Oppisopimuksella yrityksille osaavaa työvoimaa

Opsopankki -hanke vauhdittaa oppisopimuksen hyödyntämistä

– Ongelmahan meillä Äänekoskella on, että työpaikkoja on auki, mutta niihin löydy osaajia. Haluammekin muistuttaa työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin, Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma kertoo.

Äänekoskelaiset opiskelijakandidaatit on haastateltu etukäteen ja yrityksiin tarjotaan vain motivoituneita ja työkykyisiä työntekijöitä. Työnantaja voi itse haastatella heille ehdotetut työntekijät, eikä työnantajan ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan oppisopimuspaikkaa voi tarjota lyhyenkin pätkän, jolloin opiskelija saa opinnoistaan suoritettua osan. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Yrityksen on mahdollista hakea oppisopimuspaikan järjestämisestä rahallista tukea ja lisäksi voidaan hakea Äänekoski-lisää. 

– Sen jälkeen, kun työnantaja ja työntekijä ovat ”sanoneet toisillensa tahdon”, me autamme tukien haussa, oppilaitoksen oppisopimusasioissa ja pidämme tarvittaessa yhteyttä opintojen aikana, asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteydenpitoa on pääsääntöisesti opintojen alussa, Eeva-Monica Isoluoma kuvailee. – Työnantajan tehtäväksi jää osoittaa oppisopimusopiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusopiskelijoita on Opsopankki -hankkeessa tällä hetkellä alle 10, mutta määrä on tarkoitus saada kasvuun. – Meillä Opsopankissa on nyt asiakkaita yli 40, ja heistä suurin osa on 30-50-vuotiaita, joilla on jostain syystä opinnot jääneet kesken. Nyt heillä on kova into saada työpaikka ja suorittaa ammattitutkinto, ja myös jokaiselle sopivaa alaa on pohdittu rauhassa etukäteen, Eeva-Monica Isoluoma sanoo.

– Tämän hankkeen on tarkoitus puskea ihmisiä elämässään eteenpäin ja kartoitus motivaatiosta ja sopivasta alasta on tehty etukäteen huolella. Sen jälkeen, kun päätökset oppisopimuspaikasta on yrityksen kanssa tehty, mennään rivakasti eteenpäin, hanketyöntekijä Maarit Polmio kuvailee.

Oppisopimuksella koulutetaan yrityksen tarpeisiin osaava työntekijä Äänekosken kaupungin Opsopankki-hankkeella halutaan ottaa kaikki hyöty irti oppisopimusmahdollisuudesta ja hanke ajaa voimakkaasti sen hyödyntämistä. Hankkeessa rakennetaan Äänekoskelle ”työpankki”, johon kootaan yrityksiä, jotka voisivat tarjota oppisopimuspaikan, kun sopiva työntekijä löytyy, sekä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat motivoituneita opiskelemaan työn ohessa tutkinnon. 

Tiivistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Poken ja Gradian kanssa, ja myös muu oppilaitosyhteistyö onnistuu. 

Hanketta rahoittaa Äänekosken kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja:

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma, 040 621 5399, eeva-monica.isoluoma@aanekoski.fi
Hanketyöntekijä Maarit Polmio, 040 614 9954, maarit.polmio@aanekoski.fi

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma (oikealla) ja hanketyöntekijä Maarit Polmio ovat vuoden kestäneen hankkeen uudet työntekijät. He haluavat muistuttaa, että oppisopimuksen avulla Äänekosken yritykset voivat saada motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa. 

(Kuva: Jesse Liimatainen)

Uutinen julkaistu 9.11.2021, muokattu 29.12.2021 klo 12:12

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023