"Äänekoski voisi olla yrittäjyyskasvatuksen pääkaupunki"

Keski-Suomen Vuoden 2023 yrittäjyyskasvattaja -tunnustusta juhlittiin puhein ja kiitoksin

Ryhmäkuva.
Äänekosken kaupungin pitkäjänteistä yrittäjyyskasvatusta ja Mika Matilaisen Keski-Suomen Vuoden 2023 yrittäjyyskasvatuksen YES Agentti -tunnustusta juhlittiin suurella joukolla eilen 12.2.2024 lukiolla.

Yrittäjyyskasvatuksen kehittäjänä Mika Matilainen tekee työtään täydestä sydämestään ja valtavalla palolla ja innolla. Palkitsemisperusteissa todetaan, että YES Agentti - yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustus myönnetään henkilölle, joka mm. omaa myönteisen asenteen ja innostaa muita mukaan.

Valtakunnallisen YES ry:n varapuheenjohtaja Petrikki Tukiainen totesi, että YES-verkosto tekee työtä, jotta olisi mahdollisimman monta Äänekosken kaltaista paikkaa, jossa yrittäjyyskasvatukseen todella panostetaan.

Tukiainen kiittää, että Äänekoskella on pitkään rakennettu ymmärrystä yrittäjyyskasvatuksesta ja se on osa kaupunkistrategiaa. Äänekoskella on rakennettu yrittäjyyskasvatuksen ekosysteemiä ja ihmiset haluavat tulla mukaan. Täällä on intoa ja energiaa sekä resurssia toteuttamiselle. 

– Mika Matilainen on neljän i:n opettaja, enkä puhu nyt ylioppilastodistuksesta. Hän on innostuva ja innostava, inspiroitunut ja inspiroiva, kaupunginjohtaja Matti Tuononen totesi onnittelupuheessaan. 

– Mika on ihan vaarallinen värkki, koska syttyy itsestään. Intoa ja paloa riittää, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä komppasi.

Mika Matilainen ja Petrikki Tukiainen.

Pitkäjänteistä ja strategista yrittäjyyskasvatustyötä

Äänekoskella visioitiin yrittäjyyskasvatuksen opetussuunnitelmaa jo vuonna 2012, ja sitä Mika Matilainen lähti myöhemmin kehittämään. Petrikki Tukiainen kiittää, kuinka Äänekoskella on tavoitteellisia suunnitelmia, joita on lähdetty toteuttamaan yhdessä.

– Äänekosken yrittäjyyskasvatus kehittyy, voi hyvin ja menee eteenpäin, Matilainen toteaa. 

– Tätä työtä tehdään Äänekosken lasten ja nuorten ja heidän tulevaisuutensa eteen. Ja kaupungin elinvoimaisuuden eteen. Äänekoski voisi olla yrittäjyyskasvatuksen pääkaupunki.

Ilman äänekoskelaisia yrityskummeja, tehtaita ja yhteistyökumppaneita yrittäjyyskasvatus ei olisi mahdollista. 

Ryhmäkuva.
Puupatsas.

Juhlaan tervehdyksensä toivat myös Äänekosken Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Vainikainen ja Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen. Yrittäjäyhdistys antoi Matilaiselle upean puuveistospalkinnon kiitoksena hänen merkittävästä työstään yrittäjyyskasvatuksen kehittäjänä.

Nuorten NYT-verkoston tervehdyksessä Harri Paltila totesi, että palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Hän muistutti, että yrittäjyyskasvatuksella voidaan vahvistaa nuorten positiivista suhtautumista työelämään.

Kansanedustajavieraiksi saatiin keskisuomalaiset kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Petri Honkonen. Myös Wallinheimo peräänkuulutti, että Suomessa nuorten arvostus työtä kohtaan pitää saada nousemaan. 

–  Teet arvokasta työtä Mika. Sinut pitäisi kopioida joka puolelle, Wallinheimo totesi.

Yleisöä.

Lisätietoja:

Lue lisää Äänekosken yrittäjyyskasvatuksesta.

Yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja
Mika Matilainen
040 624 0406
mika.matilainen@aanekoski.fi

YES ry:n toiminnanjohtaja
Sanna Lehtonen
045 357 2716
sanna@yesverkosto.fi
www.yesverkosto.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 13.2.2024 klo 12:59

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.