Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen suunnitelmakuva ulkoapäin.
Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

Koulunmäen koulun C-rakennus on Äänekoskella ensimmäinen kohde, jolle haetaan Rakennustiedon ympäristöluokitus. Ympäristön huomioiva rakennus säästää vettä ja energiaa, tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja säästää rahaa elinkaarensa aikana.

– RTS-ympäristöluokitukseen liittyviä ratkaisuja on mietitty kaikissa kohteen suunnittelun ja rakentamisen vaiheissa, aina maaleista lähtien. Ympäristöluokitusta haetaan sitten, kun rakennus on valmis ja käytössä. Arvioinnissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti koko projekti ja kaikki rakennuksen olosuhteet: että se on rakennettu oikein, ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti. Lisäksi huomioidaan mm. puhtauden ja kosteuden hallintaa sekä tilojen monikäyttöisyyttä. Aina ei tarvitse mennä kalliiden ratkaisujen mukaan ja me tavoittelemme RTS-luokituksessa 3-4 tähteä, vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä kertoo.

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen sijoittuminen tontilla.

Huomattavaa energiatehokkuutta

Uudessa rakennuksessa energiatehokkuus on isossa roolissa ja siihen on kiinnitetty paljon huomiota. Ilmanvaihtoa ja muuta talotekniikkaa ohjaa automaatio ja säädöt voidaan tehdä käytön mukaan. Lämmöntalteenotto on jopa niin hyvä, että hyötysuhde on parhaimmillaan 80%, jolloin kaukolämmön tarve pienenee.

Kaupungin kaikissa uudiskohteissa käytetään kaukolämmön lisänä aurinkovoimaa ja rakennuksen katolle tulee etäseurattavat aurinkopaneelit.

Myös ensi keväänä valmistuvaan Koiviston päiväkotiin tulee samat energiatehokkaat ratkaisut talotekniikkaan sekä aurinkovoimaa.

Kierrätysaste on korkea

Kierrätys huomioidaan uudiskohteessa monella eri tapaa. Vanhan koulun purkujäte on kierrätetty ja materiaalia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kaupungin muihin rakennusprojekteihin, kuten tienpohjien rakentamiseen.

Rakentamisessa syntyy paljon muovi-, puu-, pahvi- ja metallijätettä ja kaikki jäte kierrätetään tarkasti.

Muutenkin kaupungin rakennuksissa jätteidenkierrätys on hyvällä mallilla ja muovinkeräys saadaan kiinteistöihin myöhemmin.

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen suunnitelmakuva ulkoapäin.

Koulu, musiikkiopisto ja nuorisotilat saman katon alle

Uuden koulurakennuksen käyttöaste tulee olemaan ainutlaatuisen, koska se sopii koulupäivien lisäksi monenlaiseen iltakäyttöön. Uudisrakennukseen saadaan isot tilat Ala-Keiteleen musiikkiopistolle ja uudet nuorisotilat nykyisen Nuorisokeskus Spotin tilalle. Myös koulun uusi liikuntasali saadaan iltaisin harrastuskäyttöön.

Käyttäjien toiveita on kuultu projektin alusta asti laajasti. Koulun, musiikkiopiston ja nuorisotoimen väki on saanut osallistua suunnitteluun.

Musiikkiopiston opetustiloihin tulee mm. vinot seinät akustiikan parantamiseksi. Musiikkiopisto voi käyttää lisäksi myös koulun tiloja tarvittaessa.

Uudet nuorisotilat saa oman sisäänkäynnin ja keittiön ja ne sopivat hienosti monipuoliseen nuorisotila- ja nuorisokahvilatoimintaan. Nuorisotilojen vieressä on kotitalousluokka, joka voidaan ottaa myös iltaisin käyttöön tarvittaessa.

Kaksikerroksinen Koulunmäen koulun C-rakennus on hieman isompi kuin vanha koulu, 5 120 neliön kokoinen. Rakennus on ulkopuolelta selkeä, eikä niin värikäs kuin viereinen uudempi koulu. Rakennuksen sisäänkäyntien kohdalle tulee puupanelointia ja muuten yksiväristä tiilipintaa. Koulun pääsisäänkäynnistä tullaan pääaulaan ja pienille opinportaille, jotka soveltuvat monenlaiseen kokoontumiseen.

Sisälle seiniin tulee puupanelointia, tekstiililaattaa ja voimakkaitakin sävyjä.

Aineopetuksen luokat ovat hyvin perinteisiä luokkia, myös kotitalousluokka ja teknisen työn luokka. Koulurakennukseen tulee monikäyttöinen iso kirjasto, oppilaiden oma olohuone. Henkilökunnalle ja oppilaskunnalle tulee myös omat tilat. Ruokasalia ei ole, vaan kouluruokailu tapahtuu Koulunmäen A-rakennuksessa.

Rakennuksen perustuksia tehdään parhaillaan ja runko nousee syksyn aikana. Rakennus valmistuu kevääseen 2025 mennessä.

Esimerkkikuvia sisustussuunnitelmasta ja värimaailmasta:

Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "yleisilme".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "aula ja opinporras".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "musiikki".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "liikunta".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "yleisopetustilat".

Lisätietoja:

Vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 24.10.2023

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023