Äänekosken kaupunki satsaa maahanmuuttopalveluihin
Tärkeintä on auttaa ihmistä
Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori siirtyi vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle ja kaupunki palkkasi uuden maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurisen huolehtimaan Äänekosken kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista, maahanmuuttoneuvonnasta sekä yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa.
Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on tiivistä ja monialaista
Aikaisemmin maahanmuuttopalvelut hoidettiin kaupungin sosiaalipalveluiden kautta, ja nyt kaupungin uusi maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen työskentelee osana opetus- ja kasvatustoimea. Pekurinen huolehtii Äänekosken kiintiöpakolaisista, kuntapaikoilla olevista turvapaikanhakijoista ja heidän käytännön asioistaan ja lakisääteisistä palveluista.
Pekurinen hoitaa esimerkiksi kaikki pakolaisten tuloa edeltävät alkuvalmistelut, asuntojen vuokraamisen Ääneseudun Asunnoilta, asuntojen kalustamisen ja varustamisen sekä toimii yhteyshenkilönä mm. terveysasioissa sekä lasten päiväkoti- ja kouluasioissa. Maahanmuuttokoordinaattori tarjoaa yleistä ohjausta esimerkiksi rekisteröinneistä ja matkustusasiakirjoista, ja antaa neuvontaa myös pidempään Äänekoskella asuneille maahanmuuttajille.
Äänekosken kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän päättää kaupunginvaltuusto. Tällä hetkellä Äänekoskelle voidaan ottaa vuodessa 20 kiintiöpakolaista ja 10 turvapaikanhakijaa (tämä määrä ei koske sotaa pakenevia ukrainalaisia). Tänä keväänä Äänekoskelle muuttaa näillä näkymin 14 Iranin afgaania. Äänekoskelle tulijat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n valitsemia ja Äänekoskelle on toivottu pääasiassa äitejä, lapsia ja lapsiperheitä.
Helsinki-Vantaan lentokentällä SPR:n vapaaehtoiset ottavat tulijat vastaan ja heidät kuljetetaan bussilla Äänekoskelle. Mimmi Pekurinen ottaa heidät Äänekoskella vastaan ja ohjaa heidät omiin asuntoihinsa ja auttaa kaikissa käytännön asioissa.
Vastuita kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista jaetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella esimerkiksi Kela-yhteistyötä hoitaa hyvinvointialue.
– Nyt sote-muutoksen jälkeen haetaan rajapintoja hyvinvointialueen kanssa. Äänekoskella yhteistyö on ollut todella hyvää. Tunnemme toisemme jo aika hyvin ja yhteistyö on tiivistä ja monialaista, Mimmi Pekurinen kuvailee.
Äänekosken kaupungin maahanmuuttoneuvonta palvelee perinteiseen tapaan kahdesti viikossa ja sitä pyörittää Pekurisen kanssa kaksi Koskelan työntekijää ja tarvittaessa käytetään tulkkipalveluita. Maahanmuuttoneuvonta on avoin kaikille ja tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille. Silloin tällöin järjestetään valtuustosalissa myös maahanmuuttoinfoja.
Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset ovat Maahanmuuttoviraston organisoiman vastaanottokeskuksen asiakkaita. He voivat hakea kotikuntamerkintää asuttuaan täällä vuoden ja Äänekoskella ensimmäiset ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa aikaisintaan toukokuussa. Silloin henkilö siirtyy vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.
Ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta
Mimmi Pekurinen osaa hyvin englantia ja käyttää työssään tarvittaessa tulkkipalveluita. Hän on koulutukseltaan restonomi (AMK) ja hänellä on vuosien kokemus kansainvälisistä tehtävistä lähetystyössä Afrikassa.
– Olen tehnyt töitä kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, kuten hyväksikäytettyjen naisten ja orpolasten kanssa Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa. Osaan kohdata ihmiset ihmisinä, ehdoitta taustasta riippumatta. Sitä kautta minulla on ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta sekä eri kulttuureiden ja uskontojen ymmärrystä. Tärkeintä on auttaa ihmistä ja se on itselleni merkityksellistä. Olen itse asunut myös niissä maissa, joista myös tulee tänne ihmisiä, Pekurinen sanoo.
– Minuun saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja odotan innolla yhteistyötä eri tahojen ja vapaaehtoistyöstä maahanmuuttajien kanssa kiinnostuneiden ihmisten kanssa.
Pekurinen nauttii vapaa-ajalla erityisesti Äänekosken upeasta luonnosta ja hyvistä liikuntapalveluista.
Lisätietoja:
Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen, 040 627 5655, mimmi.pekurinen@aanekoski.fi
Uutinen julkaistu 27.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:29