Äänekoski-ilmiö sai kansainvälistä kiinnostusta

Äänekosken kaupunki pääsi valtiovarainministeriön kutsumana esittelemään OECD-maiden edustajille avoimen hallinnon periaatteiden mukaista, osallistavaa Äänekosken kaupunkistrategiaansa, Äänekoski-ilmiötä.
Neljä ihmistä keskustelemassa.

Viime viikolla valtiovarainministeriön isännöimän kaksipäiväisen OECD Working Party on Open Government -kokouksen yhteydessä järjestettiin brunssitilaisuus, jossa Äänekosken kaupunkistrategiaa OECD-maiden edustajille esittelivät hallintojohtaja Aleksi Heikkilä ja viestintäsuunnittelija Suvi Kallioinen.

Suomi on avoimen hallinnon aktiivinen edistäjä kansainvälisesti, ja Suomen vahvuus on strateginen ymmärrys avoimuuden tärkeydestä. Brunssin teemana oli Finnish Good Practices on Open Government eli esillä olivat hyviä suomalaisia käytäntöjä avoimesta hallinnosta.

Äänekosken kaupungin strategian eli Äänekoski-ilmiön lisäksi brunssilla oli esillä Valtiokonttorin avoimen hallinnon sivustot (https://www.tutkihallintoa.fi, tutkiavustuksia.fi ja https://tutkibudjettia.fi), ministeriötason avoimuuden edistäminen ja demokratiatyö sekä Oulun kaupungin avoimuuden kokonaisvaltainen edistäminen.

Kaksi esittelijää messupisteellä.

Aktiiviset asukkaat herättivät ihastusta

Helsingin Säätytalolla brunssitilaisuuteen osallistui noin 30 OECD-maiden edustajaa muun muassa Brasiliasta, Kanadasta, Iso-Britanniasta, Islannista, Espanjasta, Saksasta, Turkista, Norjasta ja Latviasta.

– Keskusteluissa näiden OECD-maiden edustajien kanssa nousi kiinnostavaksi erityisesti se, kuinka meillä Äänekoskella niin moni asukas on saatu osallistumaan strategiatyöhön aivan prosessin alusta lähtien. Ja että meillä osallistetaan asukkaita aidosti ja monella eri tavalla ja monella eri tasolla, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo.

– Ilmeisesti kuitenkin suurin syy, miksi pääsimme kertomaan Äänekosken strategiatyöstä kansainväliselle yleisölle, lienee se, kuinka itse strategiaan on listattu esimerkkitekoja asukkaille ja jopa yrityksillekin. Meillä kaupunkistrategian toteuttamiseksi voi jokainen tehdä jotakin, Heikkilä sanoo.

Vaikutuksen kuulijoihin teki se, kuinka Äänekoskella tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat tehneet avoimen hallinnon periaatteiden mukaisen strategian ja kuunnelleet strategian laatimisessa asukkaita.

– Äänekoskella on asetettu tavoitteet korkeiksi, kuten se, että meillä asuu Suomen onnellisimmat ihmiset ja että tavoittelemme hiilineutraaliutta vieläpä muuta maata nopeammin. Myös esimerkiksi lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatus, joka meillä Äänekoskella on jo nyt huippuluokkaa, herätti ihastusta ja uteliaisuutta, Heikkilä kertoo.

Parhaillaan ollaan rakentamassa strategian toteutumisen seuraamisen mittaristoa. OECD-kokousvieraita kannustettiin tutustumaan siihen ilmiö-sivustolla sen valmistuttua kesään mennessä.

”Avoimuus ei ole vain yksittäisiä tekoja”

– Kollega toisesta OECD-maasta totesi viime viikolla, että Suomen vahvuus avoimessa hallinnossa on strateginen ymmärrys. Siitä hän on meille kateellinen. Jos puuttuu laajasti jaettu käsitys siitä, miksi ylipäätään hallinnon avoimuus on tärkeää, on vain yksittäisiä toimenpiteitä vailla vaikutuksia, valtiovarainministeriön avoimen hallinnon työryhmän yksikön päällikkö, finanssineuvos Katju Holkeri toteaa.

OECD-kokouksen yhteydessä haluttiin esitellä Suomen hyviä käytäntöjä avoimuuden edistämisessä, ja mukaan pyydettiin Oulun ja Äänekosken kaupungit. Suomen hyvistä konkreettisista esimerkeistä on iloa myös maan rajojen ulkopuolella.

– Näitä kaupunkeja yhdistää se, että molemmissa hallinnon avoimuus on kokonaisvaltainen toimintatapa, eikä vain yksittäisiä tekoja, Holkeri sanoo. – Oulu ja Äänekoski ovat hienoja esimerkkejä, koska avoimuus näkyy sekä strategioissa että teoissa. Kun on näkemystä, miksi asia on tärkeä, saadaan aikaiseksi myös toimia, jotka konkreettisesti vievät eteenpäin.

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä avoimen hallinnon viikkoa (Open Government Week).

– Melkein 80 maata edistää avointa hallintoa yhteisessä kumppanuushankkeessa (Open Government Partnership), mutta vain ani harvalla niistä työ koskee koko julkista sektoria. Suomessa kunnilla on ollut vahva rooli työssä jo alusta asti, Holkeri sanoo.

Katju Holkeri esittelypisteellä.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Finanssineuvos, yksikön päällikkö Katju Holkeri, 0295 530 087, katju.holkeri@vm.fi

Säätytalo.

Uutinen julkaistu 20.5.2022, muokattu 29.6.2023 klo 15:45

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.