Häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen on tärkeää

Äänekosken kaupunki harjoittelee ollakseen entistä valmiimpi kohtamaan mahdollisia uhkia. Äänekoski on mukana Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä väestönsuojelun järjestelyjä testaavassa LSS22-valmiusharjoituksessa.
Kokouspöydän ääressä.

Äänekosken kaupungin johtoryhmä osallistuu alueelliseen kaksipäiväiseen Aluehallintoviraston järjestämään väestönsuojelun valmiusharjoitukseen. Johtamisharjoitus koskee laajamittaisia väestönsiirtoja ja siviiliväestöä varaudutaan suojaamaan kuvitteellisessa tilanteessa aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana.

Väestönsuojelun valmiusharjoitukseen osallistuvat elo-syyskuun aikana kaikki Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen 85 kuntaa, ELY-keskukset, hiippakunnat, hätäkeskuslaitos, pelastuslaitokset, poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä sairaanhoitopiirit. Valmiusharjoituksessa otetaan huomioon myös hyvinvointialueen tuomia muutoksia.

Väestönsuojelun suunnittelu on olennainen osa poikkeusoloihin varautumista. Varautuminen ja valmiussuunnittelu on kunnissa arkista työtä. Tavoitteena on olla valmis mahdollisten kriisien ja uhkien sattuessa. Häiriötilanteessa jokaisen toimija rooli on tärkeä ja viranomaisyhteistyön pitää toimia. Harjoitellessa myös varautumissuunnitelmat kehittyvät.

Äänekoskella harjoituksessa on mukana kaupungin johtoryhmän jäsenet. Johtamisharjoituksessa väestöä varaudutaan kuvitteellisessa tilanteessa suojaamaan aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana. Valmiusharjoituksessa testataan valmiutta toimia tilanteissa, joissa Suomessa jouduttaisiin siirtämään suurta määrää siviiliväestöä maan sisällä. Harjoitus toteutetaan johtamisharjoituksena eli käytännössä ihmisiä ei siirretä.

Väestönsiirrot ovat mahdollisia poikkeusoloissa, jotka astuvat voimaan valtioneuvoston päätöksellä. Sisäministeriö huolehtii väestön siirtämisen yleisjohdosta ja alueellisesti väestönsiirtoa johtaa alueellinen pelastustoimi. Kuntien keskeisiä tehtäviä on huoltaa ja majoittaa evakuoitua väestöä. Viranomaiset vastaavat kuljetuksista ja liikenteestä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kotitalouksien varautuminen on tietoa, taitoa ja tarvikkeita

Äänekosken kaupunki haluaa muistuttaa asukkaitaan, että tärkeänä osana kaikkea varautumista, on myös kansalaisten oma varautuminen. Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Huoltovarmuuskeskuksen ylläpitämällä sivustolla 72tuntia.fi löytyy kattavasti tietoa siitä, kuinka jokaisen kotitalouden olisi hyvä olla kolmen vuorokauden kotivara mahdollisten häiriötilanteiden varalle. Sivustolla voi myös testata kotitaloutensa nykyinen valmius kohtaamaan häiriötilanne.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään koko ajan.

On hyvä huomata, että häiriötilanteessa viranomaisten järjestämä apu ei ole tarjolla välittömästi häiriön alkaessa. Avustustoimet käynnistyvät tuntien ja päivien kuluessa, johon saakka kansalaisten olisi hyvä pärjätä omilla varastoillaan.

Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Luotettavia tiedonlähteitä ovat mm. tunnetut sanomalehdet ja tv-yhtiöt, kuntien viestintäkanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat. Laaja-alaisessa häiriössä tarpeellisia tietoja voi saada myös muiden kuin oman kunnan tai oman sähkö- ja vesiyhtiön kautta.

Kotivaraan kuuluu puhtaat ja kannelliset vesiastiat, helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille ja lemmikeille sopivaa ruokaa. Lisäksi kotona olisi hyvä olla paristoilla toimiva radio ja taskulamppu, paristoja, varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten, retkikeitin, tulitikut, käteistä rahaa, välttämättömät lääkkeet, joditabletteja, hygienia- ja ensiaputarvikkeet, käsisammutin tai sammutuspeite.

Äänekosken kaupunki muistuttaa myös alueen taloyhtiöitä siitä, että väestönsuojatilat tulee olla 72 tunnissa käyttökunnossa. Väestönsuojien ylläpidosta ja kunnostuksesta vastaa rakennuksen omistaja.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.9.2022 klo 10:21

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023