Äänekosken vastaanottokeskuksen arki sujuu hyvin uusissa tiloissa

Äänekosken vastaanottokeskuksen muutto Suolahdesta Äänekoskelle syksyn aikana sujui hyvin ja nyt uusissa tiloissa arki sujuu tasaisesti.
Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Suolahdessa asuville vastaanottokeskuksen asiakkaille vuokrattiin asunnot kaupungin omistamalta Ääneseudun Asunnoilta. Asunnot ovat keskustassa, enintään kolmen kilometrin päästä vastaanottokeskuksen uusia toimistotiloja. Suolahdesta toimistotilat muutettiin Äänekosken keskustaan Torikadulle.

Suurin osa vastaanottokeskuksen asiakkaista on ukrainalaisia lapsiperheitä, ja heitä odotetaan myös lisää. Äänekosken vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä uusille asukkaille vapaana noin 30 paikkaa, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä.

Äänekosken vastaanottokeskusta pyörittää Maahanmuuttoviraston alaisena Hemcare Oy, joka on saanut rekrytoitua hyvin työntekijöitä. Joitain rekrytointeja on edelleen käynnissä. Äänekosken vastaanottokeskuksen alaisena toimii myös Laukaan vastaanottokeskus. Hemcare Oy hoitaa myös Pohjoisen Keski-Suomen kuntamalliasiakkaat, eli asiakkaat asuvat kunnissa ja saavat vastaanottokeskuspalvelut Hemcaren kautta.

Kunnat huolehtivat vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten varhaiskasvatus- ja opetuspalveluista. Äänekoskella perusopetukseen valmistava opetus on sujunut edelleen hyvin ja lapset ovat oppineet nopeasti suomen kieltä. Nyt muuton jälkeen koulukuljetuksia Suolahdesta Äänekoskelle ei tarvitse enää järjestää. Lapsia on jonkin verran varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, ja päiväkotien lapsiryhmät alkavat olla aika täynnä.

Aikuisten kielikoulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti, mutta vastaanottokeskuksen asiakkaiden työllistyminen on ollut melko hidasta. Uuden lakiesityksen mukaan tilapäisen suojelun asiakkaat siirtyisivät työllisyyspalveluiden osalta kuntien ja kuntakokeilun asiakkaiksi 1.2.2023 alkaen.

Kun tilapäisen suojelun asiakkaat ovat asuneet Suomessa vuoden, he voivat hakea kotikuntaa. Äänekoskella ensimmäiset asiakkaat voivat hakea kotikuntamerkintää ensi keväänä. Tällöin he uusina kuntalaisina pääsevät mm. Kelan tavanomaisten etuuksien piiriin, eivätkä he olisi enää vastaanottokeskuksen asiakkaita.

Äänekosken kaupunki on tarjonnut edelleen vastaanottokeskuksen asiakkaille uimahallin ja museon vapaalippuja. Ukrainalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tuettu kaupungin lahjoitusvaroin ja Kulttuuriaitasta on saatu tukea taidetyöpajaan, joka toimii myös taideterapiana.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.12.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023