Äänekosken päästöt ovat vähentyneet parissa vuodessa tonnilla

ilmakuva

Äänekoskelaisten kulutuksen hiilijalanjälki vuodelta 2022 on laskettu Kulma-mallilla

Äänekosken kaupunki on selvittänyt asukkaiden kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen nyt toista kertaa. Äänekoski pärjäsi mittauksissa hyvin verrattuna muihin kuntiin. Äänekosken kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2022 yhteensä 8,19 t CO2-ekv (hiilidioksidiekvivalentti) asukasta kohden.
kaavio

– Äänekosken kulutuksen päästöt ovat parin vuoden aikana vähentyneet tonnilla, mutta se johtunee suurimmaksi osaksi rakentamisen hiipumisesta tässä taloudellisessa tilanteessa, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen arvioi.

Hankkeeseen osallistuneiden kuntien keskiarvo oli 8,48 t CO2-ekv, joka vastaa karkeasti 1,5 kertaa maapallon ympäri ajoa henkilöautolla.

Edellisellä laskentakerralla äänekoskelaisten kulutuksen päästöt olivat 9,19 t CO2-ekv.

Laskennassa kasvihuonekaasuista ovat mukana hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli. Päästöjen yksikkö hiilidioksidiekvivalentti (CO2-ekv) kuvaa näiden kasvihuonekaasujen yhteenlaskettua lämmitysvaikutusta.

Äänekoski on päästövähennysten mittaamisen edelläkävijä

Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin vuodelta 2022. Äänekosken lisäksi hankkeeseen osallistui 19 muuta kuntaa.

– Äänekoskella on laskettu kulutuksen päästöjä tällä Kulma-mallilla kerran aikaisemmin pari vuotta sitten. Silloin olimme suomalaisten kuntien edelläkävijänä mukana laskemassa näitä kulutuksia, Liimatainen kertoo.

Kulma-laskentamallissa kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Kulutusperusteisella päästölaskennalla pyritään arvioimaan kaikki äänekoskelaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöt, huolimatta siitä missä kulutettu hyödyke on tuotettu.

Laskentamallia on nyt tarkennettu entisestään, kun rakentamisen päästöihin sisällytettiin mm. uusien katujen ja teiden sekä siltojen rakentamisesta aiheutuvat päästöt. Laskennassa tarkasteltiin uutena myös mökkeilyn ja mökkeilijöiden vaikutuksia kulutuksen päästöihin.

– Tällä toisella laskentakerralla saimme kattavammin tietoa mm. rakentamisesta teiden, katujen ja siltojen osalta. Mielenkiintoista on se, että nyt myös mökkeilyn vaikutukset ovat nyt mukana, Liimatainen sanoo.

Kulma-laskentamallissa kulutuksesta aiheutuvat päästöt on jaettu viidelle sektorille (katso kaavio). Äänekoskella päästöt sektoreittain vuonna 2022 olivat:

 • Energiankulutus: 2,0 t CO2-ekv per asukas
 • Liikkuminen: 1,8 t CO2-ekv per asukas
 • Rakentaminen: 0,7 t CO2-ekv per asukas
 • Ruoka: 2,0 t CO2-ekv per asukas
 • Tavarat ja palvelut: 1,6 t CO2-ekv per asukas

Kuntien vaikutusmahdollisuudet kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, kuten ilmastotyöhön muutenkin ovat merkittävät, joten jatkuvalle seurantatiedolle on ehdottomasti tarvetta. Äänekosken kaupunki haluaa olla mukana jatkossakin kehittämässä kulutusperusteisten päästöjen laskentaa.

Kulma-hanke on toteutettu yhdessä Sitowise Oy:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin ilmastokoordinaattori
Juho Liimatainen
040 681 8813
juho.liimatainen@aanekoski.fi

Kulma-raportti 2023: Äänekosken kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt (pdf)

Äänekosken kaupungin Kestävän elämän opas asukkaille

Kulma-hankkeen tiedote 4.5.2023 (Sitowise Oy)

Uutinen julkaistu , muokattu 25.7.2023 klo 09:45

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023