Äänekoskella kuulemisillassa saatiin nuorten ääni aidosti esiin
”Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea”
Äänekosken nuorisotiloille tilattiin sata pitsaa ja kuunneltiin nuoria siitä, mikä pitäisi olla toisin ja mikä harmittaa. Äänekosken kaupunkistrategian, Äänekoski-ilmiön hengessä halutaan osallistaa myös nuoria ja kysyä heiltä suoraan näkemyksiä. Nuoret tarttuivatkin tilaisuuteen rohkeasti ja paikalle saatiin yhteensä noin sata nuorta.
Mikä v***ttaa? -kuulemisilta 22.3.2023 osoitti, kuinka fiksuja nuoria meillä Äänekoskella on. Keskustelu oli avointa, ja pienet ja suuremmat toiveet olivat hyvin konkreettisia. Illan aikana tuli esiin voimakkaasti myös se, kuinka nuoret itse voivat ja haluavat olla mukana toteuttamassa ideoita ja sitoutua projekteihin.
Nuoret toivat esiin esimerkiksi, että hengaamis- ja vapaa-ajanviettopaikkoja Äänekoskella pitäisi olla enemmän, kahvilatoimintaa kouluille ja keskustaan kaivataan sekä parempia bussiyhteyksiä Jyväskylään. Kouluruokaan toivotaan lisää mausteita ja välipalalle tarjolle muuta kuin näkkileipää. Myös aikaiset kouluaamut, opettajat ja välituntikäytännöt saivat nuorilta kritiikkiä.
Nuorisotiloille nuoria kuulemaan saatiin eri alojen edustajia, päättäjiä ja vaikuttajia. Nuorisokeskus Spottiin saatiin mukaan mm. kaupunginjohtaja Matti Tuononen, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sekä Angry Birds pelin kehittänyt liikemies Peter Vesterbacka. Vieraat kiittelivät, kuinka Äänekoskella halutaan kuulla suoraan nuorilta, mitä asioita pitäisi kehittää.
– Äänekoskelaisten nuorten toiveet olivat sellaisia, että aika helppo laittaa kuntoon, kun oikeat ihmiset ovat paikalla. Erittäin hyvä tilaisuus, näitä pitäisi olla joka puolella Suomea, Peter Vesterbacka twiittasi illan jälkeen.
Nuorten ideat kirjattiin ylös, jotta niitä voidaan jatkossa edistää. Illan aikana ideoita sai lähettää myös Padlet-alustalle, ja myös ne kommentit otettiin talteen.
– Meillä alkaa nyt työryhmän kesken ideoiden jatkotyöstö ja tiukka seuranta, jottei hyvät ajatukset huku kiireiseen arkeen. On meillä ainakin pohjaa, mistä ponnistaa. Ensimmäiset toimet täällä koulutyössä on jo otettu käyttöön, tapahtumaa järjestämässä ollut erityisluokanopettaja Hanna Koistinen kertoo.
Nuorilta saatiin illan aikana myös kiitosta ja vastaavanlaista iltaa toivottiin uudestaankin. Äänekosken kaupunki järjestääkin nuorten kuulemisillan vuoden sisällä uudestaan.
Näitä asioita pyritään viemään eteenpäin
Spotissa mukana olleet aikuiset lupasivat viedä nuorten ajatuksia eteenpäin mahdollisuuksiensa mukaan:
- Äänekosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jari Sikanen: Lupaa muistuttaa, että keneltä kaikilta tahoilta nuoret voivat varata aikoja ja tulla juttelemaan aikuisen kanssa. Sikanen vie eteenpäin sitä, että saataisiin kouluihin lisää ja parempaa päihdevalistusta.
- Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen: Ammattikoulun puolella ei saa opetusta ja ohjausta tarpeeksi ja tämä sama palaute tulee esiin kaikkialla Suomessa. Tähän voidaan puuttua lakia säätämällä.
