Äänekosken vastaanottokeskuksen arki sujuu hyvin uusissa tiloissa

Äänekosken vastaanottokeskuksen muutto Suolahdesta Äänekoskelle syksyn aikana sujui hyvin ja nyt uusissa tiloissa arki sujuu tasaisesti.
Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Suolahdessa asuville vastaanottokeskuksen asiakkaille vuokrattiin asunnot kaupungin omistamalta Ääneseudun Asunnoilta. Asunnot ovat keskustassa, enintään kolmen kilometrin päästä vastaanottokeskuksen uusia toimistotiloja. Suolahdesta toimistotilat muutettiin Äänekosken keskustaan Torikadulle.

Suurin osa vastaanottokeskuksen asiakkaista on ukrainalaisia lapsiperheitä, ja heitä odotetaan myös lisää. Äänekosken vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä uusille asukkaille vapaana noin 30 paikkaa, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä.

Äänekosken vastaanottokeskusta pyörittää Maahanmuuttoviraston alaisena Hemcare Oy, joka on saanut rekrytoitua hyvin työntekijöitä. Joitain rekrytointeja on edelleen käynnissä. Äänekosken vastaanottokeskuksen alaisena toimii myös Laukaan vastaanottokeskus. Hemcare Oy hoitaa myös Pohjoisen Keski-Suomen kuntamalliasiakkaat, eli asiakkaat asuvat kunnissa ja saavat vastaanottokeskuspalvelut Hemcaren kautta.

Kunnat huolehtivat vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten varhaiskasvatus- ja opetuspalveluista. Äänekoskella perusopetukseen valmistava opetus on sujunut edelleen hyvin ja lapset ovat oppineet nopeasti suomen kieltä. Nyt muuton jälkeen koulukuljetuksia Suolahdesta Äänekoskelle ei tarvitse enää järjestää. Lapsia on jonkin verran varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, ja päiväkotien lapsiryhmät alkavat olla aika täynnä.

Aikuisten kielikoulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti, mutta vastaanottokeskuksen asiakkaiden työllistyminen on ollut melko hidasta. Uuden lakiesityksen mukaan tilapäisen suojelun asiakkaat siirtyisivät työllisyyspalveluiden osalta kuntien ja kuntakokeilun asiakkaiksi 1.2.2023 alkaen.

Kun tilapäisen suojelun asiakkaat ovat asuneet Suomessa vuoden, he voivat hakea kotikuntaa. Äänekoskella ensimmäiset asiakkaat voivat hakea kotikuntamerkintää ensi keväänä. Tällöin he uusina kuntalaisina pääsevät mm. Kelan tavanomaisten etuuksien piiriin, eivätkä he olisi enää vastaanottokeskuksen asiakkaita.

Äänekosken kaupunki on tarjonnut edelleen vastaanottokeskuksen asiakkaille uimahallin ja museon vapaalippuja. Ukrainalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tuettu kaupungin lahjoitusvaroin ja Kulttuuriaitasta on saatu tukea taidetyöpajaan, joka toimii myös taideterapiana.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.12.2022

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023