Äänekosken lukion mittava korkeakouluyhteistyö on harvinaista herkkua

Äänekosken kaupunki on panostanut oman lukionsa korkeakouluyhteistyöhön. 

– Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintojen tarjonta on meillä Äänekosken lukiossa aivan ensiluokkaista. Tähän meillä on haluttu satsata myös rahallisesti, Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani kertoo.

– Nyt alkoi neljäs vuosi, kun osana lukio-opintoja opiskelijoille on tarjottu mahdollisuus myös korkeakouluopintoihin. Vuodesta riippuen meillä on ollut 2-3 Jyväskylän yliopiston ja JAMK:in kanssa yhteistyössä järjestettyä opintokokonaisuutta, joista saa lukio-opintoihin kurssisuorituksen, Tani sanoo. 

Lukion mainostaulut.

Lukiokurssit valmistavat aidosti korkeakouluopintoihin

Korkeakouluopinnot eivät ole tarkoitettu vain lukion parhaimmille oppilaille, vaan kaikille niille, joilla on selkeä kuva siitä, mikä ala kiinnostaa. 

– Korkeakouluopintojen kautta nuoret saavat jonkinlaisen kurkistuksen mahdollisiin tuleviin opintoihinsa, korkeakoulutarjontaa koordinoiva lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen kertoo. 

– Lisäksi korkeakouluopinnoista saa lukiokurssin tai kaksi ja opintosuorituksen voi hyväksilukea osaksi myöhempiä opintoja. Samalla nuori saa preppausta ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin.

Tarjolla on monipuolisesti erilaisia johdantokursseja. Esimerkiksi tänä lukuvuonna on ollut mahdollisuus opiskella kehityspsykologiaa, tekoälyn perusteita, anatomiaa ja fysiologiaa sekä pelialaa. Kallioisen ja Tanin mukaan yliopistokurssit ovat usein perinteikkäämpiä, kun taas ammattikorkeakoulun opinnot voivat olla soveltavampia, jopa yllättäviä. 

Äänekosken lukiossa korkeakouluyhteistyöhön on suunnattu hyvin resurssia. 

– Kursseilla on yliopiston tai ammattikorkeakoulun opettajan lisäksi aina myös lukion oma opettaja, Kallioinen kertoo. Vaikka kurssit toteutetaan verkko-oppimisympäristössä, opetus tapahtuu pääasiassa livenä ja henkilökohtaista ohjausta saa opettajilta runsaasti. Kurssista riippuen mukana voi olla vierailijaluennoitsijoita tai nuorten kanssa saatetaan käydä myös paikan päällä yliopistolla tai ammattikorkeakoulussa.

Nyt suunnitellaan jo ensi syksyn kurssitarjontaa. Nuorten toiveita on kuunneltu sekä seurattu aktiivisesti sitä, mitkä alat ovat nyt pinnalla ja kiinnostavat. 

– Ensi syksylle onkin luvassa ihan uusia kursseja, Kallioinen lupaa.

Lisäksi Äänekoski on luonnollisesti mukana kaikkien Keski-Suomen lukioiden yhteisessä korkeakouluviikossa, joka järjestetään taas tänä keväänä. 

Lukion oven edessä seisoo kaksi opettajaa.

Psykologia kiinnostaa

Kehityspsykologian perusteiden viiden opintopisteen kurssia on tarjottu jo useana vuonna. Se on ollut hyvin suosittu, vaikka onkin melko laaja kokonaisuus. 

– Vaikka kurssi on vaativa, meidän lukiolaiset ovat hyvin saaneet sitä tehtyä ja meidän opiskelijat ovat muutenkin tosi ahkeria suorittamaan näitä korkeakouluopintoja, Jaana Tani kehuu.

Toisen vuoden opiskelijat Veera Kinnunen, Noora Pollari ja Saara Paananen ovat olleet tyytyväisiä psykologian kurssiin, joka alkaa olla loppusuoralla. Kurssin myötä he ovat saaneet varmuutta siihen, mitä haluaisivat opiskella lukion jälkeen, ja että pärjäisivät jatko-opinnoissa.

– Opinnot eivät ole olleet liian vaikeita, mutta vaatii kyllä sitä, että on itsellä halua opiskella, Saara Paananen sanoo. 

– Omasta asenteesta se on ollut kiinni, Noora Pollari komppaa. 

– On ollut kiva tutustua, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Veera Kinnunen kertoo.

Nuoret kertovat, että opettajalta on saanut paljon henkilökohtaista ohjausta ja apua. Pollari kiittää, että opintomahdollisuus on nuorille ilmainen ja siitä on hyötyä myös monen vuoden päähän eteenpäin, tuleviin opintoihin. Myöskään kirjoja ei tarvitse hankkia kurssia varten ja kurssilaiset saavat vuodeksi käyttöönsä Jyväskylän yliopiston kirjaston kaiken aineiston. 

– Se on mieletön mahdollisuus nuorille, ja varsinkin jos kiinnostaa myös muuta alat, lukion psykologian opettaja Jyrki Rossi kertoo.

– Yliopiston kanssa tässä psykologiassa työnjako on sellainen, että tehtävät ja toiminta-alusta tulevat sieltä ja minä opettajana ohjaan kaiken työskentelyn ja arvostelen osan tehtävistä, Rossi kuvailee.

– Tosiaan tämä on laaja kokonaisuus. Yksi opintopiste on 27 tuntia eli viiden opintopisteen kurssi on peräti 135 tuntia. Tässä saa oikeasti kuvan siitä, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Rossi kertoo. Kurssin tärkein osio on reilun 10 sivun mittainen oppimistehtävä, jossa pitää olla lähdeviittaustekniikka jo hyvin hanskassa.

– Yliopistolta on tullut palautetta ja kiitosta siitä, miten meillä lukiolaiset selviävät kurssista niin hyvillä arvosanoilla, Rossi kertoo.

Nuoret istuvat sohvalla.

Lisätietoja:

Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani, 020 632 3170, jaana.tani@aanekoski.fi

Apulaisrehtori Sami Kallioinen, 0400 115 264, sami.kallioinen@aanekoski.fi

Lukiorakennuksesta ulkokuva.

Uutinen julkaistu 28.3.2022, muokattu 2.5.2023 klo 09:49

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023