Ruokapalveluiden ympäristötekoja tehdään hyvällä suunnittelulla ja keskittämällä

Isoja vispilöitä roikkumassa.
Suomalainen kouluruoka täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa vietettiin sen kunniaksi juhlaviikkoa. Äänekosken kouluilla ja päiväkodeilla tarjotaan suomalaista ruokaa ja tänä päivänä ruuassa huomioidaan vahvasti ympäristö- ja ilmastonäkökulma.

Äänekosken kaupungin ruokapalvelut tekee arjessaan lukuisia ympäristö- ja ilmastotekoja omalla aktiivisuudella, kekseliäisyydellään, toimintaa keskittämällä sekä yhteishankintasopimuksen kautta. Toimiala on erittäin aktiivinen ympäristöasioiden edistämisessä. Viime vuodesta 2022 ruokapalvelujen kokonaiselintarvikeostojen hiilijalanjälki on laskenut aivan huimasti.

– Meillä on erittäin ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta, joka haluaa vaikuttaa asioihin, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.

Työntekijöitä keittiössä hommissa.

– Yksi tärkeimmistä ympäristönäkökulmista kaupungin ruokapalveluissa on yhteishankinnat ja kilpailutukset. Yhteishankinnan kautta on saatu mm. kuljetukset aivan minimiin, sillä eri raaka-aineet on koottu samaan kuormaan, Sällinen kertoo.

Yhteishankinnan kilpailutuksissa painotetaan mm. elintarvikkeiden kotimaisuutta, valtion ravitsemussuosituksia ja Sydänmerkkiä. Äänekosken ruokapalveluissa käytetäänkin kotimaista perunaa, vihanneksia, marjoja, lihaa ja marjoja ja leipä tulee kotimaisesta rukiista.

– Koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöiden tilauksia tarkastellaan päivittäin, mikä tehostaa ruuankuljetusten yhdistämistä ja vähentää ylimääräistä ajoa, ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki kertoo.

Energian- ja vedensäästönäkökulmaa tuodaan esille säännöllisesti ja henkilöstön kanssa on yhdessä laadittu tähän liittyvä muistilista. Lisäksi nykyaikaiset laadukkaat laitteet, eko-ohjelmat, automaattipuhdistus ja laitekoulutukset auttavat vähentämään kulutusta.

– Käytössä olevat pesu- ja puhdistusaineet on vaihdettu ympäristöystävällisempiin tuotteisiin. Kaikki ylimääräiset aineet on karsittu pois ja tuotevalikoimaa yhdenmukaistettu, Lähteenmäki sanoo.

Ruokapalveluissa myös lajitellaan kaikki jäte, mikä on mahdollista.

Työntekijöitä keittiössä hommissa.

Hyvä suunnittelu on jo tehokas ilmastoteko

– Ruokahävikin vähentäminen lähtee jo tuotannosta ja ruokalista- ja reseptisuunnittelusta. Myös satokauden ja kalenterivuosien pyhien mukaan vaihtuvat teemalistat ja -päivät edesauttavat kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämistä, Sällinen sanoo.

– Ympäristönäkökulmasta hyvällä ja ennakoivalla ruokalistasuunnittelulla on merkittävä rooli, kun tilataan valtavia määriä elintarvikkeita. Teemme kaksi viiden viikon kiertävää ruokalistaa, ja pystymme reagoimaan nopeasti, jos tilanne niin vaatii. Suunnittelemme tarkasti, mitä tarjotaan minäkin viikonpäivänä, mutta aina pitää olla se ”plan b”, Lähteenmäki sanoo.

Koulut ja päiväkodit tilaavat päivittäiset ruuat viikoittain ja ruoka tehdään Ateriapalvelukeskus Lipstikassa tilausten mukaisesti. Tarvittaessa tilauksia hiotaan esim. poissaolojen mukaan, jotta tähderuokaa jäisi mahdollisimman vähän. Koulut ja päiväkodit voivat joustavasti myös hyödyntää toistensa ylijäämää paikatakseen omaa vajettaan.

Ruokapalvelut luovuttaa mahdollisen tähderuuan yhteistyökumppaneille Ilona ry:lle, Suolahden työttömille ja Äänekosken kuntouttava työtoiminnalle, jotka jakavat sen eteenpäin sitä tarvitseville. Tähderuoka luovutetaan isoimmista yksiköistä lukion sekä Koulunmäen ja Suolahden yhtenäiskoulujen palvelukeittiöiltä.

– Hyvällä suunnittelulla tähderuuan määrät ovat hyvin pieniä suhteutettuna valmistettavaan ruokamäärään, Sällinen sanoo.

– Kirjaamme päivittäin ylös tähderuuan määrä ja se on osa meidän omavalvontaa. Keräämme myös säännöllisesti lasten ja nuorten palautteita ja toiveita, Lähteenmäki kertoo.

Nainen pilkkoo tomaatteja.

Lisätietoja:

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen, 040 705 8460, raija.sallinen@aanekoski.fi

Ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki, 0400 115 510, kirsi.lahteenmaki@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 1.12.2023 klo 10:09

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023