Äänekoskella maahanmuuttajien kanssa toimivat tekevät tiivistä yhteistyötä

Ryhmäkuva, ihmisiä kokouspöydän äärellä.
Äänekoskella maahanmuuttajien kotouttamisessa on onnistuttu hyvin, ja esimerkiksi sotaa paenneista ukrainalaisista 132 henkilöä on hakenut Äänekoskelta kotikuntamerkintää. Äänekoskella on jo kahden vuoden ajan toiminut maahanmuuttajien tukityöryhmä. Mukana kaikkia toimijoita, jotka ovat jollain tavalla mukana Äänekosken maahanmuuttajien arjessa ja kotoutumisessa. Toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa ja kaupungin maahanmuuttokoordinaattori ohjaa ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa.

– Äänekosken maahanmuuttajille kuuluu hyvää; lapsilla koulu on alkanut hyvin, kiinnittymistä ja kielenoppimista tapahtuu varsinkin harrastusten kautta ja osa nuorista on löytänyt nuorisotiloille. Tällä hetkellä maahanmuuttajat toivovat erityisesti harrastusmahdollisuuksia ja haluavat oppia käsitöitä. Perheet tykkäävät Äänekoskesta ja perheillä on keskenään tiiviit yhteisöt, mikä auttaa uuteen asuinpaikkakuntaan kiinnittymisessä, Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen kuvailee.

Maahanmuuttajien tukityöryhmässä eri toimijat voivat matalalla kynnyksellä ja säännöllisesti keskustella, vaihtaa kokemuksia toimijoiden ja maahanmuuttajien kuulumisista. Ryhmässä jaetaan onnistumisia ja hyviä toimintatapoja sekä ratkotaan haasteita yhdessä. 

Toimijoiden välinen yhteistyö on merkittävä asia Äänekosken onnistuneessa maahanmuuttajatyössä.

Mukana työryhmässä on Äänekosken kaupungin edustajat mm. koulun, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden ja kulttuuritoimen puolelta sekä lukuisia muita toimijoita ja vapaaehtoisia. Mukana on mm. Koskelan Setlementti, Keski-Suomen hyvinvointialue, SPR, Äänekosken vastaanottokeskus, seurakunnat ja urheiluseurat. Myös uudet toimijat ovat tervetulleita mukaan!

Humakin, Kirkkohallituksen ja SPR:n yhteisessä hankkeessa on koulutettu myös Äänekoskelle useita vapaaehtoisista yhteisökummeja. Koulutetut yhteisökummit ovat kiintiöpakolaisten apuna uudessa arjessa ja suomalaiseen yhteiskuntaan ja omaan asuinpaikkakuntaan tutustumisessa. Äänekoskella hankkeen parissa yhteistyötä tekevät SPR, Äänekosken kaupunki ja ev.lut. seurakunta.

Maahanmuuttokoordinaattori auttaa ihmisiä

Maahanmuuttajien tukityöryhmän kokoonkutsujana toimii Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori. Uutena maahanmuuttokoordinaattorina on aloittanut Titta Veijanen. Mimmi Pekurinen siirtyy tehtävästä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja jää pois maaliskuun lopussa. Kaupungin maahanmuuttoneuvonta toimii tuttuun tapaan Perhekeskus Kerkässä.

Jyväskyläläinen Titta Veijanen on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja on tehnyt koko työuransa töitä alaikäisten turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien perhetyön parissa. Veijasen mielestä maahanmuuttokoordinaattorin työssä on parasta se, kun voi ohjata ja auttaa ihmisiä uudessa yhteiskunnassa. Myös tutustuminen uusiin kulttuureihin ja uusien kielten oppiminen kiinnostaa, vaikka työssä onkin tulkki apuna.

– Tässä työssä pitää tuntea paljon toimijoita ja tuntea palveluverkosto, jotta voi ohjata asiakkaita oikeiden palvelujen piiriin. Tässä saa olla monessa verkostossa mukana, Veijanen sanoo.

Kotoutumislain kokonaisuudistus, jossa on yhtymäkohtia TE24-uudistuksen kanssa, tarkoittaa tulevaisuudessa kunnille uusia lakisääteisiä kotoutumispalveluja. 

Äänekoskella maahanmuuttokoordinaattoria työllistää eniten tällä hetkellä kiintiöpakolaiset, joita syksyllä tuli Afganistanista Äänekoskelle 34 henkilöä. Koko Suomen kiintiöpakolaisten määrä laskee tänä vuonna, joten tänä vuonna heitä tulee Äänekoskellekin vähemmän. Sotaa paenneita ukrainalaisia asuu Äänekoskella noin 300 henkilöä.

– Kaupunki ei tosiaankaan pysty tekemään kaikkea yksin, vaan verkostoja ja vapaaehtoisia tarvitaan. Minuun saa olla yhteydessä, jos aikaa ja intoa vapaaehtoistyöhön maahanmuuttajien parissa riittää, Titta Veijanen sanoo.

Titta Veijanen.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Titta Veijanen, 040 701 8642, titta.veijanen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 20.3.2024 klo 10:24

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.