Äänekoski-ilmiö sai kansainvälistä kiinnostusta

Äänekosken kaupunki pääsi valtiovarainministeriön kutsumana esittelemään OECD-maiden edustajille avoimen hallinnon periaatteiden mukaista, osallistavaa Äänekosken kaupunkistrategiaansa, Äänekoski-ilmiötä.
Neljä ihmistä keskustelemassa.

Viime viikolla valtiovarainministeriön isännöimän kaksipäiväisen OECD Working Party on Open Government -kokouksen yhteydessä järjestettiin brunssitilaisuus, jossa Äänekosken kaupunkistrategiaa OECD-maiden edustajille esittelivät hallintojohtaja Aleksi Heikkilä ja viestintäsuunnittelija Suvi Kallioinen.

Suomi on avoimen hallinnon aktiivinen edistäjä kansainvälisesti, ja Suomen vahvuus on strateginen ymmärrys avoimuuden tärkeydestä. Brunssin teemana oli Finnish Good Practices on Open Government eli esillä olivat hyviä suomalaisia käytäntöjä avoimesta hallinnosta.

Äänekosken kaupungin strategian eli Äänekoski-ilmiön lisäksi brunssilla oli esillä Valtiokonttorin avoimen hallinnon sivustot (https://www.tutkihallintoa.fi, tutkiavustuksia.fi ja https://tutkibudjettia.fi), ministeriötason avoimuuden edistäminen ja demokratiatyö sekä Oulun kaupungin avoimuuden kokonaisvaltainen edistäminen.

Kaksi esittelijää messupisteellä.

Aktiiviset asukkaat herättivät ihastusta

Helsingin Säätytalolla brunssitilaisuuteen osallistui noin 30 OECD-maiden edustajaa muun muassa Brasiliasta, Kanadasta, Iso-Britanniasta, Islannista, Espanjasta, Saksasta, Turkista, Norjasta ja Latviasta.

– Keskusteluissa näiden OECD-maiden edustajien kanssa nousi kiinnostavaksi erityisesti se, kuinka meillä Äänekoskella niin moni asukas on saatu osallistumaan strategiatyöhön aivan prosessin alusta lähtien. Ja että meillä osallistetaan asukkaita aidosti ja monella eri tavalla ja monella eri tasolla, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo.

– Ilmeisesti kuitenkin suurin syy, miksi pääsimme kertomaan Äänekosken strategiatyöstä kansainväliselle yleisölle, lienee se, kuinka itse strategiaan on listattu esimerkkitekoja asukkaille ja jopa yrityksillekin. Meillä kaupunkistrategian toteuttamiseksi voi jokainen tehdä jotakin, Heikkilä sanoo.

Vaikutuksen kuulijoihin teki se, kuinka Äänekoskella tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat tehneet avoimen hallinnon periaatteiden mukaisen strategian ja kuunnelleet strategian laatimisessa asukkaita.

– Äänekoskella on asetettu tavoitteet korkeiksi, kuten se, että meillä asuu Suomen onnellisimmat ihmiset ja että tavoittelemme hiilineutraaliutta vieläpä muuta maata nopeammin. Myös esimerkiksi lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatus, joka meillä Äänekoskella on jo nyt huippuluokkaa, herätti ihastusta ja uteliaisuutta, Heikkilä kertoo.

Parhaillaan ollaan rakentamassa strategian toteutumisen seuraamisen mittaristoa. OECD-kokousvieraita kannustettiin tutustumaan siihen ilmiö-sivustolla sen valmistuttua kesään mennessä.

”Avoimuus ei ole vain yksittäisiä tekoja”

– Kollega toisesta OECD-maasta totesi viime viikolla, että Suomen vahvuus avoimessa hallinnossa on strateginen ymmärrys. Siitä hän on meille kateellinen. Jos puuttuu laajasti jaettu käsitys siitä, miksi ylipäätään hallinnon avoimuus on tärkeää, on vain yksittäisiä toimenpiteitä vailla vaikutuksia, valtiovarainministeriön avoimen hallinnon työryhmän yksikön päällikkö, finanssineuvos Katju Holkeri toteaa.

OECD-kokouksen yhteydessä haluttiin esitellä Suomen hyviä käytäntöjä avoimuuden edistämisessä, ja mukaan pyydettiin Oulun ja Äänekosken kaupungit. Suomen hyvistä konkreettisista esimerkeistä on iloa myös maan rajojen ulkopuolella.

– Näitä kaupunkeja yhdistää se, että molemmissa hallinnon avoimuus on kokonaisvaltainen toimintatapa, eikä vain yksittäisiä tekoja, Holkeri sanoo. – Oulu ja Äänekoski ovat hienoja esimerkkejä, koska avoimuus näkyy sekä strategioissa että teoissa. Kun on näkemystä, miksi asia on tärkeä, saadaan aikaiseksi myös toimia, jotka konkreettisesti vievät eteenpäin.

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä avoimen hallinnon viikkoa (Open Government Week).

– Melkein 80 maata edistää avointa hallintoa yhteisessä kumppanuushankkeessa (Open Government Partnership), mutta vain ani harvalla niistä työ koskee koko julkista sektoria. Suomessa kunnilla on ollut vahva rooli työssä jo alusta asti, Holkeri sanoo.

Katju Holkeri esittelypisteellä.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Finanssineuvos, yksikön päällikkö Katju Holkeri, 0295 530 087, katju.holkeri@vm.fi

Säätytalo.

Uutinen julkaistu 20.5.2022, muokattu 29.6.2023 klo 15:45

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023