Äänekosken kaupunki toteuttaa nuorten ideoita

Aikuisia ja nuoria keskustelee salissa pöytäryhmissä.
Äänekosken kaupunki keräsi nuorten toiveita ja ajatuksia viime kevään Mikä vituttaa? -kuulemisillassa. Nuorten ehdotuksia saatiin yhteensä 88 kpl, joista suurin osa on toteutettavissa ja yli puolet niistä liittyi kouluun.

– Suurin osa nuorten toiveista on toteuttavissa ja vieläpä niin, ettei se maksa mitään. On hienoa, että yhdessä nuorten kanssa on nyt katsottu, mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota ja mitä asioita pitää Äänekoskella kehittää, kaupungin nuorisopalveluista vastaava perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen kertoo.

Äänekosken yläkouluilla nuorten ideoihin onkin jo tartuttu. Kouluille on esim. järjestelty toivottuja penkkejä ja välituntitoimintaa on lisätty. Myös kouluruuasta tuli paljon palautetta ja viestiä on viety eteenpäin. Ruokapalvelut järjesti nuorille kyselyn, jolla saatiin lisää tarkempaa tietoa.

Nuorisotilojen kahvilatoimintaa laajennetaan

Nuorten päällimmäiseksi toiveeksi nousi kuitenkin nuorisokahvila- tai yökahvilatoiminta Äänekosken keskustassa. 

Kaupungin työryhmä on kartoittanut nuorisokahvilatoiminnan perustamista, sen kustannuksia, vapaaehtoisia toimijoita ja Äänekosken keskustan eri tiloja. Kartoituksen pohjalta kaupungin johtoryhmä linjasi, että 12-18-vuotiaiden nuorisokahvilatoiminta Äänekoskella jatkuu Spotissa ja aukioloaikaa lisätään. Lisäksi K18-iltoja ja toisen asteen opiskelijoiden iltoja nuorisotiloilla aiotaan kokeilla ja katsoa onko niille tarvetta.

– Kaupungin kaikissa nuorisotiloissa on jo nyt nuorisokahvila- ja kioskitoimintaa viikoittain ja sitä aiotaan nyt kehittää ja laajentaa Spotissa. Uuden Koulunmäen koulun C-rakennuksen valmistuttua vuonna 2025, nuorisokahvilatoiminta jatkaa sitten uuden koulun upeissa nuorisotiloissa, Oinonen kertoo.  

– Haluamme vastata nuorten toiveisiin kohtaamispaikasta ja se on meille tärkeää. Nykyinen taloustilanne ei kuitenkaan mahdollista mitään uutta paikkaa Äänekosken keskustasta, joka olisi päivittäin ja yömyöhään auki, joten hyödynnämme kaupungin omia tiloja. Uusi koulurakennus ja sen nuorisotilat ovat kuitenkin kaupungilta iso panostus ja aiomme ottaa niistä kaiken hyödyn irti.

Koulunmäen koulun C-rakennuksen uusiin nuorisotiloihin tulee oma sisäänkäynti koulun sisäpihalta. Uusissa nuorisotiloissa on oma keittiö ja muutenkin tilat, jotka soveltuvat hyvin kahvilatoimintaan.

Äänekosken kaupunki järjestää nuorille seuraavan kuulemisillan ensi keväänä.

Lisätietoja:

Perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen, 0400 115 190, petri.oinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 15.9.2023, muokattu 5.10.2023 klo 14:12

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023