Äänekosken lukion mittava korkeakouluyhteistyö on harvinaista herkkua

Äänekosken kaupunki on panostanut oman lukionsa korkeakouluyhteistyöhön. 

– Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintojen tarjonta on meillä Äänekosken lukiossa aivan ensiluokkaista. Tähän meillä on haluttu satsata myös rahallisesti, Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani kertoo.

– Nyt alkoi neljäs vuosi, kun osana lukio-opintoja opiskelijoille on tarjottu mahdollisuus myös korkeakouluopintoihin. Vuodesta riippuen meillä on ollut 2-3 Jyväskylän yliopiston ja JAMK:in kanssa yhteistyössä järjestettyä opintokokonaisuutta, joista saa lukio-opintoihin kurssisuorituksen, Tani sanoo. 

Lukion mainostaulut.

Lukiokurssit valmistavat aidosti korkeakouluopintoihin

Korkeakouluopinnot eivät ole tarkoitettu vain lukion parhaimmille oppilaille, vaan kaikille niille, joilla on selkeä kuva siitä, mikä ala kiinnostaa. 

– Korkeakouluopintojen kautta nuoret saavat jonkinlaisen kurkistuksen mahdollisiin tuleviin opintoihinsa, korkeakoulutarjontaa koordinoiva lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen kertoo. 

– Lisäksi korkeakouluopinnoista saa lukiokurssin tai kaksi ja opintosuorituksen voi hyväksilukea osaksi myöhempiä opintoja. Samalla nuori saa preppausta ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin.

Tarjolla on monipuolisesti erilaisia johdantokursseja. Esimerkiksi tänä lukuvuonna on ollut mahdollisuus opiskella kehityspsykologiaa, tekoälyn perusteita, anatomiaa ja fysiologiaa sekä pelialaa. Kallioisen ja Tanin mukaan yliopistokurssit ovat usein perinteikkäämpiä, kun taas ammattikorkeakoulun opinnot voivat olla soveltavampia, jopa yllättäviä. 

Äänekosken lukiossa korkeakouluyhteistyöhön on suunnattu hyvin resurssia. 

– Kursseilla on yliopiston tai ammattikorkeakoulun opettajan lisäksi aina myös lukion oma opettaja, Kallioinen kertoo. Vaikka kurssit toteutetaan verkko-oppimisympäristössä, opetus tapahtuu pääasiassa livenä ja henkilökohtaista ohjausta saa opettajilta runsaasti. Kurssista riippuen mukana voi olla vierailijaluennoitsijoita tai nuorten kanssa saatetaan käydä myös paikan päällä yliopistolla tai ammattikorkeakoulussa.

Nyt suunnitellaan jo ensi syksyn kurssitarjontaa. Nuorten toiveita on kuunneltu sekä seurattu aktiivisesti sitä, mitkä alat ovat nyt pinnalla ja kiinnostavat. 

– Ensi syksylle onkin luvassa ihan uusia kursseja, Kallioinen lupaa.

Lisäksi Äänekoski on luonnollisesti mukana kaikkien Keski-Suomen lukioiden yhteisessä korkeakouluviikossa, joka järjestetään taas tänä keväänä. 

Lukion oven edessä seisoo kaksi opettajaa.

Psykologia kiinnostaa

Kehityspsykologian perusteiden viiden opintopisteen kurssia on tarjottu jo useana vuonna. Se on ollut hyvin suosittu, vaikka onkin melko laaja kokonaisuus. 

– Vaikka kurssi on vaativa, meidän lukiolaiset ovat hyvin saaneet sitä tehtyä ja meidän opiskelijat ovat muutenkin tosi ahkeria suorittamaan näitä korkeakouluopintoja, Jaana Tani kehuu.

Toisen vuoden opiskelijat Veera Kinnunen, Noora Pollari ja Saara Paananen ovat olleet tyytyväisiä psykologian kurssiin, joka alkaa olla loppusuoralla. Kurssin myötä he ovat saaneet varmuutta siihen, mitä haluaisivat opiskella lukion jälkeen, ja että pärjäisivät jatko-opinnoissa.

– Opinnot eivät ole olleet liian vaikeita, mutta vaatii kyllä sitä, että on itsellä halua opiskella, Saara Paananen sanoo. 

– Omasta asenteesta se on ollut kiinni, Noora Pollari komppaa. 

– On ollut kiva tutustua, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Veera Kinnunen kertoo.

Nuoret kertovat, että opettajalta on saanut paljon henkilökohtaista ohjausta ja apua. Pollari kiittää, että opintomahdollisuus on nuorille ilmainen ja siitä on hyötyä myös monen vuoden päähän eteenpäin, tuleviin opintoihin. Myöskään kirjoja ei tarvitse hankkia kurssia varten ja kurssilaiset saavat vuodeksi käyttöönsä Jyväskylän yliopiston kirjaston kaiken aineiston. 

– Se on mieletön mahdollisuus nuorille, ja varsinkin jos kiinnostaa myös muuta alat, lukion psykologian opettaja Jyrki Rossi kertoo.

– Yliopiston kanssa tässä psykologiassa työnjako on sellainen, että tehtävät ja toiminta-alusta tulevat sieltä ja minä opettajana ohjaan kaiken työskentelyn ja arvostelen osan tehtävistä, Rossi kuvailee.

– Tosiaan tämä on laaja kokonaisuus. Yksi opintopiste on 27 tuntia eli viiden opintopisteen kurssi on peräti 135 tuntia. Tässä saa oikeasti kuvan siitä, millaisia yliopisto-opinnot ovat, Rossi kertoo. Kurssin tärkein osio on reilun 10 sivun mittainen oppimistehtävä, jossa pitää olla lähdeviittaustekniikka jo hyvin hanskassa.

– Yliopistolta on tullut palautetta ja kiitosta siitä, miten meillä lukiolaiset selviävät kurssista niin hyvillä arvosanoilla, Rossi kertoo.

Nuoret istuvat sohvalla.

Lisätietoja:

Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani, 020 632 3170, jaana.tani@aanekoski.fi

Apulaisrehtori Sami Kallioinen, 0400 115 264, sami.kallioinen@aanekoski.fi

Lukiorakennuksesta ulkokuva.

Uutinen julkaistu 28.3.2022, muokattu 29.6.2023 klo 13:06

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.