Lapsiasiavaltuutettu vieraili Äänekoskella

"Jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin"

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen vierailivat Koulunmäen esiopetuksessa Tutkijat-ryhmässä tänään perjantaina 17.11.2023. Äänekoskelaisten lasten ajatuksia käytetään lapsiasiavaltuutetun vaikuttamistyössä sekä tutkimuskäytössä.

"Eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia"

– Lasten näkemysten selvittäminen on tehtävä, josta saamme valtavasti tietoa. Niin myös Äänekoskella, jossa lapset olivat rohkeita, iloisia ja selvästi miettineet etukäteen, mitä tahtoisivat kertoa. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia. Oli myös hauska syödä yhdessä uunimakkaraa ja tutustua hienoon koulurakennukseen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen keräsivät äänkoskelaisten lasten ajatuksia osana lapsiasiavaltuutetun lakisääteistä tehtävää pitää yhteyttä lapsiin ja välittää heiltä saatua tietoa päättäjille. Lasten ajatuksia hyödynnetään lapsiasiavaltuutetun toimiston vaikuttamistyössä, esimerkiksi julkaisuissa, kannanotoissa, lausunnoissa ja niiden valmistelussa. 

Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisut, kannanotot ja lausunnot julkaistaan verkkosivulla www.lapsiasia.fi, josta ne ovat vapaasti luettavissa.

Pekkarinen ja Tuukkanen keskustelivat äänekoskalaisten lasten kanssa eskarista, lasten oikeuksista ja siitä, milloin eskarissa oleminen tuntuu hyvältä ja milloin ehkä huonolta. Lapsia pyydettiin myös piirtämään kuvan hetkestä, kun eskarissa on hyvä olla ja hetkestä, kun siellä on huono olla.

– Lasten yksimielinen mielipide päivän jälkeen oli, että mukavaa oli, vaikka aluksi vähän jännittikin. Eskarit kokivat, että heitä kuunneltiin ja he uskalsivat hyvin kertoa ajatuksiaan vieraille. Vieraiden mukana olleet maskotit Sisu ja Sam olivat lapsille erityisen mieleisiä, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Minna Tenander kertoo.

– Ryhmän aikuiset pitivät päivää onnistuneena ja kiittelivät vieraita siitä, kuinka he kohtasivat lapset lasten tasolla ja kuinka jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin.

Koulunmäen eskarilaisten ajatuksia hyödynnetään myös tutkimuskäytössä. Niitä käytetään aineistona tieteellisessä artikkelissa ja lasten ajatusten pohjalta valmistellaan ensi vuonna toteutettavaa Lapsibarometri-tutkimusta, jossa selvitetään noin 400 iältään 6–7-vuotiaan lapsen ajatuksia eskarista haastattelemalla heitä puhelimitse. Lisää tietoa Lapsibarometrista osoitteesta https://lapsiasia.fi/lapsibarometri.

Äänekosken kaupunki valittiin Vuoden varhaiskasvatuskunnaksi 2023 ja Koulunmäen esiopetus on Jyväskylän yliopiston yhteistyöpäiväkoti.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista lapsen oikeuksien viikkoa teemalla "Lapsella on oikeus hyvinvointiin". Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Myös Äänekosken päiväkoteihin ja kouluille on jaettu teemaviikon materiaalit. Lue lisää osoitteesta https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.

Lisätietoja:

Koulunmäen esiopetus
Varhaiskasvatuksen opettaja
Minna Tenander
040 632 4252
minna.tenander@aanekoski.fi

Perhepalvelujohtaja
Pirjo Heinonen
0400 672 637
pirjo.heinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 17.11.2023

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023