Kulttuuritoimen kausiohjelmassa monipuolisesti konsertteja

Mainoskuvassa nainen ja punainen taivas.
Äänekosken kulttuuritoimen syksyn 2023 kausiohjelmassa satsataan jälleen erityisesti laadukkaaseen rytmimusiikkitarjontaan. Esiintyjäkaartissa mm. kotimaisen poprockin kiintotähti Irina 14.12. sekä Äänekosken konserttiaan varten voimansa yhdistävä sisaruskaksikko Osmo ja Aili Ikonen torstaina 5.10. Kausiohjelman tapahtumiin on kaikilla Äänekosken 9. luokkalaisilla vapaa pääsy. Mahdollisuus nauttia laajasta kulttuuritarjonnasta on osa kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Irina on energisellä, monipuolisella ja hienolla tuotannollaan noussut yhdeksi kotimaisen poprockin kiintotähdeksi, jonka lähes kaikki julkaistut albumit ovat yltäneet platinakantaan. Energistä keikoistaan tunnettu Irina nauttii esiintymisistä ja suosittuna live-esiintyjänä hän on yksi ahkerimmin keikkailevista artisteista Suomessa.

Osmo Ikosen odotetulla feat. -kiertueella jokaisella kiertuepaikkakunnalla on mukana vieraileva esiintyjä. Äänekosken keikalla vierailija on Aili Ikonen. Molemmat tunnetaan häkellyttävän taitavina ja monipuolisina musiikin tulkitsijoina, jotka ovat tunnettuja monista yhteyksistä. Osmo Ikonen mm. Sunrise Avenuen kosketinsoittajana, Aili Ikonen laaja-alaisesti maamme huippuorkestereiden solistina.

Nuorta laulunkirjoittajasukupolvea edustavat Sonia ja Rosa Coste tuovat syyslomaviikon torstaille 19.10. sielukasta tarinankerrontaa ja modernia, tyylikästä pop -musiikkia.

Jyväskyläläinen Sonia Sonia on Jyväskylästä ponnistava, sielukkaalla lauluäänellään lumoava artistitulokas, joka säveltää ja sanoittaa kappaleensa itse. Bändin kanssa keikkaileva artisti seuraa lavalla intuitiota ja hyvää fiilistä, ja valloittaa yleisönsä kyvyllään luoda tunnemaailmoja musiikkinsa ja tekstiensä kautta.

Vuoden tulokas palkinnon Indie -gaalassa vuonna 2021 napannut rovaniemeläislähtöinen Rosa Coste on kasvanut hiphopin, rokin ja afrikkalaisen rytmimusiikin ympäröimänä. Hänen taustansa on kasvattanut hänestä kovatahtoisen kirjoittajan ja rentoutuneen esiintyjän. Suomenkielistä modernia r&b:tä tyylipuhtaasti tekevä Coste on lahjakas tarinankertoja ja luo musiikkinsa ystävien ympäröimänä.

Kansanmusiikkijuuria ja akustista sointia jazzin huipulta

Jazzin ystäville on luvassa makeaa mahan täydeltä. Kansainvälisiä tuulia tuovat Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR) torstaina 21.9.

Sami Leponiemen, Nathan Francisin ja Okko Saastamoisen muodostaman Sir Garrisonin musiikki heijastaa yhtyeen kunnioitusta luontoon sekä toisiinsa. Yhtye tuottaa akustista ja luonnonläheistä saundia, ja on yhtyeen jäsenten säveltämää.

The Litany of the Peaks (La Litanie des Cimes) on viulisti La Litanie des Cimes – eli huippujen litania – on viulisti Clément Janinet’n 2019 perustama akustinen trio, jossa hänen kanssaan soittavat klarinetisti Elodie Pasquier ja sellisti Bruno Ducret. Janinet’n repetitiiviselle musiikille sukua olevat sävellykset rakentuvat toisiinsa kietoutuneista rytmikudoksista, joiden lähtökohta löytyy yhtä hyvin amerikkalaisesta minimalismista kuin kansanmusiikista.

Aleksis Liukko Trio keskiviikkona 18.10. ja Aurora Hentunen Quintet torstaina 2.11. edustavat modernin suomalaisen jazzin kärkeä.

