Valitus Henttalanmäen kaavasta hylättiin 

Metsä Groupin kertopuutehdashanke pääsee etenemään

kaavakartta
Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry:n valituksen, joka koski kaupunginvaltuuston päätöstä hyväksyä Henttalanmäen asemakaava ja asemakaavan muutos. 

– Olemme tyytyväisiä, että koko kaava saatiin vahvistettua. Olemme jättäneet tehtaan ympäristölupahakemuksen ja parhaillaan valmistelemme Metsä Groupin hallitukselle investointiehdotusta. Kun ympäristölupahakemus ja investointiehdotus hyväksytään, lähdemme liikkeelle maanrakennustöillä ja tehtaan rakentamisella vuoden 2023 aikana, Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila kertoo.

– Modernin teknologian tehdas tulee jalostamaan uusiutuvasta pohjoisesta puusta materiaalitehokkaita Kerto LVL -viilupuutuotteita rakennusteollisuuden käyttöön. Valmistuessaan tehdas loisi uusia työpaikkoja sekä paikallisesti, että puunhankinnan alihankintaketjuun. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 000 henkilötyövuotta, Anttila arvioi.

– Me Äänekosken kaupungilla olemme tietenkin myös onnellisia siitä, että tämä merkittävä hanke pääsee etenemään. Sillä on merkittävä vaikutus paitsi Äänekoskelle niin koko Suomelle näinä vaikeina aikoina, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

– On toki harmillista, että asian käsittelyyn meni näinkin pitkään kaupungista riippumattomista syistä. Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan jo 7.12.2021, valitus tuli vireille tammikuussa 2022 ja nyt vasta saatiin päätös valitukselle, yli yhdeksän kuukauden jälkeen. Hienoa, että hallinto-oikeus otti kantaa valitukseen jämäkästi. Näinä aikoina tarvitaan uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen.

Metsä Woodin kertopuuelementti.

Liito-oraville jää suojaviheralueita ja kulkuyhteys

– Asemakaavaa on laadittu alueelle tehdyt selvitykset huomioiden ja tavoitellen osayleiskaavoissa osoitetun maankäyttöratkaisun toteuttamista. Hankkeella parannetaan Äänekosken elinvoimaisuutta ja tuetaan yritysliiketoiminnan kehittämistä kaupungin tavoitteiden mukaisesti, vs. kaavoituspäällikkö Carita Kosonen sanoo.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaavan pohjoisosan aluetta ei voida pitää liito-oravan luontodirektiivin ja luonnonsuojelulain määrittelemänä lisääntymis- tai levähdyspaikkana. Aluetta ei myöskään voi pitää sellaisena liito-oravan kannalta soveliaana elinympäristönä, jolle liito-orava todennäköisesti palaisi ja joka varovaisuusperiaatteen perusteella tulisi jättää kaavoittamatta teollisuusalueeksi.

Lisäksi hallinto-oikeus katsoi, että kun otetaan huomioon saadut selvitykset liito-oravan esiintymisestä eteläisiltä metsäalueilta, se että kulkuyhteydet säilyvät liito-oravan elinympäristöksi soveltuvilta metsäalueilta, ja lisäksi alueelle on osoitettu suojaviheralueita, hyväksytty kaavaratkaisu ei tarkoita liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikan hävittämistä tai heikentämistä.

Lisää rakennusoikeutta lähes 900 000 kerrosneliömetrin verran

Henttalanmäen kaavahanke on merkittävä: uuden kaavan myötä alueelle tulee lisää rakennusoikeutta lähes 900 000 kerrosneliön rakentamiseksi ja suunnittelualueen pinta-ala on noin 147 hehtaaria. Alue sijaitsee lähimmillään kahden kilometrin päässä Äänekosken keskustasta, Henttalanmäen alueella, ja nykyisen biotuotetehtaan välittömässä läheisyydessä.

Hallinto-oikeus päätti, ettei kaupunginvaltuusto ole kaavaa hyväksyessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa väärin. Valtuuston päätös ei ole valituksessa esitetyillä perusteilla lainvastainen, eikä sitä ole syytä kumota.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen oikeudenkäyntikuluvaatimuksineen. Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos tämä myöntää valitusluvan.

Rakennus, jossa on käytetty kertopuuta.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Vs. kaavoituspäällikkö Carita Kosonen, 0400 115 241, carita.kosonen@aanekoski.fi

Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila, 050 406 0614, jaakko.anttila@metsagroup.com

Uutinen julkaistu 14.11.2022, muokattu 4.9.2023 klo 13:06

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.