Oppisopimuksella yrityksille osaavaa työvoimaa

Opsopankki -hanke vauhdittaa oppisopimuksen hyödyntämistä

– Ongelmahan meillä Äänekoskella on, että työpaikkoja on auki, mutta niihin löydy osaajia. Haluammekin muistuttaa työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin, Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma kertoo.

Äänekoskelaiset opiskelijakandidaatit on haastateltu etukäteen ja yrityksiin tarjotaan vain motivoituneita ja työkykyisiä työntekijöitä. Työnantaja voi itse haastatella heille ehdotetut työntekijät, eikä työnantajan ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan oppisopimuspaikkaa voi tarjota lyhyenkin pätkän, jolloin opiskelija saa opinnoistaan suoritettua osan. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Yrityksen on mahdollista hakea oppisopimuspaikan järjestämisestä rahallista tukea ja lisäksi voidaan hakea Äänekoski-lisää. 

– Sen jälkeen, kun työnantaja ja työntekijä ovat ”sanoneet toisillensa tahdon”, me autamme tukien haussa, oppilaitoksen oppisopimusasioissa ja pidämme tarvittaessa yhteyttä opintojen aikana, asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteydenpitoa on pääsääntöisesti opintojen alussa, Eeva-Monica Isoluoma kuvailee. – Työnantajan tehtäväksi jää osoittaa oppisopimusopiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusopiskelijoita on Opsopankki -hankkeessa tällä hetkellä alle 10, mutta määrä on tarkoitus saada kasvuun. – Meillä Opsopankissa on nyt asiakkaita yli 40, ja heistä suurin osa on 30-50-vuotiaita, joilla on jostain syystä opinnot jääneet kesken. Nyt heillä on kova into saada työpaikka ja suorittaa ammattitutkinto, ja myös jokaiselle sopivaa alaa on pohdittu rauhassa etukäteen, Eeva-Monica Isoluoma sanoo.

– Tämän hankkeen on tarkoitus puskea ihmisiä elämässään eteenpäin ja kartoitus motivaatiosta ja sopivasta alasta on tehty etukäteen huolella. Sen jälkeen, kun päätökset oppisopimuspaikasta on yrityksen kanssa tehty, mennään rivakasti eteenpäin, hanketyöntekijä Maarit Polmio kuvailee.

Oppisopimuksella koulutetaan yrityksen tarpeisiin osaava työntekijä Äänekosken kaupungin Opsopankki-hankkeella halutaan ottaa kaikki hyöty irti oppisopimusmahdollisuudesta ja hanke ajaa voimakkaasti sen hyödyntämistä. Hankkeessa rakennetaan Äänekoskelle ”työpankki”, johon kootaan yrityksiä, jotka voisivat tarjota oppisopimuspaikan, kun sopiva työntekijä löytyy, sekä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat motivoituneita opiskelemaan työn ohessa tutkinnon. 

Tiivistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Poken ja Gradian kanssa, ja myös muu oppilaitosyhteistyö onnistuu. 

Hanketta rahoittaa Äänekosken kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja:

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma, 040 621 5399, eeva-monica.isoluoma@aanekoski.fi
Hanketyöntekijä Maarit Polmio, 040 614 9954, maarit.polmio@aanekoski.fi

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma (oikealla) ja hanketyöntekijä Maarit Polmio ovat vuoden kestäneen hankkeen uudet työntekijät. He haluavat muistuttaa, että oppisopimuksen avulla Äänekosken yritykset voivat saada motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa. 

(Kuva: Jesse Liimatainen)

Uutinen julkaistu 9.11.2021, muokattu 29.12.2021 klo 12:12

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023