- Äänekosken S-Marketin myymäläpäällikkö Katja Hyötyläinen: Lupaa edistää omassa vaikutuspiirissä olevin keinoin sitä, että Äänekosken nuorille saataisiin enemmän paikkoja kokoontua ja hengailla silloin kuin se nuorille sattuu sopimaan.
- Äänekosken opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Timo Pulli: Haluaa edistää nuorten hengailupaikkoja sekä nuorisokahvilatilaa.
- Äänekosken Citymarketin kauppias Mika Lankinen: Nuorten kahvila-ajatukset yökahvilasta puoleen yöhön asti ja nollatoleranssilla ydinkeskustaan sekä pysyvä kahvila koululle oppilaiden ylläpitämänä ovat sellaisia, joista minulta löytyy tietämystä.
- Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen: Parempia linja-autoaikatauluja toivotaan ja tästä meillä alkaa neuvottelut Jyväskylän kanssa tänä vuonna. Kansainvälisiä oppilaita toivotaan toiselle asteelle ja tähän liittyen jatkamme keskustelua Peter Vesterbackan kanssa ensi viikolla.
- Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen: Saimme nuorilta hyviä ideoita ja syksyllä perustamme kouluruokaraadin nuorten äänitorveksi. Raadissa mukana on oppilaita kaikista kouluista, ruokapalveluiden väkeä, opettajia ja kouluterveyden edustaja. Raati vie nuorten toiveita eteenpäin.
- Ruokapalveluista Marika Kuivakangas: Lupaa viedä eteenpäin QR-koodisysteemiä ja tiedotusta, esimerkiksi koulujen keskusradion kautta voisimme kertoa ruokapalveluiden ajankohtaiset kuulumiset nuorille.
- Liikemies, vaikuttaja Peter Vesterbacka: Lupaa viedä osaltaan kansainvälisyysasiaa eteenpäin.
- Poken viestintäkoordinaattori Tuija Tiitinen: Lupaa, että Poke lahjoittaa taas Kesäkaaralle kondomeja ja jonkun harrastusvälineen. Vie eteenpäin sitä, että ammattikoulussakin olisi jokin rituaalitapahtuma kuten lukiossakin.
- Tampereen yliopiston tutkija Niina Meriläinen: Tutkii ja tulee jatkossakin tutkimaan kouluissa tapahtuvaa aikuisten vallankäyttöä.
- Jyväskylän yliopiston opettaja Mikko Hiljanen: Haluaa huolehtia siitä, että tulevat aineenopettajat ovat opettamisen lisäksi empaattisia ja osaavat olla nuorten kanssa inhimillisesti.
- Kasvatuksen ja opetuksen palvelukoordinaattori Satu Tarvainen: Nuorten harrastustoiveita saadaan toteutettua Harrastamisen Suomen mallin kautta. Vie eteenpäin sitä, että saadaan paremmat yhteydet pelikerhoa varten. Vie eteenpäin nuorten toivetta, että opettajat tekisivät tunneilla muistiinpanoja taululle. Monet kuljetusoppilaat joutuvat tulemaan kouluun joka aamu klo 8, kuljetussuunnittelijan kanssa katsotaan voiko tälle tehdä jotain.
- Spotissa mukana olleet poliisit lupaavat jalkautua enemmän Äänekosken kouluille.
- Koulunmäen koulun virka-apulaisrehtori Seija Hinkkanen: Ainakin sohvia saamme sinne Tekelle nuorten hengailuun (yläkoulun väistötilat syksyllä).
Lisätietoja:
Erityisluokanopettaja Hanna Koistinen, 040 190 57 94, hanna.koistinen@aanekoski.fi
Äänekoski toteuttaa avoimen hallinnon periaatteiden mukaista kaupunkistrategiaansa rohkean avoimesti ja yhdessä asukkaiden kanssa. Äänekoski-ilmiöön voit tutustua täällä: https://ilmio.aanekoski.fi/
Uutinen julkaistu 28.3.2023, muokattu 29.6.2023 klo 12:58