Kummivaltuutetut ovat nyt Äänekosken nuorisovaltuuston tukena

Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi”

Jere Tuhkanen seisoo kaupungintalon edessä vaakunan alla
Äänekoskella nuoria kiinnostaa vaikuttaminen! Nuorisovaltuustoon oli keväällä uusi haku ja hakemuksia saatiin peräti 21 kappaletta. 

Kaikki halukkaat pääsevät toimintaan mukaan ja uusi nuorisovaltuusto hyväksyttiin 29.5.2023 kokouksessa. Nuorisovaltuuston uusi kausi alkaa kesäkuussa ja kokoukset jatkuvat kesätauon jälkeen elokuussa.

Äänekosken kaupunginhallitus päätti lokakuussa 2022, että Äänekoskelle perustetaan nuorisovaltuuston tueksi kummijärjestelmä. Helmikuussa 2023 kaupunginhallitus hyväksyi kummijärjestelmää koskevan toimintamallin ja valtuustoryhmät valitsivat edustajansa kummeiksi. Nuorisovaltuuston toive oli, että jokaisesta puolueesta tulisi mukaan vähintään yksi valtuutettu.

– Painotamme kummitoiminnan puolueettomuutta, koska nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Toivomme kummeilta, että he voivat tarvittaessa auttaa, huomaavat epäkohtia sekä ideoivat uutta yhdessä nuorten kanssa. Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Tuhkanen linjaa.

Kummijärjestelmästä tukea ja apua

Äänekoskella nuorisovaltuuston kummeja on yksi henkilö jokaisesta valtuustoryhmästä eli tällä hetkellä kahdeksan. Nuorisovaltuusto toivoo kummeilta intoa ja mielenkiintoa nuorisovaltuuston kehittämistä kohtaan.

– Tänä keväänä kokouksiin on osallistunut lähes kaikki kummivaltuutetut. Ja muutosta on jo saatu yhdessä aikaiseksi, sillä monella äänekoskelaisella kaksoistutkinnon opiskelijalla meni aikaisemmin tunnit hankalasti päällekkäin, niin kummit laittoivat asiaa eteenpäin ja asiaa yritetään nyt parantaa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa toukokuun kokouksessaan, Tuhkanen kiittää.

– Kummijärjestelmän onnistunut toteutus voikin parhaimmillaan luoda kaupungin ja nuorten välille kiinteän ja jatkuvan yhteyden, jonka ansiosta nuorisovaltuuston osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaupungin toimielinten käsittelemiin asioihin vakiintuvat korkealle tasolle, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä näkee.

Nuvasta hyvää oppia eteenpäin

Äänekosken nuorisovaltuusto edistää kaupungin kehittämistä nuorten näkökulmasta ja lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin ja nuorten välillä. Nuorisovaltuusto toimii nuoria koskevien asioiden asiantuntijoina. Se valmistelee ja toteuttaa aloitteita ja esityksiä.

Äänekosken nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään kymmenen ja enintään 20 nuorisovaltuutettua. Nuorisovaltuuston jäseneksi voidaan valita Äänekoskella asuva tai opiskeleva henkilö, joka täyttää nuorisovaltuuston toimikauden aikana vähintään 13 vuotta, mutta ei ole valittaessa 20 vuotta täyttänyt.

Valinnoissa huomioidaan, että jokaisesta oppilaitoksesta olisi mukana edustajia, jotta nuorisovaltuuston kokoonpano edustaisi mahdollisimman laajasti äänekoskelaisia nuoria. Nuorisovaltuustossa on nyt mukana nuoria Äänekosken keskustasta ja Suolahdesta.

Tämän kevään ylioppilas Jere Tuhkanen aloitti puheenjohtajana ensimmäisenä kautenaan nuorisovaltuustossa. Tuhkanen haaveilee eduskuntavaaliehdokkuudesta joskus tulevaisuudessa ja vaikuttamistyö kiinnostaa. Hän uskoo, että nuorisovaltuustosta saa sille hyvää pohjaa. Nuoret voivat vaikuttaa asioihin myös mm. oppilaskuntatyöskentelyn kautta.

Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Nuorisovaltuutetut osallistuvat valtuuston, kaupunginhallituksen, lautakuntien ja työryhmien kokouksiin sekä muihin kaupungin tilaisuuksiin ja kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

Tuhkanen on ollut mukana kaikissa kaupungin valtuuston kokouksissa.

– Valtuustossa seuraaminen on ollut lähinnä passiivista, lautakunnissa asioiden ilmaiseminen on helpompaa, Tuhkanen sanoo.

– Äänekoskella pitäisi satsata enemmän nuorisopsykologin palveluihin sekä entistä monipuolisempiin harrastusmahdollisuuksiin ja nuorten tapahtumiin. Osallistavia tapahtumia nuorille voisi olla jatkossakin.

Lisätietoja:

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Jere Tuhkanen, 045 196 1610, jere.tuhkanen@aanekoski.fi

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Äänekosken nuorisovaltuuston kummijärjestelmän toimintamalli löytyy täältä.

Uutinen julkaistu 2.6.2023, muokattu 27.2.2024 klo 09:24

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.