Äänekoskella koulujen ovet ovat auki ympäröivään yhteiskuntaan

Yrittäjyyskasvatus on asennetta ja työelämätaitoja

Äänekosken kaupungin yrittäjyyden opetussuunnitelma, Yrittäjyyskasvatuspolku, on valmistunut ja kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunta hyväksyi sen syyskuun kokouksessaan. Harvalla kaupungilla tai kunnalla on erillinen yrittäjyyskasvatusta korostava yrittäjyysopetussuunnitelma, joten Äänekosken kaupunki on yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijä Suomessa.

– Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena ei suinkaan ole se, että kaikista halutaan tulevaisuuden yrittäjiä. Osaksi Äänekosken koulujen arkea tulevat erilaiset työelämätaidot ja sisäiseen yrittäjyyteen kasvattaminen. Taidot voivat olla vaikkapa sellaisia, että osaa tunnistaa ja kertoa omista vahvuuksistaan ja taidoistaan. Voi tunnistaa itsessään vaikkapa sen, ettei sovi yrittäjäksi, Äänekosken yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilainen kuvailee.

Mika Matilainen

Tulevaisuuden rakentaminen lähtee koulunpenkiltä

Yrittäjyyskasvatuksella halutaan tukea ennen kaikkea lapsia ja nuoria omannäköisen tulevaisuuden rakentamisessa ja auttaa jokaista löytämään omia vahvuuksiaan, kasvattaa myönteiseen yrittäjyysasenteeseen sekä edistää sisäisen yrittäjyyden syntymistä.

– Katsomme tulevaisuuteen myös äänekoskelaisin silmin. Yrittäjyyskasvatus lähtee myös alueemme isojen tehtaiden sekä pk-yritysten tarpeista ja yhteistyötä tehdään tiiviisti yritysten kanssa. Nuoria tuetaan myös kesätöiden löytymisessä ja työllistymisessä. Koulu ei ole erillinen saareke ja ovet halutaan auki muuhun yhteiskuntaan, Matilainen sanoo.

– Yhteistyössä teemme tätä. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on, että äänekoskelaiset voivat hyvin, lukion rehtori Jaana Tani miettii.

– Tulevaisuuden rakentaminen lähtee koulunpenkiltä. Työelämätaitojen ja yrittäjämäisten taitojen ja asenteiden opettamisella tuetaan paitsi Äänekosken, niin koko maakunnan elinvoimaisuutta. Haluamme myös, että lapset ja nuoret saavat Äänekoskesta hyvän mielikuvan ja voisivat olla ylpeitä äänekoskelaisuudestaan. Myöhemmin he voisivat palata tänne, ostaa täältä kesämökin tai puhua meistä hyvää muille, Matilainen näkee.

Yhdenmukaista ja pitkäjänteistä yrittäjyyskasvatusta

Valtakunnallisessa opetussuunnitelman mukaisesti yrittäjyys- ja työelämäntaitoja pitää opetella kaikissa Suomen kouluissa. Äänekosken yrittäjyyden opetussuunnitelma tukee valtakunnallista opetussuunnitelmaa – se toimii vähän kuin Äänekoski-lisänä. Äänekoskella halutaan tehdä vähän enemmän kuin muualla ja panostaa yrittäjyyskasvatukseen suunnitellusti ja pitkäjänteisesti. Yrittäjyyskasvatus toimii myös muun oppimisen tukena ja eri oppiaineiden elävöittäjänä.

– Äänekoskella on otettu yrittäjyyskasvatuksesta kunnolla koppi ja meillä panostetaan siihen enemmän kuin perustason verran. Lukiossa yrittäjyyskasvatusta on ollut runsaasti aikaisemminkin, mutta nyt sitä lisätään esiopetuksesta lähtien, Jaana Tani sanoo.

Yrittäjyyskasvatus on Äänekoskella nyt keskeinen ja toiminnallinen osa jokaisen Äänekosken koulun arkea - jokaista ainetta ja jokaista kouluastetta opettajasta riippumatta. Uusi opetussuunnitelma on sitova ja se helpottaa myös Äänekoskelle tulevien uusien opettajien tarttumista yrittäjyyskasvatukseen.

Opetussuunnitelmassa on listattu konkreettisesti erilaisia toiminnallisia opetussisältöjä eri luokka-asteille aina esikoulusta lukioon. Teorian lisäksi kouluista jalkaudutaan myös koulun seinien ulkopuolelle, tehdään Äänekosken yrityskenttää tutuksi ja opitaan työelämässä tärkeitä verkostoitumisen taitoja.

