Äänekosken nuorille lisää toimintaa ja kyytejä keskustaan

Nuoria ja aikuisia keskustelemassa.
Äänekosken kaupunki haluaa osallistaa ja kuulla nuoria. Viime kevään kuulemistilaisuuden toiveita onkin jo toteutettu mahdollisuuksien mukaan ja myös uudenlaista toimintaa on kehitelty. Useimmat toiveet eivät ole vaatineet rahallista panostusta.

Nuorisotilat enemmän auki lauantaisin

Äänekosken nuorten toivomaa nuorisokahvilatoimintaa on selvitetty perusteellisesti. Nuorisokahvila ei toteudu kaupungin järjestämänä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta keskustan ja Suolahden nuorisotilat ovat jatkossa enemmän auki lauantai-iltaisin.

Vapaaehtoisia toimijoita ei löytynyt riittävästi ja kaupunki järjesti kilpailutuksen nuorisokahvilan pyörittämisestä ilta-aikaan kaupungin nuorisotiloissa. Tarjouskilpailu suunnattiin niille nuorisojärjestöille, jotka ovat saaneet vuonna 2023 kaupungin avustusta, sekä niille järjestöille, jotka keväällä 2023 ilmaisivat halukkuutensa olla mukana nuorisokahvilatoiminnassa.

Yksi järjestö lähetti määräaikaan mennessä tarjouksensa, mutta kaupunki ei tässä taloustilanteessa hyväksynyt tarjousta sen korkean hinnan vuoksi.

Vastatakseen nuorisokahvilatoiveeseen, Äänekosken kaupunki on kuitenkin lisännyt Nuorisokeskus Spotin ja Suolahden nuorisotilojen lauantaiaukioloja. Myös K18-iltoja on järjestetty syksyn aikana. Kaupungin nuorisopalvelut järjestää Äänekosken keskustassa nuorille vapaa-ajan tekemistä ja kohtaamispaikkatoimintaa Nuorisokeskus Spotissa sekä muissa nuorisotiloissa Suolahdessa, Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Nuorisotiloilta voi ostaa kahvia todella edullisesti ja myös muuta syötävää ja juotavaa on usein tarjolla.

Esimerkiksi Spotissa pyörii viikoittain nuorisotyön ammattilaisten ylläpitämät avoimien ovien illat, jolloin paikalle voi saapua viettämään vapaa-aikaa yhdessä kavereiden kanssa. Spotissa voi kuunnella musiikkia, askarrella tai katsella telkkaria. Spotista löytyy mahdollisuudet mm. biljardin, pingiksen, ilmakiekon sekä konsoli- ja tietokonepelien pelailuun. Tekemistä tarjoaa myös liikuntasali, jossa on mahdollisuus sählyn ja muiden pallopelien pelailuun.

Nuorten hyvinvointia halutaan edistää

Nuorten kuulemistilaisuudessa 22.3.2023 nousi, että nuoret toivovat enemmän tapahtumia ja aktiviteetteja, eikä viheralueiden nuorilla ole varsinkaan talvella tarpeeksi tekemistä ja harrastamismahdollisuuksia.

Tähän epäkohtaan vastatakseen Äänekosken kaupunki järjestää 7.-9.-luokkalaisille nuorille 24.11.2023 Pankkarilla ilmaisen keilausillan. Tapahtuma on tarkoitettu Äänekosken keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille, ja heille järjestetään ilmaiset kyydit paikan päälle.

Lisäksi Kino Hirvessä järjestetään kaikille Äänekosken 7.-9.-luokkalaisille 16.12.2023 elokuvailta, johon myös sisältyy kyyditykset keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille. Elokuva on Vonkka.

Keilaamaan ja elokuviin ilmoittaudutaan Wilman kautta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuneet saavat sähköpostilla tarkemmat aikataulut kyydityksistä.

Liikkuvaan ja koulun nuorisotyöhön on nyt tehty myös joitain hankintoja, jotka edistävät mm. nuorten liikkumista ja luontoon lähtemistä. Nuorisopalveluihin on ostettu kahdeksan Blazepodia ja kaksi metallinpaljastinta luonnossa liikkumiseen ja luonnon tutkimiseen. Blazepodeilla voi testata rektionopeutta ja ne sopivat hyvin liikkumiseen ja välituntitoimintaan.

– Tämän tyyppistä toimintaa on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna. Kaupungin säästötoimista huolimatta, meillä on nuorten hyvinvoinnin edistämiseen varattu rahaa vuodelle 2024. Muu nuorisotyö pyritään säilyttämään säästötoimista huolimatta ennallaan, perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen sanoo.

– Kaupungin nuorisopalvelut tekee jatkossakin mielellään yhteistyötä nuorisojärjestöjen ja yhdistysten kanssa, jotka ovat osoittaneet kiinnostustaan nuorten kanssa toimiseen.

Seuraava nuorten kuulemisilta järjestetään keväällä 2024.

Lisätietoja:

Perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen, 0400 115 190, petri.oinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 15.11.2023, muokattu 16.11.2023 klo 08:56

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.