Lapsiasiavaltuutettu vieraili Äänekoskella

"Jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin"

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen vierailivat Koulunmäen esiopetuksessa Tutkijat-ryhmässä tänään perjantaina 17.11.2023. Äänekoskelaisten lasten ajatuksia käytetään lapsiasiavaltuutetun vaikuttamistyössä sekä tutkimuskäytössä.

"Eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia"

– Lasten näkemysten selvittäminen on tehtävä, josta saamme valtavasti tietoa. Niin myös Äänekoskella, jossa lapset olivat rohkeita, iloisia ja selvästi miettineet etukäteen, mitä tahtoisivat kertoa. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia. Oli myös hauska syödä yhdessä uunimakkaraa ja tutustua hienoon koulurakennukseen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen keräsivät äänkoskelaisten lasten ajatuksia osana lapsiasiavaltuutetun lakisääteistä tehtävää pitää yhteyttä lapsiin ja välittää heiltä saatua tietoa päättäjille. Lasten ajatuksia hyödynnetään lapsiasiavaltuutetun toimiston vaikuttamistyössä, esimerkiksi julkaisuissa, kannanotoissa, lausunnoissa ja niiden valmistelussa. 

Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisut, kannanotot ja lausunnot julkaistaan verkkosivulla www.lapsiasia.fi, josta ne ovat vapaasti luettavissa.

Pekkarinen ja Tuukkanen keskustelivat äänekoskalaisten lasten kanssa eskarista, lasten oikeuksista ja siitä, milloin eskarissa oleminen tuntuu hyvältä ja milloin ehkä huonolta. Lapsia pyydettiin myös piirtämään kuvan hetkestä, kun eskarissa on hyvä olla ja hetkestä, kun siellä on huono olla.

– Lasten yksimielinen mielipide päivän jälkeen oli, että mukavaa oli, vaikka aluksi vähän jännittikin. Eskarit kokivat, että heitä kuunneltiin ja he uskalsivat hyvin kertoa ajatuksiaan vieraille. Vieraiden mukana olleet maskotit Sisu ja Sam olivat lapsille erityisen mieleisiä, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Minna Tenander kertoo.

– Ryhmän aikuiset pitivät päivää onnistuneena ja kiittelivät vieraita siitä, kuinka he kohtasivat lapset lasten tasolla ja kuinka jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin.

Koulunmäen eskarilaisten ajatuksia hyödynnetään myös tutkimuskäytössä. Niitä käytetään aineistona tieteellisessä artikkelissa ja lasten ajatusten pohjalta valmistellaan ensi vuonna toteutettavaa Lapsibarometri-tutkimusta, jossa selvitetään noin 400 iältään 6–7-vuotiaan lapsen ajatuksia eskarista haastattelemalla heitä puhelimitse. Lisää tietoa Lapsibarometrista osoitteesta https://lapsiasia.fi/lapsibarometri.

Äänekosken kaupunki valittiin Vuoden varhaiskasvatuskunnaksi 2023 ja Koulunmäen esiopetus on Jyväskylän yliopiston yhteistyöpäiväkoti.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista lapsen oikeuksien viikkoa teemalla "Lapsella on oikeus hyvinvointiin". Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Myös Äänekosken päiväkoteihin ja kouluille on jaettu teemaviikon materiaalit. Lue lisää osoitteesta https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/

Aikuiset ja lapset istuvat lattialla ja juttelevat.

Lisätietoja:

Koulunmäen esiopetus
Varhaiskasvatuksen opettaja
Minna Tenander
040 632 4252
minna.tenander@aanekoski.fi

Perhepalvelujohtaja
Pirjo Heinonen
0400 672 637
pirjo.heinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 17.11.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.