Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungille uuden strategian - Äänekoski-Ilmiö on tehnyt vaikutuksen valtiovarainministeriössä asti

Avoimen hallinnon periaatteita noudattavassa kaupunkistrategiassa halutaan saada arvot ja tavoitteet toiminnaksi. Strategian hyväksyminen on yhteisen matkan todellinen alku.
Strategiakoontia

Avoimen hallinnon periaatteiden näkyminen Äänekoski-Ilmiössä on huomioitu valtiovarainministeriössä asti. Valtiovarainministeriön listauksen mukaan sen tunnuspiirteet ovat hallinnon mahdollistama julkisuus, luottamus, viestintä, avoin data, ymmärrettävyys, osallisuus ja avoin toiminta.

– Äänekosken kaupunkistrategiassa tekee meihin vaikutuksen se, kuinka kokonaisvaltaisesti nämä kaikki osa-alueet on huomioitu. Äänekoskella on henki, että aidosti halutaan olla avoimia, kiittää valtiovarainministeriön avoimen hallinnon yksikön päällikkö, finanssineuvos Katju Holkeri.

– Usein pelkona on, että avoimuudesta tulee suorittamista ja tähän valtiovarainministeriö on toivonut muutosta. Tätä muutosta Äänekosken kaupunki strategiatyössään nyt aidosti toteuttaa ja tavoittelee, Holkeri toteaa.

Katju Holkeri

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 14.3.2022 uuden, vuoteen 2028 asti ulottuvan kaupunkistrategian. Siinä avoimuuden tahtotila on läpileikkaava ja näkyy käytännön toteuttamisessa asti.

– Kun strategiaa toteuttavat kaikki yhdessä, syntyy nimensä mukainen Äänekoski-Ilmiö. Äänekosken kaupunkistrategian avoimuus ja osallistavuus on tehnyt jo valmisteluvaiheessa vaikutuksen valtiovarainministeriöön, joka peräänkuuluttaa avointa hallintoa, kaupunginjohtaja Matti Tuononen iloitsee.

Valtiovarainministeriö tiedotti Äänekosken strategiatyöstä viime viikkoisessa uutiskirjeessään. Holkeri kertoo Äänekosken esimerkillä olevan arvoa muita kuntia ja kaupunkeja kannustettaessa samaan.

 – Äänekosken strategiatyö on lisäksi myös kansainvälisesti hieno esimerkki, kun avoimuus on näin kokonaisvaltaisesti huomioitu, Holkeri toteaa.

Äänekosken kaupunginvaltuuston kokous 14.3.2022.

Vaikka Äänekosken esimerkki pääseekin nyt ensi kertaa suuren yleisön tietoisuuteen, ei avoin hallinto ole kaupungille aivan uusi keksintö.

– Meillä aloitettiin esimerkiksi osallistava budjetointi ja siihen liittyvä kyläparlamenttitoiminta jo vuonna 2014. Avointa hallintoa on siis toteutettu aiemminkin, emme ehkä ole vain osanneet kertoa siitä ulospäin, kaupunginjohtaja Tuononen kertoo.

 – Varsinkin taajamissa meillä on aktiivista porukkaa ja kysymme jatkossakin eri alueilla asuvien ihmisten toiveita ja mahdollisuuksien mukaan toteutamme niitä. Aika usein ne ovat melko pieniä asioita, joita ihmiset toivovat ja jotka toteutuessaan helpottavat asukkaiden arkea tai parantavat elämänlaatua.

Jokaisella toimialalla mietitään parhaillaan käytännön toimia, kuinka saadaan asukkaat osallistumaan entistä enemmän. Asukkaiden ja palveluiden käyttäjien pitäisi olla mukana kaikissa vaiheissa asioiden valmistelussa.

– Olemme esimerkiksi nyt rakentamassa asukkaiden toiveesta uutta leikkipuistoa. Ensin teimme asukaskyselyn puiston sijainnista ja nyt kevään aikana pyydämme lasten toiveita puiston teemasta ja laitteista. Ja teemaan eivät pääse nyt aikuiset vaikuttamaan, Matti Tuononen naurahtaa.

Sarjakuvapiirros, jossa raketti kuntalaisineen on lähdössä lentoon "hyvän elämän alustalta".

Myös Äänekoski-Ilmiön strategiamittari on luokassaan täysin uusi ajatus.

 – Tällainen mittarityökalu on ollut tavoitteena jo vuodesta 2015, ja nyt se on tarkoitus toteuttaa strategiatyön ohessa. Mukaan halutaan talouslukujen ja muiden mitattavien asioiden lisäksi niin sanottu fiilismittari, johon voi jokainen asukas ja organisaatio vaikuttaa päivittäin, Tuononen kertoo.

– Fiilismittari on puhututtanut meilläkin paljon. Hallintoihin tarvittaisiin nimenomaan päivittäin seuraavia työkaluja ja tutkimuksenkin kannaltakin se olisi kiinnostavaa, Katju Holkeri lisää.

Äänekoski-Ilmiön kehittymistä ja jo kuljettua matkaa strategiatyön parissa sen hyväksymiseen saakka voi käydä tarkastelemassa osoitteessa ilmio.aanekoski.fi.

Ilmiö logo

Lisätietoja:

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Valtionvarainministeriön avoimen hallinnon yksikön päällikkö Katju Holkeri, 029 553 0087, katju.holkeri@gov.fi

Aiheeseen liittyvää materiaalia:

Äänekosken strategia 2022-2028 (hyväksytty 14.3.2022)

Muokattu 15.3.2022