Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen tavoitteena on saada ilmastotyö pysyväksi osaksi Äänekosken kaupungin kaikkea toimintaa

Ympäristöministeriö on myöntänyt rahoituksen Elämän kestävä Äänekoski − Reilun kiertotalouden vaikutukset hiilijalanjälkeen -hankkeelle. Hankkeen rahoitus on 97 883 euroa, josta ympäristöministeriön rahoitusosuus on 70% ja Äänekosken kaupungin omarahoitus 30%. Hankkeen kohderyhmänä on koko kaupunki ja sen kesto on 1.9.2022-31.12.2023.
Ilmakuva, metsäistä maisemaa ja silta.

Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen tavoitteena on integroida ilmasto- ja kiertotaloustyö pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa ja sitouttaa johto, toimialat ja päättäjät ilmasto- kiertotaloustavoitteisiin. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on osoittaa, että oikein kohdennetulla ilmastotyöllä voidaan luoda pysyviä kustannussäästöjä.

Elämän kestävä Äänekoski − Reilun kiertotalouden vaikutukset hiilijalanjälkeen

Hankkeella on onnistuessaan merkittävät vaikutukset kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Äänekoskella suurimmat päästöt syntyvät liikkumisesta ja kiinteistöistä, joiden päästöjen vähentämistä tullaan edistämään hankkeen avulla.

– Hankkeessa tullaan jalkauttamaan Äänekosken kaupungilla valmisteilla olevaa ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa. Äänekosken kaupunki on sitoutunut ilmastotyöhön HINKU-verkostossa ja tavoitteena onkin kehittää organisaation sisäistä ilmasto- ja kiertotaloustyötä vahvistamalla Hinku-työryhmän toimintaa sekä palkkaamalla kaupungille ilmastokoordinaattori, kuvailee Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen.

Kestävää liikkumista ja vahvaa yhteistyötä

Hankkeen ykköstavoitteena on edistää kestävää liikkumista. Kävelylle ja pyöräilylle laaditaankin kehittämissuunnitelma, joka sisältää myös selvityksen Äänekosken kevyen liikenteen väylien kehittämistarpeista.

– Kävelyn ja pyöräilyn kehittämissuunnitelma edesauttaa MAL-kuntaa saamaan valtion avustusta kevyen liikenteen verkoston kehittämiseen, Ahonen kertoo.

Hankkeessa tullaan kaupunkistrategian mukaisesti osallistamaan asukkaita ja työntekijöiden, asukkaiden ja alueen yritysten kestävän liikkumisen tarpeista tehdään myös kyselytutkimus. Lisäksi hankkeessa pyritään edistämään päästöttömien kulkuneuvojen käyttöä.

Toisena päätavoitteena on vahvistaa yhteistyötä ilmastotavoitteissa. Äänekosken kaupungin henkilöstöä aktivoidaan käyttämään palkattavan ilmastokoordinaattorin asiantuntija-apua, olemassa olevaa ekotukihenkilöverkostoa vahvistetaan, asukkaita ja yrityksiä kannustetaan kestäviin valintoihin ja jatketaan hyvää yhteistyötä ympäryskuntien kanssa.

Myös kaupungin johtoa ja päättäjiä halutaan sitouttaa entistä enemmän ilmastotyöhön mukaan. Esimerkiksi laadittavasta kehittämissuunnitelmasta päättäjät saavat selkeän kuvan kävelyn ja pyöräilyn nykytilanteesta, sen kehittämistarpeista sekä paremmat valmiudet kestävän liikkumisen edistämiseen päätöksenteossa ja myös talousarviota laadittaessa.

Luonteva jatko Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeelle 

Kolmevuotinen Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen aikana ilmastotyötä on jo integroitu Äänekosken kaupunkiorganisaation toimintaan. Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanke päättyy 31.7.2022 ja uusi hanke on jatkoa jo aloitetulle työlle.

Molempien hankkeiden tavoitteena on saada ilmastotyö pysyväksi osaksi Äänekosken kaupungin kaikkea toimintaa.

Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen ilmastokoordinaattorin rekrytointi aloitetaan heinäkuussa 2022.

Ympäristöministeriö myönsi Äänekosken hankkeen lisäksi avustusta 19 muulle hankkeelle, jotka jotka edistävät ilmastotyötä ja kiertotaloutta kunnissa. Avustusta jaetaan yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa kehityshankkeille, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen ja luonnonvarojen käytön vähentämiseen.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Ympäristöministeriön tiedote 8.6.2022 

Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma 2018-2023

Uutinen julkaistu 9.6.2022, muokattu 31.1.2023 klo 09:49

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.