”Kimppakyydeissä joutuu ehkä tekemään jotain myönnytyksiä ja se vaatii kaikilta joustavuutta ja suunnittelua, mutta kun sen saa starttaamaan, niin ei se ole niin työlästä”

Kimppakyyti on sosiaalista yhdessäoloa ja todellinen ilmastoteko 

Äänekosken kaupunki kannustaa henkilöstöään ja kaupunkilaisia käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkisia liikennevälineitä, kimppakyytejä ja muita kestäviä liikkumisen tapoja. Äänekosken kaupunkistrategian yksi päätavoite on kestävä ympäristö ja Äänekoski pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
Istuvat auton sisällä.

Kaupungintalon yksi kimppakyytiporukka: tiedonhallinnan asiantuntija Sakari Niemelä, ympäristötarkastaja Jatta Heikkinen, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen ja ympäristökoordinaattori Juho Liimatainen.

– Tieliikenteen päästöt ovat suurin ilmastoa ja ympäristöä kuluttava tekijä, ja erityisesti yksityisautoilu on myös meillä Äänekoskella merkittävin päästölähde. Yksikin kuntalainen voi vaikuttaa merkittävästi ympäristökuorman vähentämiseen kiinnittämällä huomiota liikkumisen valintoihin, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

Samaan suuntaan kulkevien ajomatkojen taittaminen yhdessä esimerkiksi työ- tai harrastusporukan kanssa on vaikuttava, yhteisöllistä osallisuutta lisäävä ilmastoteko. Kimppakyydit sopivat erityisesti silloin, jos asuu joukkoliikennealueen ulkopuolella.

Vihreä uusiutuva Äänekoski -hankkeen aikana kaupunki lähti mukaan Kimppakyyti -mobiilipalveluun (ent. BiggyBaggy), joka löytyy osoitteesta www.kimppakyydit.com . Sen kautta voit etsiä, sopia ja tehdä kimppakyytejä samaan suuntaan liikkuvien muiden ihmisten kanssa helposti ja myös turvallisesti, koska palvelun käyttö vaatii tunnistautumista. Palvelu sopii varsinkin päivittäin tai viikoittain toistuviin matkoihin, kuten töihin tai harrastuksiin, mutta tarvittaessa myös pidemmille matkoille esimerkiksi Helsingin suuntaan.

ilmiö-tarra tuulilasissa

Kimppakyyti on yhteisten kokemusten jakamista

Äänekosken kaupungin henkilöstöllä on omia epävirallisia WhatsApp -ryhmiä, joissa sovitaan työkavereiden kanssa yhteisistä työmatkoista. Lisäksi internetissä ja sosiaalisessa mediassa on tarjolla runsaasti myös muita kimppakyytiryhmiä, joita kuka tahansa voi hyödyntää.

Oman WhatsApp -ryhmän ja kimppakyytiporukan ovat perustaneet kaupungintalolla työskentelevät ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, ympäristötarkastaja Jatta Heikkinen, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen, tiedonhallinnan asiantuntija Sakari Niemelä ja kuuluu ryhmään muutama muukin Jyväskylässä asuva työntekijä. Lähes päivittäin työmatkat saadaan sovittua yhteiskyydeillä ja ajovuoro vaihtuu kaikkien kesken tasaisesti.

– Myös ympäristöpuolen maastokäynneille ja rakennustarkastuksissa kuljetaan myös yleensä aina kimppakyydeillä, samoin yksikköjen työhyvinvointipäiville, Hanna Ahonen kertoo.

Kaikille tässä kyytiringissä oleville suurin motiivi kimppakyyteihin on ympäristön kuormituksen vähentäminen, mutta myös polttoaineen ja rahan säästäminen. Lisäksi kimppakyydit tarjoavat sosiaalista yhdessä olemista ja myös työasioista ehditään jutella.

– Esiin voi tulla yllättävääkin tietoa, kun jutellaan työasioita eri yksiköiden välillä, Sakari Niemelä sanoo.

Lisäksi uudet työntekijät ovat tutustuneet yhteiskyytien ansiosta paremmin uusiin työkavereihinsa.

– Yksi tärkeä motiivi kimppakyyteihin liittyy kyllä tähän sosiaaliseen kanssakäymiseen, uutena työntekijänä hiljattain aloittanut Juho Liimatainen sanoo.

– Jämptiin toimistotyöaikaan kimppakyydit sopivat tosi hyvin, Niemelä muistuttaa. Kimppakyytiläiset pitävät välillä myös etätyöpäivä, mikä on sekin ekologista.

– Eniten aikaa ja vaivaa oikeastaan on, kun paikallisbussilla siirtyy ensin Jyväskylän keskustaan, Jatta Heikkinen kertoo.

– Kimppakyydeissä joutuu ehkä tekemään jotain myönnytyksiä ja se vaatii kaikilta joustavuutta ja suunnittelua, mutta kun sen saa starttaamaan, niin ei se ole niin työlästä, Ahonen miettii.

Joskus aamulla pommiin nukkuminen tai auton yllättävä rikkoutuminen on tuonut porukan työmatkoihin vähän säpinää, mutta niistäkin on selvitty, kun on huumoria, joustavuutta ja useampi auto tarvittaessa käytössä.

– Voimme suositella kimppakyytejä lämpimästi muillekin! Myös meidän porukaan saa liittyä mukaan, jos kulkee Äänekoskelle töihin Jyväskylästä, Ahonen vinkkaa.

ihmiset auton ympärillä

Pallo eteenpäin!

Äänekosken kaupungin kimppakyytiläiset heittävät haasteen eteenpäin kaupungin kaikille työntekijöille, että kokeilisivat kimppakyytiä työkaverin kanssa edes yhtenä työpäivänä. Tarttuuko väki haasteeseen?

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 12.10.2022

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.