”Lähettinä sain pyöräilylisää viisi markkaa”

Työmatkapyöräily säästää luontoa, bensaa ja on hyvää hyötyliikuntaa

Monet Äänekosken kaupungin työntekijät suosivat työmatkapyöräilyä.
Marko Kuutti, Sari Hänninen ja Sami Pellinen pyöräilevät työmatkojaan paljon, myös talviaikaan. Hännisen Jopo ei päässyt kuvaan. Työmatkapyöräilijät kiittävät, kuinka hyvät pyöräilytiet ovat Äänekoskella.

Marko Kuutti, Sari Hänninen ja Sami Pellinen pyöräilevät työmatkojaan paljon, myös talviaikaan. Hännisen Jopo ei päässyt kuvaan. Työmatkapyöräilijät kiittävät, kuinka hyvät pyöräilytiet ovat Äänekoskella.

Rakennuttajainsinööri Sami Pellinen, toimistosihteeri Sari Hänninen ja maankäyttösuunnittelija Marko Kuutti näkyvät kaupungintalolla usein pyöräilykamppeissaan, ja välillä myös talvella he ajavat muutaman kilometrin pituisia työmatkojaan. Suurin motiivi lähteä kotoa pyörällä on hyvä hyötyliikunta, mutta bensan hintojen noustessa myös säästäminen.

– Turvavälineet ovat tärkeitä ja se, että varsinkin talvella näkyy hyvin, Kuutti muistuttaa. Työmatkapyöräilijät arvostavat myös sitä, että pyörän saa työpäivän ajaksi kunnolla lukkoon. Pellinen käy välillä myös kaupungin rakennustyömailla kätevästi pyörällä.

Kaikki kiittelevät, kuinka hyvät pyöräilyreitit Äänekoskella on ja että Suolahteenkin on koko matkan hyvät pyöräilytiet. Kuutilla on tavallinen miesten maastopyörä ja Pellisellä fatbike, jolla voi ajaa myös maastossa. Hänninen taas voitti taannoin kaupungin pyöräilyviikon arvonnassa sympaattisen Jopon, jolla matka taittuu edelleen sutjakkaasti.

Sari Hänninen tuli Äänekosken kaupungille lähetiksi vuonna 1999 ja kaupungin sisäiset lähetin matkat hän usein hoiti polkupyörällä. Siihen aikaan siitä sai pyörälisää viisi markkaa.

– Joten voi kai sanoa, että Äänekosken kaupunki on tukenut työmatkapyöräilyä jo vuosikymmenten ajan, Hänninen nauraa.

Kaupungin sähköpyörät ilmaiseksi henkilöstön työmatkakäytössä 

Äänekosken kaupungilla on kahdeksan sähköpyörää, jotka ovat talvikaudella koko henkilöstön lainattavissa ja käyttö on ilmaista. Lainaustoimintaa hoitaa Äänekosken työpajan Mediakeskus Zoomin väki.

– Sähköpyörien laina-aika on kahdesta viikosta kuukauteen kysynnän mukaan. Nyt pyöristä neljä on vapaana eli pyörä on tällä hetkellä mahdollista saada hyvinkin nopealla aikataululla käyttöön, työpajan ohjaaja ja pyörien lainaustoimintaa hoitava Emma Hiekkanen kertoo. Työpajan väli huolehtii myös pyörien huoltamisesta.

Viime kesänä kaupungin sähköpyöristä kuusi oli asukkaiden ja kesäasukkaiden käytössä ilmaiseksi. Kesän aikana niihin kertyi komeat 286 kilometriä.

– Pisimmät matkat oli ajettu Kyläkauppa Voikukassa olleella pyörällä, yhteensä noin 100 kilometriä, Hiekkanen sanoo.

Kaksi sähköpyörää oli koko kesän ajan kaupungin henkilöstön työmatkakäytössä.

Pallo eteenpäin!

Äänekosken kaupungin työmatkapyöräilijät heittävät haasteen eteenpäin kaupunginjohtaja Matti Tuonoselle, että hän pyöräilisi työmatkansa yhtenä päivänä. Tarttuuko kaupunginjohtaja haasteeseen?

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

pyöräilijät

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Muokattu 11.10.2022