Äänekoskella maahanmuuttajien kanssa toimivat tekevät tiivistä yhteistyötä

Ryhmäkuva, ihmisiä kokouspöydän äärellä.
Äänekoskella maahanmuuttajien kotouttamisessa on onnistuttu hyvin, ja esimerkiksi sotaa paenneista ukrainalaisista 132 henkilöä on hakenut Äänekoskelta kotikuntamerkintää. Äänekoskella on jo kahden vuoden ajan toiminut maahanmuuttajien tukityöryhmä. Mukana kaikkia toimijoita, jotka ovat jollain tavalla mukana Äänekosken maahanmuuttajien arjessa ja kotoutumisessa. Toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa ja kaupungin maahanmuuttokoordinaattori ohjaa ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa.

– Äänekosken maahanmuuttajille kuuluu hyvää; lapsilla koulu on alkanut hyvin, kiinnittymistä ja kielenoppimista tapahtuu varsinkin harrastusten kautta ja osa nuorista on löytänyt nuorisotiloille. Tällä hetkellä maahanmuuttajat toivovat erityisesti harrastusmahdollisuuksia ja haluavat oppia käsitöitä. Perheet tykkäävät Äänekoskesta ja perheillä on keskenään tiiviit yhteisöt, mikä auttaa uuteen asuinpaikkakuntaan kiinnittymisessä, Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen kuvailee.

Maahanmuuttajien tukityöryhmässä eri toimijat voivat matalalla kynnyksellä ja säännöllisesti keskustella, vaihtaa kokemuksia toimijoiden ja maahanmuuttajien kuulumisista. Ryhmässä jaetaan onnistumisia ja hyviä toimintatapoja sekä ratkotaan haasteita yhdessä. 

Toimijoiden välinen yhteistyö on merkittävä asia Äänekosken onnistuneessa maahanmuuttajatyössä.

Mukana työryhmässä on Äänekosken kaupungin edustajat mm. koulun, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden ja kulttuuritoimen puolelta sekä lukuisia muita toimijoita ja vapaaehtoisia. Mukana on mm. Koskelan Setlementti, Keski-Suomen hyvinvointialue, SPR, Äänekosken vastaanottokeskus, seurakunnat ja urheiluseurat. Myös uudet toimijat ovat tervetulleita mukaan!

Humakin, Kirkkohallituksen ja SPR:n yhteisessä hankkeessa on koulutettu myös Äänekoskelle useita vapaaehtoisista yhteisökummeja. Koulutetut yhteisökummit ovat kiintiöpakolaisten apuna uudessa arjessa ja suomalaiseen yhteiskuntaan ja omaan asuinpaikkakuntaan tutustumisessa. Äänekoskella hankkeen parissa yhteistyötä tekevät SPR, Äänekosken kaupunki ja ev.lut. seurakunta.

Maahanmuuttokoordinaattori auttaa ihmisiä

Maahanmuuttajien tukityöryhmän kokoonkutsujana toimii Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori. Uutena maahanmuuttokoordinaattorina on aloittanut Titta Veijanen. Mimmi Pekurinen siirtyy tehtävästä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja jää pois maaliskuun lopussa. Kaupungin maahanmuuttoneuvonta toimii tuttuun tapaan Perhekeskus Kerkässä.

Jyväskyläläinen Titta Veijanen on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja on tehnyt koko työuransa töitä alaikäisten turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien perhetyön parissa. Veijasen mielestä maahanmuuttokoordinaattorin työssä on parasta se, kun voi ohjata ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa. Myös tutustuminen uusiin kulttuureihin ja uusien kielten oppiminen kiinnostaa, vaikka työssä onkin tulkki apuna.

– Tässä työssä pitää tuntea paljon toimijoita ja tuntea palveluverkosto, jotta voi ohjata asiakkaita oikeiden palvelujen piiriin. Tässä saa olla monessa verkostossa mukana, Veijanen sanoo.

Kotoutumislain kokonaisuudistus, jossa on yhtymäkohtia TE24-uudistuksen kanssa, tarkoittaa tulevaisuudessa kunnille uusia lakisääteisiä kotoutumispalveluja. 

Äänekoskella maahanmuuttokoordinaattoria työllistää eniten tällä hetkellä kiintiöpakolaiset, joita syksyllä tuli Afganistanista Äänekoskelle 34 henkilöä. Koko Suomen kiintiöpakolaisten määrä laskee tänä vuonna, joten tänä vuonna heitä tulee Äänekoskellekin vähemmän. Sotaa paenneita ukrainalaisia asuu Äänekoskella noin 300 henkilöä.

– Kaupunki ei tosiaankaan pysty tekemään kaikkea yksin, vaan verkostoja ja vapaaehtoisia tarvitaan. Minuun saa olla yhteydessä, jos aikaa ja intoa vapaaehtoistyöhön maahanmuuttajien parissa riittää, Titta Veijanen sanoo.

Titta Veijanen.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Titta Veijanen, 040 701 8642, titta.veijanen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 20.3.2024 klo 10:24

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023