Äänekosken Kesäkaarasta kohtaamisia ja elämyksiä nuorille

Nuorisotyöntekijöitä ja Kesäkaara.
Äänekosken nuorten kesä täynnä mahdollisuuksia! Kaupungin aktiivinen nuorisotyö jatkuu läpi kesän liikkuvan nuorisotyön Kesäkaaralla. Kesäkaaran myötä nuoret pääsevät nauttimaan monipuolisesta toiminnasta koko kesän ajan ja myös kirjasto on kaaran kyydissä! Kesäkaara on suunniteltu erityisesti nuorten tarpeisiin ja siinä keskeisintä on aito vuorovaikutus ja kohtaaminen.

Kesällä myös Suolahden nuorisotila on auki ja siellä nuoret voivat kokoontua ja viettää aikaa. Spotissa järjestetään kesä- ja toimintapäiviä. Äänekosken kaupunki on panostanut myös nuorten huvipuistoretkiin, leireihin ja luontoliikuntaan, jotka tarjoavat nuorille kivaa tekemistä, vaihtelua ja elämyksiä.

Järjestämällä monipuolista nuorten kesätoimintaa, kaupunki haluaa lisätä nuorten hyvinvointia ja osallisuutta.

Nuorisotyöntekijöitä ja Kesäkaara.

Liikkuva nuorisotyö ei ole vain pelejä ja vempeleitä

Kesäkaara vierailee koko kesän ajan joka taajamassa. Kesäkaaralaiset ilmoittavat Instagramissa ja Facebookissa aina viikon alussa pysähdyspaikat. Tarjolla on mukavaa tekemistä ja pientä tarjottavaa on usein mukana. Tänä kesänä suosiossa ovat olleet metallinpaljastimet, joita on varsinkin leireillä kokeiltu.

– Liikkuvassa nuorisotyössä kaikkien pelien, vempeleiden ja hauskapidon takana tärkeintä on nuorten kohtaaminen. Tärkeintä on se, että aikuinen on nuorille läsnä. Työ on ensisijaisesti nuorten kohtaamista koulujen pihoissa, puistoissa, uimarannoilla ja siellä missä nuoret vapaa-aikaansa viettävät, nuorisotyöntekijä Tuukka Vuorinen kertoo.  

– Keskeistä Kesäkaarassa on ennen kaikkea nuorten aito kohtaaminen ja kuunteleminen. Nuorisotyöntekijät ovat läsnä ja valmiina keskustelemaan nuorten kanssa heidän tarpeistaan ja toiveistaan. Kesäkaara on esimerkki siitä, miten nuorisotyötä voidaan viedä sinne, missä nuoret viettävät aikaansa, tarjoten heille merkityksellisiä kohtaamisia ja elämyksiä, nuorisotyöntekijä Ari Uusitalo sanoo.

Liikkuvan nuorisoyön Kesäkaara on kiertänyt kesäisin Äänekoskella vuodesta 2017. Äänekoskella nuorisotyön tekeminen ei ole vain Kesäkaara. Kun Kesäkaara on talviteloilla, liikkuvaa nuorisotyötä tehdään Äänekosken kouluilla ja nuorisotiloilla. Nuorisopalvelu on nuorille vapaaehtoista, eikä mitään tuputeta väkisin.

Vihko.

– Olemme aikuisina nuoria varten nuorten ajanviettoympäristöissä. Aina ei tarvitse olla aktiviteettiä, riittää kun olemme läsnä. Toisaalta nuoret voivat kokeilla pelejä ja eri lajeja, vaikka suppilautaa, jos ei ole omaa, Vuorinen kertoo.

– Liikkuvan nuorisotyön työntekijöille ei nuorten pahoinvointi tai päihteiden käyttö juurikaan näy. Isolla osalla Äänekosken nuorista menee hyvin, ja ne kenellä menee huonosti, menee usein vielä huonommin.

Liikkuva nuorisotyö kohtaa Äänekoskella kymmeniä, jopa satoja nuoria viikoittain ja niistä pidetään myös kirjaa, mutta vaikuttavassa nuorisotyössä aina määrä ei ole tärkeintä.

Nuorisotyöntekijät Ari Uusitalo (vasemmalla) ja Tuukka Vuorinen.

Nuoria kannustetaan lukemaan

Kesäkaaran kyytiin hyppää usein myös kirjaston väkeä kirjoineen ja peleineen. Keväällä ja syksyllä Kesäkaara toimii viheralueiden kouluille ns. kirjastoautona.

– Yhteistyö Kesäkaaran kanssa viimeisen parin vuoden aikana on ollut aivan mahtava juttu. Äänekoski on laaja alue ja näin tavoitamme nuoret paremmin. Kannustamme kaikenikäisiä lukemaan ja olemme tavoittaneetkin lukijoita, sillä joka kerta nuoret ovat Kesäkaarasta myös lainanneet kirjoja, kirjastovirkailija Syksy Siitari sanoo.

Kesäkuun alussa järjestettiin rantakiertue kaikissa taajamissa. Kesäkaara käy nuorten leireillä ja rippileireillä. Myös hyvinvointialueen yksiköissä käydään silloin tällöin ja viime viikolla Kesäkaara kurvasi Mintakelle.

Tällä viikolla Kesäkaara ja nuoret vierailevat Äänekosken seniorikeskuksella. Päivätoiminnassa mukana oleville ikäihmisille on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa Kesäkaaran toimintapisteitä. Paikalle saadaan haitarimusiikkia ja luvassa on eri sukupolvien kohtaamisia, iloa ja virkistystä kaikenikäisille. Äänekoskella kasvamme kanssasi!

Viltillä kirjoja ja pelejä.

Lisätietoja:

Nuorisotyöntekijä Ari Uusitalo, 040 120 9307, ari.uusitalo@aanekoski.fi

Nuorisotyöntekijä Tuukka Vuorinen, 040 776 8611, tuukka.vuorinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 19.6.2024 klo 07:50

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.