Kummivaltuutetut ovat nyt Äänekosken nuorisovaltuuston tukena

Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi”

Jere Tuhkanen seisoo kaupungintalon edessä vaakunan alla
Äänekoskella nuoria kiinnostaa vaikuttaminen! Nuorisovaltuustoon oli keväällä uusi haku ja hakemuksia saatiin peräti 21 kappaletta. 

Kaikki halukkaat pääsevät toimintaan mukaan ja uusi nuorisovaltuusto hyväksyttiin 29.5.2023 kokouksessa. Nuorisovaltuuston uusi kausi alkaa kesäkuussa ja kokoukset jatkuvat kesätauon jälkeen elokuussa.

Äänekosken kaupunginhallitus päätti lokakuussa 2022, että Äänekoskelle perustetaan nuorisovaltuuston tueksi kummijärjestelmä. Helmikuussa 2023 kaupunginhallitus hyväksyi kummijärjestelmää koskevan toimintamallin ja valtuustoryhmät valitsivat edustajansa kummeiksi. Nuorisovaltuuston toive oli, että jokaisesta puolueesta tulisi mukaan vähintään yksi valtuutettu.

– Painotamme kummitoiminnan puolueettomuutta, koska nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Toivomme kummeilta, että he voivat tarvittaessa auttaa, huomaavat epäkohtia sekä ideoivat uutta yhdessä nuorten kanssa. Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Tuhkanen linjaa.

Kummijärjestelmästä tukea ja apua

Äänekoskella nuorisovaltuuston kummeja on yksi henkilö jokaisesta valtuustoryhmästä eli tällä hetkellä kahdeksan. Nuorisovaltuusto toivoo kummeilta intoa ja mielenkiintoa nuorisovaltuuston kehittämistä kohtaan.

– Tänä keväänä kokouksiin on osallistunut lähes kaikki kummivaltuutetut. Ja muutosta on jo saatu yhdessä aikaiseksi, sillä monella äänekoskelaisella kaksoistutkinnon opiskelijalla meni aikaisemmin tunnit hankalasti päällekkäin, niin kummit laittoivat asiaa eteenpäin ja asiaa yritetään nyt parantaa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa toukokuun kokouksessaan, Tuhkanen kiittää.

– Kummijärjestelmän onnistunut toteutus voikin parhaimmillaan luoda kaupungin ja nuorten välille kiinteän ja jatkuvan yhteyden, jonka ansiosta nuorisovaltuuston osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaupungin toimielinten käsittelemiin asioihin vakiintuvat korkealle tasolle, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä näkee.

Nuvasta hyvää oppia eteenpäin

Äänekosken nuorisovaltuusto edistää kaupungin kehittämistä nuorten näkökulmasta ja lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin ja nuorten välillä. Nuorisovaltuusto toimii nuoria koskevien asioiden asiantuntijoina. Se valmistelee ja toteuttaa aloitteita ja esityksiä.

Äänekosken nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään kymmenen ja enintään 20 nuorisovaltuutettua. Nuorisovaltuuston jäseneksi voidaan valita Äänekoskella asuva tai opiskeleva henkilö, joka täyttää nuorisovaltuuston toimikauden aikana vähintään 13 vuotta, mutta ei ole valittaessa 20 vuotta täyttänyt.

Valinnoissa huomioidaan, että jokaisesta oppilaitoksesta olisi mukana edustajia, jotta nuorisovaltuuston kokoonpano edustaisi mahdollisimman laajasti äänekoskelaisia nuoria. Nuorisovaltuustossa on nyt mukana nuoria Äänekosken keskustasta ja Suolahdesta.

Tämän kevään ylioppilas Jere Tuhkanen aloitti puheenjohtajana ensimmäisenä kautenaan nuorisovaltuustossa. Tuhkanen haaveilee eduskuntavaaliehdokkuudesta joskus tulevaisuudessa ja vaikuttamistyö kiinnostaa. Hän uskoo, että nuorisovaltuustosta saa sille hyvää pohjaa. Nuoret voivat vaikuttaa asioihin myös mm. oppilaskuntatyöskentelyn kautta.

Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Nuorisovaltuutetut osallistuvat valtuuston, kaupunginhallituksen, lautakuntien ja työryhmien kokouksiin sekä muihin kaupungin tilaisuuksiin ja kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

Tuhkanen on ollut mukana kaikissa kaupungin valtuuston kokouksissa.

– Valtuustossa seuraaminen on ollut lähinnä passiivista, lautakunnissa asioiden ilmaiseminen on helpompaa, Tuhkanen sanoo.

– Äänekoskella pitäisi satsata enemmän nuorisopsykologin palveluihin sekä entistä monipuolisempiin harrastusmahdollisuuksiin ja nuorten tapahtumiin. Osallistavia tapahtumia nuorille voisi olla jatkossakin.

Lisätietoja:

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Jere Tuhkanen, 045 196 1610, jere.tuhkanen@aanekoski.fi

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Äänekosken nuorisovaltuuston kummijärjestelmän toimintamalli löytyy täältä.

Uutinen julkaistu 2.6.2023, muokattu 2.8.2023 klo 12:30

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023