Äänekoski-ilmiö kiinnosti valtakunnallisesti Kuntamarkkinoilla

Äänekosken kaupunkistrategiaa Äänekoski-ilmiötä esiteltiin viime viikolla Kuntamarkkinoilla valtiovarainministeriön avoimen hallinnon tietoiskussa.
Aleksi Heikkilä.

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä esitteli Äänekosken kaupungin strategiaa valtiovarainministeriön avoimen hallinnon pisteellä Kuntamarkkinoilla. Äänekoski-ilmiö syntyy uudenlaisesta ajattelusta, aidosta avoimuudesta ja jatkuvasta vuorovaikutuksesta.

Valtiovarainministeriön avoimen hallinnon yksikkö esitteli työtään ja tavoitteitaan ja sitä, kuinka avointa hallintoa toteutetaan Suomessa käytännössä. Ministeriön kuntaesimerkkeinä toimivat Oulun ja Äänekosken kaupungit.

Avoin hallinto on tärkeä asia erityisesti silloin, kun maailma muuttuu ja monimutkaistuu. Demokratiassa on kyse luotettavasta ja turvallisesta hallinnosta.

Avoimen hallinnon periaatteita esitteli ministeriön erityisasiantuntijat Ira Alanko ja Matti Kuivalainen. Avoimen hallinnon pysyviä työalueita ovat ymmärrettävyys, osallisuus, avoin toiminta, hallinto mahdollistajana, avoin data, viestintä, luottamus ja julkisuus.

OECD:n avoimen hallinnon suosituksen mukaan avoimen hallinnon tavoitteena on edistää läpinäkyvyyttä, integriteettiä, tilivelvollisuutta ja osallisuutta. Näitä edistetään sekä päätöksenteon valmistelussa että palvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tämä tehdään avoimella ja osallisuuden mahdollistavalla tavalla.

– Tässä ajassa demokratian vahvistaminen sekä hallinnon ja ihmisten välisen luottamuksen rakentaminen on erityisen tärkeää, toteaa Oulun avoimen hallinnon työtä esitellyt hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Ilmiö-tarroja ja karkkeja.

Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä

Äänekosken hallintojohtaja Aleksi Heikkilä esitteli päättäjien ja asukkaiden kanssa tehtyä yhteistä matkaa strategiasta Äänekoski-ilmiöksi.

Äänekosken kaupungin strategiatyö aloitettiin kesällä 2021 kuuntelemalla ja osallistamalla asukkaita. Prosessin aikana eri kyselyihin saatiin noin 2 500 vastausta, joita hyödynnettiin strategian valmistelussa.

– Kaipasimme uutta ajattelua ja rohkeita näkökulmia. Halusimme myös lisätä asukkaiden osallistamista ja niistä syntyi tyytyväisyys- ja hyvinvointitavoitteet, Heikkilä kuvaa strategiatyön lähtökohtia.

Mukaan strategian toteuttamiseen on kutsuttu kaikki ja sitä eletään todeksi yhdessä asukkaiden kanssa – tästä syntyy Äänekoski-ilmiö. Uutta ajattelua on, että strategiaan on kirjattu sitä toteuttavia esimerkkitekoja myös Äänekoskella asuville ja yrittäville, ei vain kaupunkiorganisaatiolle.

Äänekoskella asukkaiden osallistamiseen ja avoimen hallinnon tielle lähdettiin rohkeasti.

– Monet Äänekosken luottamushenkilöt kokevat edustavansa asukkaita, eivätkä niinkään kaupunkiorganisaatiota. Siksi luottamushenkilöt eivät yleensä pidä asukkaiden osallistamista ja avoimuuden lisäämistä riskeinä, Heikkilä toteaa.

Kuntamarkkinoilla.

Haluamme myös mitata miten meillä menee

Uuden strategian myötä osallistamisen tapoja lisätään Äänekosken kaupungilla kautta linjan, kaikessa kaupungin toiminnassa. Toimeenpano-ohjelmissa linjataan, kuinka asukkaita osallistetaan. Esimerkkejä osallistamisen tavoista ovat kyläillat, kaavoittamisen iltapäivät, foorumit eri toimijoille, asukkaiden kuulemistilaisuudet, rekrytointitilaisuudet, osallistava budjetointi ja kyläparlamenttitoiminta, lausuntopyynnöt, yritysvaikutusten arvioinnit, käyttäjien osallistaminen palvelujen suunnittelussa sekä erilaiset äänestykset ja kyselyt.

Strategian toteutumista tehdään näkyväksi kaupungin viestinnän kautta ja tavoitteena on saada asukkaat mukaan vuoropuheluun.

– Korostamme strategiaamme eli Äänekoski-ilmiötä kaikessa kerronnassamme ja jokaisella toiminnan tasolla. Osallistamisen lisäksi tavoitteenamme lisätä tietoutta kaupungin palveluista ja lisätä myös sitä kautta tyytyväisyyttä, Heikkilä kertoo.

Äänekosken esityksessä Kuntamarkkinoilla kuulijoita kiinnosti nämä erilaiset tavat osallistaa käytännössä. Eniten kysymyksiä kuitenkin herätti Äänekosken uusi ajattelu alkaa myös mittaamaan kaupunkistrategian toteutumista käytännössä.

Strategian toteuttamista aletaan seuraamaan uudenlaisen mittarityökalun avulla. Tämän Äänekoski-barometrin eli ilmiö-mittarin luku elää sen mukaan, miten meillä menee.

– Pienilläkin teoilla on merkitystä kaupunkiyhdyskunnan hyvinvoinnille ja haluamme tehdä teot näkyviksi myös ilmiö-mittarin avulla. Jokainen äänekoskelainen voi osaltaan vaikuttaa ja tätä kautta on myös osavastuussa ilmiö-mittarin lukemista. Näkyvät seuraukset toiminnasta innostavat tekemään parempia valintoja strategian päätavoitteiden hyvän elämän, kestävän ympäristön ja vaikuttavien elinkeinojen saralla, Heikkilä kuvailee.

Äänekosken kaupunki seuraa entuudestaan monia asioita, kuten talousarvion toteutumista, verotuloja, koulutustasoa, työllisyyttä ja ilmanlaatua. Toisaalta hyvä elämä on ihmisen kokemus, jota ei voi mitata pelkillä luvuilla. Ilmiömittarin hyvän elämän osiota varten toteutetaankin kerran kuussa asukaskysely vaihtuvin kysymyksin. Kyselyn tulokset vaikuttavat suoraan lukuun, Äänekoski-barometriin.

Ilmiö-mittari valmistuu näillä näkymin lokakuussa 2022, jolloin ilmiö-sivustolle avataan myös ensimmäinen asukaskysely. Ilmiö-mittari kuukausittain toteutettavine kyselyineen toimii koko strategiakauden 2022-2028 ajan ja näin sen kehittymistä voidaan seurata.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Aleksi Heikkilä

Uutinen julkaistu 19.9.2022, muokattu 23.9.2022 klo 10:20

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023