– Tämä on meidän juttu ja olemme itse tehneet tämän! Yrittäjyyden opetussuunnitelmaa on tehty opettajien kesken ja siihen on koottu hyviä käytäntöjä, joita on jo tähän mennessä Äänekosken kouluissa tehty. Opetussuunnitelman laatiminen on lähtenyt käytännön tarpeesta ja sisältö edellä siihen on lähdetty, Matilainen kertoo.

– Uuden opetussuunnitelman myötä Äänekosken yrittäjyyskasvatus yhdenmukaistuu meidän kaikilla kouluilla.

Yhteistyössä on voimaa

Äänekosken kaupunki tukee yrityskasvatusta myös rahallisesti. Uuden yrittäjyyden opetussuunnitelman mukaisesti joka kouluun nimetään vähintään yksi yrittäjyyden vastuuopettaja, joka saa työstä erilliskorvauksen ja sille järjestetään aikaa lukujärjestykseen.

Yrittäjyyskasvatuspolku on myös Äänekosken kaupunkistrategian mukainen, kun strategian yhtenä päätavoitteena on vaikuttavat elinkeinot, joita toteutetaan myös kattavalla yrittäjyyskasvatuksella.

Yrittäjyyden opetussuunnitelmaa tullaan päivittämään vuosittain, jotta siinä pysytään ajan hermolla. Työn seuraamista ja kehittämistä varten perustetaan yrittäjyyskasvatuksen ohjausryhmä ”Yrkkänyrkki”, johon kuuluu kaupungin kasvatus-, elinvoima- ja työllisyysyksikön edustajat, kaupungin johtoa sekä paikallisten yrittäjien edustajia.

Seuraavaksi yrittäjyyden opetussuunnitelmaan aletaan viemään käytäntöön ja on tärkeää, että jokainen opettaja ottaa uuden opetussuunnitelman osaksi opetustaan. Lauantaina 29.10.2022 järjestetään Koulusta tulevaisuuteen -koulutuspäivä uuden opintosuunnitelman virallisen julkistamisen merkeissä. Koulutukseen osallistuu 250 Äänekosken opettajaa, varhaiskasvatuksen opettajista lukio-opettajiin. Työpajoissa opettajat pääsevät tekemään omat suunnitelmansa tulevalle keväälle. Mukana on myös luottamushenkilöitä, paikallisia yrityksiä ja Äänekosken kaupungin elinvoimayksikön väkeä.

Harvoin mitään saavutetaan yksin ja kaikki lähtee yhteistyöstä – myös yrittäjyyskasvatuksessa ja kaikessa uuden oppimisessa. Opetussuunnitelman takakannessakin lukeekin: ”Jokainen voi hioa itsestään esiin timantin – yhdessä muiden kanssa.”

Lisätietoja:

Yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilainen, 040 624 0406, mika.matilainen@aanekoski.fi

Äänekosken kaupungin yrittäjyyden opintosuunnitelman Yrittäjyyspolku löytyy täältä (pdf).

Uutinen julkaistu 28.10.2022, muokattu 4.1.2024 klo 09:55

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Wahlmanin talossa tehdään nyt työtä nuoria varten - ”Rakennamme tätä kaupunkia nuorille”

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Wahlmanin talossa tehdään nyt työtä tulevaisuutta eli Äänekosken nuoria varten. Taloon muutti alkuviikosta kaupungin omaa henkilöstöä. Samassa paikassa tekevät töitä nyt etsivän ja liikkuvan nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan sekä kotoutumista edistävien palveluiden väkeä. Opetus- ja kasvatustoimi on todella kiitollinen uusista, upeista tiloista, joissa tehdään nyt työtä Äänekosken nuorten eteen.

Tervetuloa Äänekosken elinkeinoelämän foorumiin sekä Äänekosken Kehitys Oy:n 20- vuotisjuhlaseminaariin 17.9.2024 - Ilmoittaudu 12.9.2024 mennessä!

Seminaaripäivä on täynnä mielenkiintoisia puheenvuoroja ja mahtavia puhujia, mm. Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä, tulevaisuustutkija Ilkka Halava ja kuulemme myös Valtran kuulumiset - ja paljon muuta! Juhlaseminaarin yhteydessä avataan myös upea Uusi Puu -näyttely Äänekosken kaupungintalolle. Seminaarin päätteeksi on mahdollista tutustua Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskukseen ja Valtran Atriumiin.

