sata nuorta.
nuoria

Mikä v***ttaa? -kuulemisilta 22.3.2023 osoitti, kuinka fiksuja nuoria meillä Äänekoskella on. Keskustelu oli avointa, ja pienet ja suuremmat toiveet olivat hyvin konkreettisia. Illan aikana tuli esiin voimakkaasti myös se, kuinka nuoret itse voivat ja haluavat olla mukana toteuttamassa ideoita ja sitoutua projekteihin.

Nuoret toivat esiin esimerkiksi, että hengaamis- ja vapaa-ajanviettopaikkoja Äänekoskella pitäisi olla enemmän, kahvilatoimintaa kouluille ja keskustaan kaivataan sekä parempia bussiyhteyksiä Jyväskylään. Kouluruokaan toivotaan lisää mausteita ja välipalalle tarjolle muuta kuin näkkileipää. Myös aikaiset kouluaamut, opettajat ja välituntikäytännöt saivat nuorilta kritiikkiä.

nuoria

Nuorisotiloille nuoria kuulemaan saatiin eri alojen edustajia, päättäjiä ja vaikuttajia. Nuorisokeskus Spottiin saatiin mukaan mm. kaupunginjohtaja Matti Tuononen, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sekä Angry Birds pelin kehittänyt liikemies Peter Vesterbacka. Vieraat kiittelivät, kuinka Äänekoskella halutaan kuulla suoraan nuorilta, mitä asioita pitäisi kehittää.

– Äänekoskelaisten nuorten toiveet olivat sellaisia, että aika helppo laittaa kuntoon, kun oikeat ihmiset ovat paikalla. Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea, Peter Vesterbacka twiittasi illan jälkeen.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, vaikuttaja ja liikemies Peter Vesterbacka ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Nuorten ideat kirjattiin ylös, jotta niitä voidaan jatkossa edistää. Illan aikana ideoita sai lähettää myös Padlet-alustalle, ja myös ne kommentit otettiin talteen.

nuoria

– Meillä alkaa nyt työryhmän kesken ideoiden jatkotyöstö ja tiukka seuranta, jottei hyvät ajatukset huku kiireiseen arkeen. On meillä ainakin pohjaa, mistä ponnistaa. Ensimmäiset toimet täällä koulutyössä on jo otettu käyttöön, tapahtumaa järjestämässä ollut erityisluokanopettaja Hanna Koistinen kertoo.

Nuorilta saatiin illan aikana myös kiitosta ja vastaavanlaista iltaa toivottiin uudestaankin. Äänekosken kaupunki järjestääkin nuorten kuulemisillan vuoden sisällä uudestaan.

aikuisia

Näitä asioita pyritään viemään eteenpäin

Spotissa mukana olleet aikuiset lupasivat viedä nuorten ajatuksia eteenpäin mahdollisuuksiensa mukaan:

 • Äänekosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jari Sikanen: Lupaa muistuttaa, että keneltä kaikilta tahoilta nuoret voivat varata aikoja ja tulla juttelemaan aikuisen kanssa. Sikanen vie eteenpäin sitä, että saataisiin kouluihin lisää ja parempaa päihdevalistusta.
 • Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen: Ammattikoulun puolella ei saa opetusta ja ohjausta tarpeeksi ja tämä sama palaute tulee esiin kaikkialla Suomessa. Tähän voidaan puuttua lakia säätämällä.
 • Äänekosken S-Marketin myymäläpäällikkö Katja Hyötyläinen: Lupaa edistää omassa vaikutuspiirissä olevin keinoin sitä, että Äänekosken nuorille saataisiin enemmän paikkoja kokoontua ja hengailla silloin kuin se nuorille sattuu sopimaan.
 • Äänekosken opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Timo Pulli: Haluaa edistää nuorten hengailupaikkoja sekä nuorisokahvilatilaa.
 • Äänekosken Citymarketin kauppias Mika Lankinen: Nuorten kahvila-ajatukset yökahvilasta puoleen yöhön asti ja nollatoleranssilla ydinkeskustaan sekä pysyvä kahvila koululle oppilaiden ylläpitämänä ovat sellaisia, joista minulta löytyy tietämystä.
 • Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen: Parempia linja-autoaikatauluja toivotaan ja tästä meillä alkaa neuvottelut Jyväskylän kanssa tänä vuonna. Kansainvälisiä oppilaita toivotaan toiselle asteelle ja tähän liittyen jatkamme keskustelua Peter Vesterbackan kanssa ensi viikolla.
 • Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen: Saimme nuorilta hyviä ideoita ja syksyllä perustamme kouluruokaraadin nuorten äänitorveksi. Raadissa mukana on oppilaita kaikista kouluista, ruokapalveluiden väkeä, opettajia ja kouluterveyden edustaja. Raati vie nuorten toiveita eteenpäin.
 • Ruokapalveluista Marika Kuivakangas: Lupaa viedä eteenpäin QR-koodisysteemiä ja tiedotusta, esimerkiksi koulujen keskusradion kautta voisimme kertoa ruokapalveluiden ajankohtaiset kuulumiset nuorille.
 • Liikemies, vaikuttaja Peter Vesterbacka: Lupaa viedä osaltaan kansainvälisyysasiaa eteenpäin.
 • Poken viestintäkoordinaattori Tuija Tiitinen: Lupaa, että Poke lahjoittaa taas Kesäkaaralle kondomeja ja jonkun harrastusvälineen. Vie eteenpäin sitä, että ammattikoulussakin olisi jokin rituaalitapahtuma kuten lukiossakin.
 • Tampereen yliopiston tutkija Niina Meriläinen: Tutkii ja tulee jatkossakin tutkimaan kouluissa tapahtuvaa aikuisten vallankäyttöä.
 • Jyväskylän yliopiston opettaja Mikko Hiljanen: Haluaa huolehtia siitä, että tulevat aineenopettajat ovat opettamisen lisäksi empaattisia ja osaavat olla nuorten kanssa inhimillisesti.
 • Kasvatuksen ja opetuksen palvelukoordinaattori Satu Tarvainen: Nuorten harrastustoiveita saadaan toteutettua Harrastamisen Suomen mallin kautta. Vie eteenpäin sitä, että saadaan paremmat yhteydet pelikerhoa varten. Vie eteenpäin nuorten toivetta, että opettajat tekisivät tunneilla muistiinpanoja taululle. Monet kuljetusoppilaat joutuvat tulemaan kouluun joka aamu klo 8, kuljetussuunnittelijan kanssa katsotaan voiko tälle tehdä jotain.
 • Spotissa mukana olleet poliisit lupaavat jalkautua enemmän Äänekosken kouluille.
 • Koulunmäen koulun virka-apulaisrehtori Seija Hinkkanen: Ainakin sohvia saamme sinne Tekelle nuorten hengailuun (yläkoulun väistötilat syksyllä).
keskustelua

Lisätietoja:

Erityisluokanopettaja Hanna Koistinen, 040 190 57 94, hanna.koistinen@aanekoski.fi

Äänekoski toteuttaa avoimen hallinnon periaatteiden mukaista kaupunkistrategiaansa rohkean avoimesti ja yhdessä asukkaiden kanssa. Äänekoski-ilmiöön voit tutustua täällä: https://ilmio.aanekoski.fi/

padlet-seinä
pitsaa
nuorisoa
nuorisoa
pitsaa ja jonoa

Uutinen julkaistu 28.3.2023, muokattu 29.6.2023 klo 12:58

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.