Aleksis Liukko on tunnetaan mm. Sointi Jazz Orchestran pianistina, säveltäjänä ja sovittajana sekä Laura Annika Quartetin pianistina. Liukon lisäksi triossa soittavat tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin kuuluvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, SIR GARRISON, Arppa), jotka tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota.

Vuonna 2017 perustettu Aurora Hentunen Quintet on noussut muutamassa vuodessa pohjoismaisen jazzmusiikin kärkeen ja yhdeksi mielenkiintoisimmista kotimaisista jazzyhtyeistä.

Quintetin musiikissa kuuluvat soittajien persoonat rikkaana ja monipuolisena kokonaisuutena. Tunnelma liikkuu kappaleiden mukana tarinasta toiseen, herkistä pohjoisen sävelistä syviin ja tummiin aaltoihin, hyytäviltä Lapin tuntureilta kiireisille Amsterdamin kujille. Uudessa musiikissa keskitytään myös pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamiin kokemuksiin, yksinäisyyteen ja toivoon.

Isänpäivän viikon torstaina 8.11. ohjelmassa on Teatteri Eurooppa Neljän uusi lastennäytelmä. Isäni on supermies -näytelmä perustuu Timo Parvelan veijarimaiseen kirjaan, jossa kymmenvuotiaan Lauri Virtasen isä väittää olevansa supermies ja syöksyy ympäri maapalloa torjumassa katastrofeja. Laurin äitikin muuttuu kissanaiseksi. Lisäksi yläkerrassa asuu pyörätuolissa istuva tyttö, joka haluaa paeta unimaailmoihin. Näytelmän ohjaa ja dramatisoi Antti Lattu.

Keskisuomalaista teatteri- ja musiikkiosaamista

Voimansa yhdistäneiden keskisuomalaisten kanteletaiturien Olga Kolarin ja Maria Ojanperän Globaali kantele -konsertti 21.9. tuo esiin modernia kanteleelle sävellettyä musiikkia. Globaali ja paikallinen, suomalainen ja kansainvälinen kohtaavat konsertissa toisensa.

Konsertissa kuullaan myös kaksi kantaesitystä sekä mielenkiintoinen kirjo kanteleelle sovitettua musiikkia mm. Astor Piazzollalta. Kantaesitykset ovat itävaltalaisen Mathias Schmidhammerin ja Karstulan pelimannisuvusta ponnistaneen Niilo Oikarin käsialaa.

Maria Ojanperä on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka opettaa kanteletta kanteleensoittoa Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jyväskylässä. Olga Kolari on äänekoskelainen multi-instrumentalisti. Vierailevina muusikkoina Glassification-improvisaatioon osallistuvat Henry Kolari ja Arto Vidgren. Myös säveltäjä Mathias Schmidhammer saapuu Itävallasta seuraamaan teoksensa ensi-ilta.

Tapahtumatiedot

To 21.9. klo 19: Vapaat äänet kiertue: Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR). Painotalo, Mikkosali. Liput 22 /25 e

To 28.9. klo 19: Olga Kolari & Maria Ojanperä: Globaali Kantele. Suolahtisali. Liput 18 / 22 e

To 5.10. klo 19: Osmo Ikonen feat. Aili Ikonen. Suolahtisali. Liput 32 e

Ke 18.10. klo 19: Aleksis Liukko trio. Painotalo, Mikkosali. Liput 18 / 20 e

To 19.10. klo 19: Rosa Coste & Sonia. Painotalo, iso Sali. Liput 18 / 20 e

To 2.11. klo 19: Aurora Hentunen Quintet. Painotalo, Mikkosali. Liput 22 / 25 e

To 8.11. klo 19: Teatteri Eurooppa Neljä: Isäni on supermies. Painotalo, iso Sali. Liput 8 /10 e

To 14.12. klo 19: Irina. Painotalo, iso sali. Liput 27 /30 e

Ennakkoliput tapahtumiin myy Tiketti.

LISÄTIETOJA:

Vs. kulttuurituottaja
Heidi Kurtti
040 194 7982
heidi.kurtti@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.8.2023 klo 10:35

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023