Koiviston uusi päiväkoti on kohta valmis!

Hirsinen koulu-päiväkoti on upea kokonaisuus peltomaisemissa, lähellä kaikkea

Kuvassa kaksi ihmistä kypärät päässä rakentamisen keskellä.
Koiviston koulun yhteyteen valmistuu uusi päiväkoti. Koiviston päiväkoti on valmis 3.5.2024, piha valmistuu toukokuun aikana ja päiväkoti kalustetaan kesällä. Toiminta uusissa tiloissa alkaa heti elokuussa. Upea koulu-päiväkoti on koko Koiviston kylän sydän.

Uusi päiväkoti on todellinen satsaus Äänekosken lapsiin ja lapsiperheisiin. Tilausta sille selkeästi on, sillä ensi syksyn ryhmiin on jo paljon hakemuksia. 

Noin 560 neliöisen päiväkodin mitoitus on noin 50 lapselle ja siinä on tilat kahdelle lapsiryhmälle jakotiloineen. Myös esiopetusta on saatavilla koulun yhteydessä.

Käytävä ja vaaleaa hirsiseinää.

Hirsi on ekologinen ja terveellinen materiaali

Rakentaminen aloitettiin viime kesänä ja urakka on pysynyt budjetissa ja aikataulussa. Kustannusarvio on 2,4 miljoonaa euroa ja siinä pysytään.

Päiväkoti kiinnittyy vuonna 2019 valmistuneeseen Koiviston kouluun. Ulkoa tai sisältäpäin ei erota, että ne ovat erilliset rakennukset, jotka on tehty eri aikaan. Esimerkiksi koulun aikaisempaa ulkoseinää on päiväkodin sisäpuolella hiekkapuhallettu ja maalattu niin, että se on nyt sisäseinänä kuten muutkin seinät.

Alun perin Koivistolle haluttiin hirsinen koulu, koska se on ekologinen ja terveellinen materiaali. Päiväkodin urakoitsijana toimii P2V Rakennus Oy ja vuonna 2019 koulun teki Rakennus-Kaseva.

– Rakennus on malliesimerkki siitä, miten pystytään yhdistämään hienosti ja sujuvasti päiväkoti- ja koulurakennus, ja se on onnistuneen ja huolellisen suunnittelutyön tulosta. Hirsirakennuksessa on rauhallinen akustiikka ja hyvä sisäilma, kaupunkirakennepäällikkö Erika Räihä kertoo.

– Päiväkotiurakka on sujunut mallikkaasti ja kaikki on sujunut hyvässä yhteistyössä. Myös tiedotus koulun, päiväkodin ja työmaan välillä on ollut todella mutkatonta. Liikennejärjestelyt ovat sujuneet hyvin, vaikka lapsia tässä on paljon, Räihä sanoo.

Hirsiseinää ja ikkunoita.

Energiatehokkuus huipussaan

Koiviston koulu-päiväkoti on mahdollisimman ekologinen ja energiatehokas. Energiatehokkuutta on saatu lisää, kun ilmanvaihtoa ja muuta talotekniikkaa ohjaa automaatio ja säädöt voidaan tehdä käytön mukaan. Lämmöntalteenotto on jopa niin hyvä, että hyötysuhde on parhaimmillaan 80%, jolloin muun lämmityksen tarve pienenee.

Äänekosken kaupungin kaikissa uudiskohteissa käytetään lisänä aurinkovoimaa ja myös Koiviston päiväkodin katolle tulee etäseurattavat aurinkopaneelit. Muuten rakennukset lämpiävät omalla hakelämmityksellä.

Kaksi ihmistä työmaalla.

Lapsille tehty, käyttäjiä kuunnellen

Vaalea, raikas puupinta ei kaiu ja tuo tiloihin pehmeää akustiikkaa. Pitkän käytävän molemmin puolin on runsaasti ja erikokoisia lapsiryhmien tiloja sekä henkilöstön työtiloja. Lasten tilat sopivat hyvin pienryhmille ja isoin tila voidaan jakaa liikuteltavalla seinällä.  

– Vaaleiden puupintojen ansiosta päiväkodissa on harmoninen värimaailma, eivätkä räväkät tehostevärit hyppää silmille. Tehosteseinissä ja kaakeleissa on kirkasta vihreää ja oranssia ja niistä tietää, että nyt ollaan päiväkodin puolella, Räihä kuvailee.

