Äänekosken kaupunki kartoittaa alueellaan esiintyviä vieraslajeja - Ilmoita havaintosi vieraslajit.fi -sivustolle

Lupiineja kasvaa pellolla.
Vieraslajit ovat kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat alueelta toiselle ihmisen myötävaikutuksesta. Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan pieni osa vieraslajeista, jotka menestyvät lisääntymällä ja leviämällä tehokkaasti aiheuttaen merkittävää haittaa alkuperäisille lajeille ja elinympäristöille, ihmisten terveydelle tai taloudelle.

– Haitalliset vieraslajit ovat yksi merkittävin syy luonnon monimuotoisuuden heikkenemiselle. Osallistumalla vieraslajitorjuntaan olet suureksi avuksi Äänekosken luonnon suojelemisessa. Havainnot ovat erittäin tärkeässä roolissa kohdennettuja torjuntatoimia suunniteltaessa, toteaa ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen.

Äänekosken kaupungin kaupunkirakennepalvelu ja ympäristötoimi haastavat asukkaat avuksi vieraslajien poistamiseen ja kartoitukseen. Tarkastelun alla ovat erityisesti yleisimmät vieraslajimme: lupiini, kurtturuusu, jättipalsami, jättitatarit ja jättiputket. 

Vieraslajien poistaminen on maanomistajan vastuulla, eikä toisen kiinteistölle saa tehdä toimenpiteitä ilman lupaa. Vieraslajien sijainnit on helppo käydä merkkaamassa sivustolle vieraslajit.fi ilman kirjautumispakkoa. Vieraslajien poistamiseen löytyy ohjeistusta samalta sivulta.

Tarvitsetko apua tai neuvoa vieraslajiasioissa?

ELY-keskukset opastavat vieraslajeihin liittyvissä asioissa alueellisesti eli esimerkiksi torjuntatietoa saa valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta. Lisäksi vieraslajit.fi-sivustolta löytyy tunnistusapua ja lisätietoa torjuntakeinoista. 

Äänekosken kaupungin omistamien ja hallinnoimien alueiden osalta asian yhteyshenkilö on kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik. Se, että ilmoittaa vieraslajihavainnon kaupungille tai vieraslaji.fi -sivulle ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että vieraslaji tullaan torjumaan - ainakaan heti. 

– Jos jättiputkihavainto on kaupungin maalla, pystymme niitä torjumaan. Muut vieraslajit, kuten lupiinit, jättipalsamit, jäävät torjumatta tämänhetkisen resurssien puutteen vuoksi. Kiinteistönhoidon kanssa olevaan viheraluesopimukseen kuuluu vieraslajien torjunta rakennetuilta viheralueilta muiden hoitotoimien yhteydessä, Nejlik kertoo.

Lisätietoja: 

Kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik, 040 528 5553, tiina.nejlik@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 28.6.2023

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023