Äänekosken kirjastoissa on nyt nepsy-nurkat

Kirjastovirkailija Iiris Kettunen ja hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen tutkivat nepsy-välineiden laatikkoa.
Äänekosken kirjastoista löytyy nyt uudet nepsy-nurkat eli hyllyt, joihin on koottu kaikkien vapaasti lainattavaksi ja tutustuttavaksi neuropsykiatriseen erilaisuuteen ja erityisvaikeuksiin liittyvää tietoa, kirjallisuutta ja välineitä arjen hallintaan.

Nepsy on lyhenne, joka viittaa neuropsykiatriseen erilaisuuteen ja erityisvaikeuksiin, joita voivat olla esimerkiksi ADHD, tourette ja autismikirjo. Nepsy-piirteet ilmenevät jokaisella yksilöllisesti, mutta vaikeudet ovat usein samankaltaisia.

Äänekosken kirjastojen nepsy-nurkan tarkoituksena on auttaa nepsy-piirteisiä ja heidän läheisiään tiedon ja apukeinojen äärelle. Toisaalta nepsy-välineistä voi olla hyötyä arjen hallinnassa, keskittymisessä ja ajankäytössä ihan jokaiselle, vaikkei olisikaan mitään ongelmaa tai diagnoosia. Ja toisaalta jos tunnistaa itsessään yhden ominaisuuden, se ei vielä tarkoita, että olisi joku diagnoosi.

– Halusimme, että nepsy-nurkat ovat jokaisen kuntalaisen saavutettavissa. Voiko enää matalampaa kynnystä olla jakaa tietoa ja synnyttää jopa kohtaamisia kuin kirjastot, jos miettii, miksi naapurin Ville on aina puussa, hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen sanoo.

– Toisaalta nepsy-piirteet eivät ole vain lasten asia, ja ihastuttavasti löytyy nykyään myös aikuisille aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, kirjastovirkailija Iiris Kettunen kertoo.

Kirjastovirkailija Iiris Kettunen ja hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen tutkivat nepsy-välineiden laatikkoa.

Rohkeutta kokeilla uutta

Kirjastojen nepsy-nurkkiin on koottu tietokansio aiheeseen liittyen, kirjalista sekä välineitä. Lainattavissa välineissä löytyy vinkkeineen painopussit, kuulosuojaimet, nystyrätyyny, tunnetaitokortit, ajastimet jumppakuminauha, piikkipallo, stressipallo ja muut erilaiset hypistely- ja puristeluesineet.

– Tällaiset välineet voivat auttaa vireystilan säätelyyn ja jos on vaikka vaikea istua paikallaan, niistä saadut impulssit ja aistiärsykkeet voivat auttaa keskittymään, Laitinen kertoo.

Kirjastojen nepsy-nurkat on rakennettu kirjastovirkailija Iiris Kettusen, hyvinvointikoordinaattori Taina Laitisen ja varhaiskasvatuksen tuen koordinaattori Leena Hapon poikkihallinnollisena ja tiiviinä yhteistyönä. Tiettävästi muissa Keski-kirjastoissa ei ole vielä vastaavanlaisia.

– Meillä Äänekoskella on rohkeutta lähteä kokeilemaan uutta ja aina löytyy innostunutta porukkaa toteuttamaan, Leena Happo kiittää.

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Heinimäki iloitsee erityisesti siitä, että Äänekosken kirjastolla on nyt kuratoitu kokoelma laadukkaita ja uusimpia nepsy-aiheisia teoksia. Tämän hetken paras aineisto on tuotu esille ja uusimmista kirjoista koottu kirjalista, joka löytyy myös kaupungin verkkosivuilta.  

– Kirjalistoilta löytyy sekä kauno- että tietokirjoja, myös nuorten kirjoja, ja kaikki kirjat ovat meillä lainattavissa. Listojen kirjat ovat tarkoitettu ensisijaisesti nepsyille itselleen, ja läheisille tarkoitetut kirjat ovat omana listanaan. Lasten listalta löytyy kuvakirjoja ja lapsille tarkoitettuja tietokirjoja, Kettunen kertoo.

Myös kaikki välineet ovat lainattavia ja ne ovat kestäviä ja pestäviä.

– On hienoa, että saimme nepsy-nurkat kaikkiin neljään kirjastoon. Se on myös kuntalaisten tasavertaista kohtelua, Laitinen sanoo.

Äänekosken pääkirjaston nepsy-nurkka löytyy kirjastosalin keskeltä. Suolahden nurkka löytyy läheltä selkokirjojen ja isotekstisten hyllyä. Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa nepsy-nurkka on tietokirjaosastolla hyllyn päädyssä.

Äänekosken kaupunki haluaa panostaa saavutettavuuteen ja kirjastoissa on tarjolla myös hyvä valikoima selkokirjoja. Selkokieli on tavallista kirjakieltä helpompaa lukea. Selkokirjat löytyvät verkkokirjastosta hakusanalla selkokirjat ja kirjastoista ne löytyvät erillisestä hyllystä. Lisäksi saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa maksutta laajan valikoiman äänikirjoja.

Iiris Kurvinen penkoo nepsy-välineiden laatikkoa.
Nainen näyttää kirjaa, jossa lukee "ADHD on myös vahvuus".

Lisätietoja:

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Heinimäki, 0400 440 734, paivi.heinimaki@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.3.2024 klo 12:40

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.