Päiväkoti on lapsille rakennettu ja sen huomaa monista yksityiskohdista. Esimerkiksi vessoissa on pienten puolella vain pieniä wc-istuimia ja lavuaarit ja peilit ovat matalalla. Myös lasten piirustuksille on varattu ”näyttelytilaa”. Eteisiin saadaan infonäytöt myös perheitä varten. 

Käytännöllisyys ja tilojen muunneltavuus on myös tärkeää; esimerkiksi sängyt saa kaappiin piiloon, jolloin saadaan tilaa taas leikeille. Leikki onkin päiväkodin tärkeintä työtä!

Tilojen käyttäjät on huomioitu koko hankkeen ajan ottamalla heitä myös suunnitteluun mukaan. Henkilöstön edustajat ovat olleet jokaisessa työmaakokouksessa mukana. Työntekijöille on mm. työhuoneita, yhteistä työskentelytilaa, pieniä kokoushuoneita, pesutilat sekä tilava taukotila, josta aukeaa ovet myös terassille.

Koulun ja päiväkodin välillä pääsee kulkemaan sisäkautta ja myös koulun rehtori saa uuden työhuoneen päiväkodin puolelta. Päiväkodin väki voi käyttää sovitusti koulun liikuntasalia ja muita tiloja.

Uuteen rakennuksen on tehty myös lainmukainen väestönsuoja.

Lapsia ja leikkiä vaille valmis

Päiväkotiin on tilattu uusia kalusteita ja lisäksi saadaan huonekaluja nykyisiä väistötiloista sekä Ääneniemen päiväkodista, jonka toiminta lakkaa juhannukseen. Päiväkodin kalusteita ja toimintavälineitä suunnitellaan parhaillaan.

Päiväkodin aidattu leikkipiha valmistuu kesäkuun alkuun mennessä ja sinne saadaan uudet istutukset ja tavanomaiset ulkoleikkivälineet, kuten keinut, kiipeilytelineet ja hiekkalaatikot. Uudet ulkovarastot tulevat tarpeeseen pihaleluja varten. Koulun ja päiväkodin pihaan on tehty uusi liikenneympyrä, joka tuo turvallisuutta ja selkeyttä saattoliikenteeseen. Koulun piha-alue leikkivälineineen rakennetaan myöhemmin.

– Lapset odottavat innolla uusiin tiloihin pääsemistä. Lapset ovatkin seuranneet rakentamista ja työmaaliikennettä aktiivisesti ja he osallistuivat harjannostajaisiin. Lapset pääsevät ehkä katsomaan uutta päiväkotia sisältä jo kevään aikana, päiväkodin johtaja Tiina Eiramo kertoo.

Koivisto-Hirvaskangas -alueeseen panostetaan nyt myös mm. kaavoittamalla Muhluniemeen uusi asuinalue, jonka 18 tonttia saadaan myyntiin syksyllä. Koiviston kylä tarjoaa rauhallista elämää luonnon keskellä, hyvien kulkuyhteyksien ja toimivien lähipalveluiden ääressä.

”Valmista tulee ennen kuin kukkuvi käki”

Perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen lausui Koiviston päiväkodin harjannostajaisissa 3.11.2023 kirjoittamansa runon:

Koivistoon rakennetaan lasten taloa

ikkunoista jo siintää uutta valoa.

Rakentamisessa on paljon työtä

työmaa hiljenee ennen yötä.

Tänään vietämme rakentajien juhlaa

mestarit johtaa, eivät rahoja tuhlaa.

Varovasti tontilla ohje on kulkea

ovet ja portit muistathan sulkea.

Iloisella mielellä täällä on väki

valmista tulee ennen kuin kukkuvi käki.

Uutta päiväkotia odottelee lapset

riemuitsee myös harmaahapset.

Hyvä on täällä lasten toimia

antaa myös aikuisille lisävoimia.

Hienoa luistella hyvällä jäällä

muotoilla lumiukkoja suoja säällä.

Rakentaminen vahvistaa tätä koulua

 yhdessä vietetään kohta lasten joulua.

Äänekoski onkin vuoden varhaiskasvatuskunta

ja tämä ei olekaan mitään unta.

Teitä kaikkia päiväkodin väki kiittää

juttua tästäkin vuosiksi riittää.

Hirsiseinää-
Käytävä ja ovia.
Ulkoseinää.
Ulkovaraston ovi.
Piha ja kaivinkone.
Liikenneympyrä.

Lisätietoja:

Kaupunkirakennepäällikkö
Erika Räihä
040 762 3811
erika.raiha@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 12.4.2024 klo 15:26

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.