Äänekosken kaupungilla on nyt uusi, kattava ympäristö- ja ilmasto-ohjelma

Uusien toimintamallien on tarkoitus olla jatkossa osa kaikkea kaupungin toimintaa

Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen puitteissa Äänekosken kaupungille on nyt laadittu kattava ympäristö- ja ilmasto-ohjelma vuosille 2022-2028. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 13.6.2022.

Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelma 2022-2028

Näkötorni ja upea metsämaisema, taivas punertaa

Kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelma on Äänekosken kaupungin ensimmäinen koko organisaation kattava ohjeistus, joka tuo ympäristö- ja ilmastonäkökulmat strategiselle tasolle.

– Ohjelmassa luodaan yhtenäinen perusta Äänekosken kaupungin ilmastojohtamiselle ja luonnon monimuotoisuuden suojelulle sekä näiden ohjaus- ja kehittämistoimenpiteille. Ohjelman tarkoituksena on vastata systemaattisen ympäristö- ja ilmastotyön tarpeeseen Äänekoskella ja se määrittää kaupungin roolia kestävänä kehittäjänä ja toimijana, kuvailee Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Kortelainen.

Ympäristö- ja ilmasto-ohjelma toimii koko kaupunkikonsernia koskevana ohjeistuksena tavoitteineen, mittareineen ja toimintasuunnitelmineen. Ohjelma koskee kaupunkiorganisaatiota ja kaupungin määräysvallassa olevia yhteisöjä ja säätiöitä. Uusien toimintamallien on tarkoitus olla jatkossa osa kaikkea kaupungin toimintaa, kuten päätöksentekoa, hankintoja, maankäyttöä ja rakentamista, energiankulutusta ja -tuotantoa sekä liikkumista ja palvelujen kehittämistä.

Äänekosken kaupunki on uudessa kaupunkistrategiassaan sitoutunut tekemään ja tukemaan kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Yksi keskeisin ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa ohjaavista linjauksista on Äänekosken sitoumus olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ympäristö- ja ilmasto-ohjelma sisältääkin ympäristö- ja ilmastopoliittiset tavoitteet vuoteen 2028 sekä toimenpidekokonaisuudet.

– Äänekoski liittyi valtuuston päätöksellä Hiilineutraalit kunnat (Hinku) -verkostoon syksyllä 2019. Hinku-verkoston jäsenet sitoutuvat vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Hiilineutraalisuustavoite on myös yksi keskeisistä kaupunkistrategian 2022-2028 tavoitteista, Kortelainen kertoo.

Ohjelmaa on rakennettu koko kaupunkiorganisaation yhteistyöllä. Ohjelman laatiminen aloitettiin selvityksillä vuosina 2019-2020.  Asukkaille ja kunnan henkilöstölle suunnatuilla kyselyillä selvitettiin nykyisiä käytänteitä, toimia ja asenteita sekä toiveita. Tavoitteet, toimenpiteet ja mittareita on mietitty työpajoissa ja pienempien ryhmien tapaamisissa.

– Ohjelman ohella laadittu ilmastotiekartta 2030 sisältää laajahkon nykytilanteen kartoituksen, konkreettiset toimenpiteet, aikataulun ja vastuutahon, joka huolehtii toimenpiteen toteutumisesta. Tiekartan toimenpiteissä huomioidaan ohjelman tavoitteet sekä toimenpiteiden vaikutusalueet, Kortelainen kuvailee.

Ohjelma on laadittu Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeessa, joka on Euroopan aluekehitysrahaston ja Keski-Suomen liiton rahoittama. Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen aikana ilmastotyötä on jo integroitu Äänekosken kaupunkiorganisaation toimintaan. Hanke päättyy 31.7.2022 ja uusi Elämän kestävä Äänekoski -hanke on jatkoa tälle aloitetulle työlle. Ympäristöohjelman toteuttamisesta tulee osin vastaamaan Äänekosken kaupungin ilmastokoordinaattori, jonka rekrytointi aloitetaan heinäkuussa 2022.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi (lomalla 10.7. asti)

Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Kortelainen, 040 186 4792, sirpa.kortelainen@aanekoski.fi

Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelma 2022-2028 (pdf)

Uutinen julkaistu 20.6.2022, muokattu 25.7.2023 klo 08:37

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023