Äänekoski mukaan valtiovarainministeriön avoimen hallinnon työhön

Aleksi Heikkilä hymyilee kaupungintalolla.
– Pääsemme Äänekoskelta seuraamaan aitiopaikalle, kuinka maan parhaat organisaatiot edistävät avointa hallintoa toiminnassaan. Se, että pääsemme työhön mukaan, on hieno tunnustus myös meidän ansiokkaalle strategiatyölle ja valtiovarainministeriö näkee, että myös meillä voi olla aiheesta jotain sanottavaa, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä toteaa.

Heikkilä valittiin Äänekosken kaupungin edustajana valtiovarainministeriön avoimen hallinnon työryhmään, joka on perustettu avoimen hallinnon edistämiseksi ja hyvien käytänteiden levittämiseksi. Työryhmän tehtävä on toteuttaa käytännössä avoimen hallinnon kansallista toimintaohjelmaa 2023-2027.

– Äänekosken kaupunki haluaa panostaa avoimuuteen ja saavutettavuuteen, mutta emme ole tässä mitenkään valmiita tai täydellisiä. Kaupungin toimintaa halutaan määrätietoisesti kehittää entistä avoimempaan ja saavutettavampaan suuntaan. Haluamme kuulla, keskustella ja osallistaa asukkaitamme aina mahdollisuuksien mukaan, Heikkilä kertoo.

Työryhmään kuuluu edustus kolmesta merkittävästä kunnasta (Helsingin kaupunki, Oulun kaupunki ja Äänekosken kaupunki) sekä yhdeltä hyvinvointialueelta (Itä-Uudenmaan hyvinvointialue). Lisäksi työryhmään on kutsuttu runsaasti isoja valtakunnallisia organisaatioita, viranomaisia sekä muiden ministeriöiden edustajia. Heikkilän varajäsen työryhmässä on Äänekosken kaupungin viestintäsuunnittelija Suvi Kallioinen. Työryhmän toimikausi on 1.11.2023-30.9.2027.

Hyvää oppia ja vaikutteita

Avoin hallinto on suomalaisen yhteiskunnan keskeinen voimavara. Avoimuus edellyttää hallinnolta läpinäkyvyyttä, eettisyyttä, tilivelvollisuutta ja tiedon saatavuutta. Avoimuus mahdollistaa kansalaisten osallistumisen päätöksentekoon ja tukee demokratian kehittämistä vastaamaan paremmin ihmisten tarpeisiin. Osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet ovat demokraattisen yhteiskunnan perusta.

Kansallisen toimintaohjelman mukaisesti avoimen hallinnon osa-alueet ovat julkisuus, luottamus, viestintä, avoin data, ymmärrettävyys, osallisuus, avoin toiminta ja hallinto mahdollistajana. Tavoitteena on rakentaa kansalaisten luottamusta, turvallisuutta ja uskoa tulevaan. Tavoitteeseen pääsemiseksi tulee vahvistaa vuoropuhelua, edistää ymmärrettävyyttä ja osallisuutta.

– Äänekoskella noudatetaan julkisuuslakia ja julkisuusperiaatteen mukaisia toimintatapoja. Esimerkiksi tietopyyntöihin meillä vastataan määräajassa ja kokousaineistot ovat nähtävillä ja niistä on mahdollisuus kysyä ja keskustella. Haluamme kuitenkin Äänekoskella strategiamme mukaisesti ponnistella avoimuuden ja saavutettavuuden eteen vielä laajemminkin, Heikkilä sanoo.

Avointa hallintoa edistetään konkreettisten toimenpiteiden avulla.

– Työryhmän kautta saamme varmasti näistä hyvistä käytänteistä meille Äänekoskellekin jotain. Odotankin, että saamme hyviä ideoita ja vaikutteita Äänekosken kaupungille, mutta miksei myös muiden äänekoskelaisten toimijoiden hyödynnettäväksi.

Valtakunnallisen OECD:n (Organisation for Economic Co-operation and Development) avoimen hallinnon suosituksen mukaisesti avoimen hallinnon työtä tehdään koko julkisella sektorilla kaikilla hallinnon osa-alueilla ja tasoilla.

– Avoimeen hallintoon ja osallisuuteen perustuvaa kaupunkistrategiaa Äänekoski-ilmiötä pääsimme valtiovarainministeriön kutsumana esittelemään aiemmin myös OECD:n väelle. Äänekoski-ilmiö herätti kiinnostusta ja saimme hyvää palautetta, Heikkilä kertoo.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja
Aleksi Heikkilä
040 823 7921
aleksi.heikkila@aanekoski.fi

https://avoinhallinto.fi/

Äänekoski-ilmiö

Uutinen julkaistu , muokattu 19.1.2024 klo 15:40

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023