Äänekosken kaupungin hakkuualueiden liito-oravatilanne on selvitetty keväällä: ELY:n mukaan alueella ei todettu olevan liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa

Mediasta saatujen tietojen mukaan Keskisen Suomen liito-oravayhdistys ry on tehnyt rikosilmoituksen metsäyhtiön hakkuista Äänekoskella. Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan ja selvittää, hakkasiko Stora Enso metsää liito-oravien pesimäalueelta. Hakkuualueen omistaa Äänekosken kaupunki. Äänekosken kaupunki teki kyseisellä Sikopuron alueella Suolahdessa useita maastotarkastuksia keväällä 2024 ennen hakkuita, eikä merkkejä liito-oravasta löytynyt. Keski-Suomen ELY-keskus teki hakkuiden jälkeen kesällä 2024 maastokatselmuksia ja niiden mukaan alueella ei todettu olevan liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa, joten luonnonsuojelulakia ei rikottu.

Murskaustyö aiheuttaa melu- ja pölyhaittaa Suolahden keskustassa

Äänekosken kaupunki purkaa parhaillaan entistä Suolahden Asemakadun koulua. Syksyn aikana Asemakadun koululla tullaan murskaamaan betonia ja tiiltä, mikä aiheuttaa melu- ja pölyhaittaa sekä tärinää. Pyrimme vähentämään kaikessa toiminnassamme asukkaille ja ympäristölle aiheutuvaa haittaa. Säästämme luonnonvaroja hyödyntämällä myöhemmin infrarakentamisessa koulurakennuksen purettua ja murskattua betonia ja tiiltä.

Laaja-alainen johtaja Niina Rautanen tuli taloon

Filosofian maisteri Niina Rautanen, 34, aloitti elokuun alusta opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiän jäädessä eläkkeelle. Rautanen toimi ennen valintaansa hetken aikaa Koskelan toiminnanjohtajana ja rehtorina, ja sitä ennen mm. kahden kunnan yhteisen Wiitaunionin sivistystoimen toimialajohtajana. Rautanen on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja musiikkitieteilijä. Hänellä on vankka kokemus erilaisista hallinnon töistä ja yliopisto-opinnoissaan hän on suuntautunut koulutusjohtamiseen.

Äänekoskella kasvamme yhdessä - Tervetuloa Lapset, nuoret ja perheet -foorumiin

Lasten ja nuorten hyvinvointia halutaan lisätä. Äänekosken kaupunki järjestää Lapset, nuoret ja perheet -foorumin torstaina 3.10.2024 Pankkarilla. Päivällä klo 12-15.30 on ammattilaisille suunnattu tilaisuus ja illan tapahtuma klo 17-19 on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja vanhemmille. Päivän teemana on, mitä voimme tehdä yhdessä ennaltaehkäistäksemme ja lievittääksemme haavoittavien kokemusten vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden elämässä. Mukana vierailevana luennoitsija on professori Niina Junttila.

Äänekosken kaupungin ja Kiinteistönhoidon yhteinen ponnistus on tuonut miljoonasäästöt

– Kuluvan valtuustokauden alussa Äänekosken luottamushenkilöt tekivät rohkean päätöksen, kun strateginen kumppanuus -toimintamalli otettiin käyttöön kaupungin ja Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n yhteistyössä. Kumppanuuden tavoitteena oli säästää miljoona euroa valtuustokauden aikana, mutta jo tähän mennessä säästöä on saatu 1,36 miljoonaa euroa ja enemmänkin. Työn laatu on parantunut, luottamus on kasvanut ja työn tekeminen tehostunut. Ja ennen kaikkea paremmalla yhteistyöllä tuotamme asukkaillemme parempaa palvelua, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Tahtotilaa vähäpäästöisyyteen on, mutta siihen tarvitaan yhteistyötä

Ympäristöministeriön ja Äänekosken kaupungin rahoittama Resurssiviisas Äänekoski - Vähäpäästöinen tieliikenne -hankkeen tulokset ovat valmiit. Selvityksen tavoitteena on saada liikenteen päästöjä vähennettyä. Alueen toimijoilla on tahtotila saada liiketoimintansa hiilineutraaliksi ja tankkausinfrastruktuuria tarvitaan lisää. Selvityksessä lisättiin alueen toimijoiden eli yritysten, joilla on raskasta liikennettä, sekä vähäpäästöisten polttoainejakelijoiden vuoropuhelua, sekä selvitettiin kaupungin vaikutusmahdollisuuksia.

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.