Lapsiasiavaltuutettu vieraili Äänekoskella

"Jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin"

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen vierailivat Koulunmäen esiopetuksessa Tutkijat-ryhmässä tänään perjantaina 17.11.2023. Äänekoskelaisten lasten ajatuksia käytetään lapsiasiavaltuutetun vaikuttamistyössä sekä tutkimuskäytössä.

"Eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia"

– Lasten näkemysten selvittäminen on tehtävä, josta saamme valtavasti tietoa. Niin myös Äänekoskella, jossa lapset olivat rohkeita, iloisia ja selvästi miettineet etukäteen, mitä tahtoisivat kertoa. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia. Oli myös hauska syödä yhdessä uunimakkaraa ja tutustua hienoon koulurakennukseen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen keräsivät äänkoskelaisten lasten ajatuksia osana lapsiasiavaltuutetun lakisääteistä tehtävää pitää yhteyttä lapsiin ja välittää heiltä saatua tietoa päättäjille. Lasten ajatuksia hyödynnetään lapsiasiavaltuutetun toimiston vaikuttamistyössä, esimerkiksi julkaisuissa, kannanotoissa, lausunnoissa ja niiden valmistelussa. 

Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisut, kannanotot ja lausunnot julkaistaan verkkosivulla www.lapsiasia.fi, josta ne ovat vapaasti luettavissa.

Pekkarinen ja Tuukkanen keskustelivat äänekoskalaisten lasten kanssa eskarista, lasten oikeuksista ja siitä, milloin eskarissa oleminen tuntuu hyvältä ja milloin ehkä huonolta. Lapsia pyydettiin myös piirtämään kuvan hetkestä, kun eskarissa on hyvä olla ja hetkestä, kun siellä on huono olla.

– Lasten yksimielinen mielipide päivän jälkeen oli, että mukavaa oli, vaikka aluksi vähän jännittikin. Eskarit kokivat, että heitä kuunneltiin ja he uskalsivat hyvin kertoa ajatuksiaan vieraille. Vieraiden mukana olleet maskotit Sisu ja Sam olivat lapsille erityisen mieleisiä, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Minna Tenander kertoo.

– Ryhmän aikuiset pitivät päivää onnistuneena ja kiittelivät vieraita siitä, kuinka he kohtasivat lapset lasten tasolla ja kuinka jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin.

Koulunmäen eskarilaisten ajatuksia hyödynnetään myös tutkimuskäytössä. Niitä käytetään aineistona tieteellisessä artikkelissa ja lasten ajatusten pohjalta valmistellaan ensi vuonna toteutettavaa Lapsibarometri-tutkimusta, jossa selvitetään noin 400 iältään 6–7-vuotiaan lapsen ajatuksia eskarista haastattelemalla heitä puhelimitse. Lisää tietoa Lapsibarometrista osoitteesta https://lapsiasia.fi/lapsibarometri.

Äänekosken kaupunki valittiin Vuoden varhaiskasvatuskunnaksi 2023 ja Koulunmäen esiopetus on Jyväskylän yliopiston yhteistyöpäiväkoti.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista lapsen oikeuksien viikkoa teemalla "Lapsella on oikeus hyvinvointiin". Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Myös Äänekosken päiväkoteihin ja kouluille on jaettu teemaviikon materiaalit. Lue lisää osoitteesta https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.

Lisätietoja:

Koulunmäen esiopetus
Varhaiskasvatuksen opettaja
Minna Tenander
040 632 4252
minna.tenander@aanekoski.fi

Perhepalvelujohtaja
Pirjo Heinonen
0400 672 637
pirjo.heinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 17.11.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.