Äänekosken Monitoimiaukion, Koiviston uuden päiväkodin ja Koulunmäen koulun C-rakennuksen työmaat alkavat

Äänekosken keskustan Monitoimiaukion ja Koiviston päiväkodin rakentaminen alkaa tällä viikolla. Myös Koulunmäen koulun C-rakennuksen purkaminen aloitetaan.
Monitoimiaukion suunnitelmakuva

"Sahara" edustavammaksi

Monitoimiaukion (suunnitelmakuva yllä) työmaa-alue aidataan tämän viikon loppupuolella, jonka jälkeen varsinaiset kaivuutyöt voidaan aloittaa. Katuja ei tarvitse sulkea rakentamisen ajaksi, mahdollisia lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Työmaan läheisyydessä pyydetään noudattamaan varovaisuutta työmaaliikenteen vuoksi.

Tavoitteena on luoda Monitoimiaukion ja kaupungintalon edessä olevan Keskusaukion ympäristöön uusi jalankulkupainotteinen ydinkeskusta, joka houkuttelee asioimaan ja viettämään aikaa Äänekosken keskustassa. Kulkureitit, kiveykset ja valaisimet jatkavat Keskusaukion tyyliä. Aukiolle tulee myös mm. istutuksia, penkkejä, roskakoreja ja pyörätelineitä.

– Aukio rakennetaan yhtenäiseksi Keskusaukion kanssa, eli käytännössä reunakivet graniittia, pintarakenteet pääosin betonikiveystä roomalaisella ladonnalla. Lisäksi tulee koko alueelle valaistus ja istutusalueita.  Alueen kuivatusta varten rakennetaan sadevesikaivot. Kautonkadun puoleinen tontin osa rakennetaan väliaikaiseksi murskepintaiseksi pysäköintialueeksi, rakennuttajainsinööri Antti Hakkarainen kertoo.

– Aiemmin alueelle suunniteltua Toripaviljonki-rakennusta ei rakenneta. Samoin vesiaihe jää toteuttamatta kustannussyistä. Vanhat puut jätetään kaatamatta yhtä koivua lukuun ottamatta.

Urakoitsijana toimii Destia Oy ja rakennushankeen kustannusarvio on 640 000 euroa. Lempinimen ”Sahara” saanut aukio valmistuu edustavammaksi Äänekosken Monitoimiaukioksi marraskuun 2023 loppuun mennessä.

Päiväkotityömaa alkaa

Myös Koiviston uuden päiväkodin rakentaminen alkaa. Maanantaina 5.6. aloitetaan puiden poistolla tulevalla parkkipaikalla ja työmaa-alueen aitauksella. Viikon aikana maaurakoisija toimittaa kaivinkoneet ja aloittavat tekemään kyseistä pysäköintialuetta. 

Koiviston päiväkotityömaan suunnittelukuva

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin klo 7-15.30 välisenä aikana pääosin koulun alueella, mutta myös vanhan puukoulurakennuksen ja päiväkodin alueella. Töistä kantautuu ajoittain viereisiin tiloihin normaalia rakentamisesta aiheutuvaa melua. Erityisen meluavista töistä, isommista käyttäjäliikennettä häiritsevistä toimituksista sekä mahdollisista sähkön, veden ja ilmanvaihdon katkoksista tiedotetaan aina erikseen mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen, ja pyritään järjestämään ne mahdollisuuksien mukaan sellaisina aikoina, jolloin häiriö olisi mahdollisimman pieni.

Lisäksi työmaasta aiheutuu ajoittain haittaa käyttäjä- ja asiakasliikenteelle. Työmaan tavaraliikenne kulkee Koivistonkyläntietä pitkin työmaalle, jonka vuoksi kulku koululle ja päiväkodille saattaa ajoittain tukkiutua muulta liikenteeltä muutosalueen kohdalla. Koulun liikenne ohjataan myöhemmin vanhan koulun takaa.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta työmaan läheisyydessä liikuttaessa ja käymään läpi lasten kanssa työmaahan ja työkoneisiin liittyvät vaarat. Työmaa ei ole leikkipaikka, eikä työmaa-aidan sisäpuolelle saa mennä ilman lupaa. Erityistä varovaisuutta pitää huomioida koulun leikkialueen ja koulun välillä liikkuvan työmaaliikenteen vuoksi.

Koiviston päiväkodin urakoitsijana toimii P2V Rakennus Oy ja kustannusarvio on 2 130 000 euroa. Uusi hirsinen päiväkoti valmistuu suunnitelmien mukaan 3.5.2024.

Koulun purkaminen aloitetaan

Koulunmäen yhtenäiskoulun C-rakennuksen purkaminen alkaa tällä viikolla. Työt aloitetaan aitaamalla työmaa-alue ja Koulunmäenkadun sekä Mikonraitin liikenteenohjaukseen tehdään järjestelyjä.

Koulunmäen purku-urakoitsija on Kasbitek Oy ja purku-urakka maksaa 215 000 euroa.

Lisätietoja:

Vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Rakennuttajainsinööri Antti Hakkarainen, 040 687 3382, antti.hakkarainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 6.6.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.