Vastaanottokeskuksen lasten koulu on alkanut Äänekoskella hyvin 

”Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä”

Äänekosken vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten opetus on alkanut hyvin ja kaikki on sujunut suunnitellusti. Koulunmäen koululla käy nyt 39 lasta perusopetukseen valmistavassa opetuksessa.
lapset viittaavat luokassa

Äänekosken Koulunmäen koulun perusopetukseen valmistavassa opetusryhmässä on iloinen tunnelma ja lapset ovat todella innokkaita oppimaan.

Lapset on jaettu kolmeen opetusryhmään iän mukaa. Äänekosken kaupunki on palkannut ryhmiin kolme opettajaa ja vastaanottokeskuksen asiakkaista kolme koulunkäyntiavustajaa, jotka osaavat englannin kieltä ja jotka ovat saaneet kotimaassaan pedagogista koulutusta. Lisäksi ryhmien opettajille saadaan tutor-opettajan apua ja sparrausta. Opetusta on 4-5 tuntia päivässä ikätason mukaan.

Perusopetukseen valmentava opetus jatkuu käytännössä tämän lukuvuoden ajan. Tavallisissa koululuokissa oppilaat aloittavat ensi syksynä ja osa voi aloittaa jo aiemminkin.

Esiopetukseen Koulunmäen koululle on ilmoittautunut kuusi lasta ja Piilolan päiväkotiin on tulossa hoitoon kolme lasta. Toiminta alkaa 12.9.2022 ja sitä ennen perheet pääsevät tutustumaan päiväkodin ja eskarin arkeen, tiloihin ja henkilökuntaan yhdessä tulkin kanssa. Esiopetusta on neljä tuntia päivässä.

Perhekeskus järjestää vastaanottokeskuksen asiakkaille perheiden kohtaamispaikkatoimintaa ja se on ollut tervetullut palvelu. Tilaisuuksissa on mukana myös tulkki.

Lapset taululla tekemässä tehtäviä.

Perusopetuksen valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Tässä kisataan, kumpi lätkäisee nopeammin oikean opettajan sanoman numeron. Vain neljän koulupäivän jälkeen lapset osaavat hämmästyttävän hyvin jo numeroita, värejä, viikonpäiviä, kuukausia ja muita arkisia sanoja suomen kielellä.

Sota ei näy koululuokassa

Valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitinen kertoo, että lapset ovat olleet iloisia jo pelkästään siitä, että saavat tulla yhdessä kouluun. 

– Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä. Sota ei näy mitenkään täällä, Laitinen sanoo.

– Oppilaat osaavat paljon jo ennestäänkin ja ovat hyvin motivoituneita opiskelemaan. Ihan muutamassa päivässä ovat jo oppineet mielettömän paljon. Ukrainalaiset lapset ovat kilttejä ja kunnioittavat aikuisia.

Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Äänekosken kaupunki on hankkinut valmistavaa opetusta varten oppimateriaaleja ja lasten käytössä on myös tabletteja mm. oppimispelejä varten.

Äänekoskella on toiminut jo ennestään perusopetukseen valmistava oppilasryhmä kaupungin kiintiöpakolaisten perheitä varten. Äänekosken kaupunki vastaanottaa kiintiöpakolaisia 30 henkilöä vuosittain.

Opettajia

8-12-vuotiaiden opetusryhmän koulunkäyntiavustajaksi on palkattu ukrainalaistaustainen Elleonoora Mykhailychenko, joka osaa englannin kieltä ja hän on suorittanut kotimaassaan kasvatustieteiden opintoja.

Lapset jonottaa karkkeja.

Luokkaan tuliaisiksi tuodut Äänekosken kaupungin mainoskarkit tekivät kauppansa.

Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia alkaa Äänekoskella lisää

Keski-Suomen TE-toimisto on tehnyt Äänekosken vastaanottokeskuksen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneille asiakkaille alkukartoituksia ja kotoutumissuunnitelmia, joiden jälkeen voi osallistua kotouttamiskoulutukseen. Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkanut jo sekä Koskelan että TE-toimiston järjestämänä. Lokakuussa kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkamassa Äänekoskella lisää.

Äänekosken kaupunki ja TE-toimisto järjestävät 4.10.2022 Äänekoskella rekrytointitapahtuman, jossa myös vieraskieliset ja ukrainalaistaustaiset työnhakijat on huomioitu. Keski-Suomessa noin 80 työnantajaa on ilmoittanut TE-toimistolle halukkuutensa rekrytoida ukrainalaisia. Työnantajat saavat tarvittaessa apua vieraskielisten työllistämisessä Maahanmuuttajien osaamiskeskuksesta.

Äänekosken vastaanottokeskuksesta on lähtenyt jonkin verran asiakkaita muualle töihin tai opiskelemaan. Nyt täällä on noin 30 paikkaa vapaana, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä. Äänekosken vastaanottokeskus siirtyy syksyn aikana kokonaan Suolahdesta Äänekoskelle. Vastaanottokeskus kartoittaa vielä keskustan toimistotilavaihtoehtoja sekä Ääneseudun Asunnot Oy:n vapaana olevia ja sopivankokoisia asuntoja asiakkailleen.

Lisätietoja:

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, 020 632 3000, ville.hartsia@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 2.9.2022, muokattu 23.9.2022 klo 10:22

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023