Metsä Group luovutti lahjoituksen yläkoulun urheiluakatemiatoimintaan
Urheiluakatemioiden yläkoulutoimintaa vauhditetaan Olympiakomitean yritysyhteistyön ja pari vuotta sitten käynnistetyn Nuorelle siivet -kampanjan avulla. Pääkumppanina yhteistyössä on Metsä Group, joka on lahjoittanut syksyllä kahdeksan stipendiä toimipaikkakunnillaan eri puolilla Suomea. Yksi näistä lahjoituksen luovutuspaikkakunnista on tänä vuonna Äänekoski.
Varat ohjataan suoraan urheiluakatemioille koulupäivän aikaisen
valmennuksen tukemiseen. Rahoitus ohjataan Suomen Olympiakomitean ja Jyväskylän
Urheiluakatemian kautta. Äänekosken urheiluakatemiatoiminta on osa Jyväskylän Urheiluakatemiaa.
Äänekoskella lahjoitusta vastaanottamassa olivat keskiviikkoaamuna
2.12.2020 Pankkari Areenalla normaalin urheiluakatemiavuoronsa lomassa Koulunmäen
yhtenäiskoulun liikuntapainotteisten luokkien oppilaat, heidän valmentajansa Tommi
Koskinen sekä kaupungin edustajina kaupunginjohtaja Matti Tuononen ja
Koulunmäen yhtenäiskoulun rehtori Mauri Kangaskesti. Luovuttajina olivat Metsä
Groupin Jyväskylän aluetoimiston edustajat.
Metsä Groupin tuella ammattivalmentajia akatemiatoimintaan
Valtakunnallisesti Metsä Group jakaa kahdeksan stipendiä eri paikkakunnilla toimivien urheiluakatemioiden kautta. Yhteensä stipendeillä voidaan toteuttaa 30 000 valmennustuntia. Rehtori Kangaskesti mainitsee, että stipendin avulla mahdollistetaan Äänekoskella muun muassa yhden ammattivalmentajan palkkakulut lukuvuoden aikana. Äänekosken yhtenäiskoulun liikuntapainotteiset luokat toimivat kolmatta vuotta ja Metsä Groupin tukea saadaan nyt toisen kerran. Äänekosken lukiossa Jyväskylän Urheiluakatemian valmennustoiminta on aloitettu viime vuonna ja osallistujat ovat hyvin aktiivisia.
Liikuntaluokkien avulla urheilu- ja opiskelijapolkuja
Metsä Groupin edustajat näkevät urheiluakatemioille annettavan tuen olevan keino saada Suomelle lisää huippu-urheilijoita, mutta samalla koetaan tärkeäksi edistää nuorten kasvua terveiksi ja oman kehonsa tunteviksi aikuisiksi. Valmennuskoordinaattori Palsola korostaa, että isossa kuvassa tavoitteena on järjestää Äänekoskelle niin hyvät olosuhteet urheilun harrastamiseen koulunkäynnin ohessa, että täältä ei olisi tarvetta lähteä jatkamaan lukio-opintoja Jyväskylään tai muualle päin Suomea.Luomalla urheilija- ja opiskelijapolku seitsemänneltä luokalta lukion loppuun saakka saadaan laadukasta lopputulosta. Tähän vaaditaan yleensä ammattivalmentajan mukanaolo.
Liikuntaluokalle haetaan erillishaulla ja niihin järjestetään pääsykokeet. Hakijoita on ollut enemmän kuin paikkoja. Liikunnallisten valinnaiskurssien lisäämisellä urheiluakatemian ajatusta voidaan viedä eteenpäin myös niiden oppilaiden osalta, jotka eivät ole liikuntaluokalla.
Jyväskylän Urheiluakatemia rooli seurojen ja valmentajien tukena
Jyväskylän Urheiluakatemian tarkoituksena on tukea seuroja niin, että ne pystyvät tarjoamaan kouluille valmennusapua. Samalla Akatemia tarjoaa valmentajille tukea, työnohjausta ja mentorointia. Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen näkee, että valmentajan toiminta ja osaaminen on merkittävä tekijä ilon ja innostuksen sytyttämisessä ja ylläpitämisessä nuorelle. Siksi urheiluakatemioiden kautta kanavoitu tuki usein ohjautuukin nimenomaan valmentajien palkkakuluihin.
Tällä hetkellä Jyväskylän Urheiluakatemian etäpisteitä on Äänekoskella, Keuruulla ja Jämsässä. Parin vuoden sisällä tavoitteena on saada mukaan myös Laukaa ja Muurame. Jyväskylän Urheiluakatemiassa on nykyisin noin 1 200 urheilijaa ja toistakymmentä eri lajia.
Urheiluakatemian toiminnassa on hyvin pitkälle kyse liikkumaan oppimisesta ja urheilun palon syttymisestä korostaa Palsola. Kaikista ei tule huippu-urheilijoita, mutta jollekin voi löytyä urheiluakatemian kautta vaikkapa oma ammatti tai elinikäinen liikunnallinen elämäntapa.
Uutinen julkaistu 3.12.2020, muokattu 1.11.2021 klo 10:11