Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoululla vietetään ilmastoviikkoa

Myös Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoululla on tämän viikon ajan vietetty ilmastoviikkoa.
Puuropäivän ruokahävikki oli vain kymmenen litraa.

Puuropäivän ruokahävikki oli vain kymmenen litraa.

Jo tuttuun tapaan koululla on vietetty ruokahävikkiviikkoa ja keittiön väki on mitannut litroissa, paljonko ruokaa on jouduttu päivittäin heittämään bioroskikseen.

Varsinkin keskiviikon puuropäivänä hävikkiä tuli isossa koulussa todella vähän, vain kymmenen litraa. Maanantain mandariininkuoret toivat biojätteen määrää lisää yhteensä 60 litraan.

Ruokahävikin seuraamisen lisäksi yläkoululaisille on järjestetty ideointikisa siitä, kuinka voisi säästää energiaa koulussa ja muutenkin. Oppilaskunnan ohjaava opettaja Maarit Kaiponen näkee, että lapsilla ja nuorilla on paljon tietoa, mutta toinen asia on se, miten ilmastotekoja ja energiansäästöä toteuttaa arjessaan – vähän samaan tapaan kuin aikuisillakin.

Rehtori Mauri Kangaskesti uskoo, että oppilaathan saattavat keksiä energian säästämiseksi jotain ihan uuttakin, mitä aikuiset eivät ole vielä tulleet ajatelleeksikaan.

Myös Koulunmäen alakoululaiset osallistuvat energiansäästökilpailuun luokittain opettajiensa johdolla.

Ja tietenkin parhaimmat ideat keksinyt oppilas ja luokka palkitaan ja rehtorin pitää vielä keksiä vetävä palkinto!

Tänä päivänä oppilaiden kanssa pohditaan jonkin verran ilmasto- ja energia-asioita muutenkin. Kangaskestin mukaan Äänekosken kouluissa on henkisesti alettu valmistautumaan myös tulevan talven mahdollisia suunniteltuja sähkökatkoja varten, jos Suomeen iskisi sähköpula ja sääntelylle tulisi tarve. Kouluille sähkökatkojen ennakointi olisi ensisijaisen tärkeää, sillä lähes kaikessa opetuksessa tarvitaan sähköä.

Pallo eteenpäin!

Koulunmäellä tiedetään, että Äänekosken muutkin koulut ovat näitä asioita jo miettineet ja monia ideoitaan toteuttaneet, mutta haastetaan heitä jatkamaan tärkeän asian parissa!

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

Ruokapalvelutyöntekijä Marika Kuivakangas ja rehtori Mauri Kangaskesti ovat tyytyväisiä ruokahävikkiviikon tuloksiin.

koulu ulkoa

Koulunmäen koululla järjestetään oppilaiden luokkien ideakilpailu energiansäästöön liittyen. Rehtori Mauri Kangaskestin ja oppilaskunnan ohjaavan opettajan Maarit Kaiposen mukaan oppilailla on aiheesta jo paljon tietoa.

Lisätietoja:

Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun rehtori Mauri Kangaskesti, 040 524 9501, mauri.kangaskesti@aanekoski.fi

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 68, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Tietoa sähköpulasta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/

Muokattu 14.10.2022