Vuoden 2023 parhaat arviointikertomukset valittiin – Äänekoski on jo toistamiseen sarjansa voittaja!
Jo toisena vuonna peräkkäin Äänekosken kaupungin arviointikertomus voitti sarjassaan valtakunnallisen Vuoden Arviointikertomus -kilpailussa.
– Äänekosken tarkastuslautakunnan vuosi on ollut jälleen innovatiivinen, aktiivinen sekä työntäyteinen. Työmme saa taas valtakunnallista huomiota, josta olen puheenjohtajana ylpeä, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leila Lindell kertoo.
KPMG:n järjestämässä Vuoden Arviointikertomus -kilpailussa valittiin jälleen parhaat arviointikertomukset. Kilpailu on suunnattu kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden tarkastuslautakunnille. Tavoitteena on kehittää arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laatua.
Perusteluissa todetaan, että kaikkiaan Äänekosken arviointikertomus viestii erittäin laadukkaasta työotteesta. Kertomuksen luettavuuteen on panostettu ja Äänekosken arviointikertomuksen teksti taitettiin edellisen vuoden tavoin visuaalisesti selkeään muotoon. Tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon, sillä Äänekoski on myös nuorten kaupunki.
Hyvällä yhteistyöllä voittoon
– Arviointityön ohella lautakunta on halunnut valtuustokauden aikana kehittää kaupungin tarkastustoimen työtä suuntaan, joilla voimme auttaa kaupunkia kehittymään sekä kehittämään johtamisjärjestelmäänsä ja pääsemään kaupunkistrategiansa tavoitteisiin, Leila Lindell sanoo.
Tarkastuslautakunta tuo raportissaan esille myönteisiä havaintoja, kehitettäviä asioita sekä mahdollisia riskejä.
– Paljon on ollut onnistumisia ja asioita, joissa kaupunki on pärjännyt hyvin. Olemme mukana valtiovarainministeriön avoimen hallinnon työryhmässä ja saimme mm. Vuoden varhaiskasvatuskunta, Vuoden ympäristötarkastaja ja Vuoden yrittäjyyskasvatus -palkinnot. Myös edellinen arviointikertomus palkittiin, Lindell listaa.
Valintaperusteissa todetaan, että Äänekosken arviointikertomus kohdentuu tarkastuslautakunnan tehtävän kannalta tärkeisiin kokonaisuuksiin ja painotukset ovat huolellisesti punnittuja ja kertovat hyvästä analyyttisesta otteesta. Myös aineistolähteitä on hyödynnetty monipuolisesti.
Myös toiminnan riskien tarkastelu on integroitu hyvin arviointikertomuksen sisältöön. Tarkastuslautakunnan tekemät arviointipäätelmät nojaavat tehtyihin havaintoihin ja niiden taustalla oleviin aineistolähteisiin. Luettavuuteen on panostettu ja monimutkaisia käsitteitä on avattu, mikä parantaa kertomuksen lukijan kokemusta.
– Myös nuorisovaltuuston vahvemmin mukaan ottaminen tarkastuslautakunnan toimintaan oli tärkeä asia. Nuorten raikkaat näkemykset ilahduttavat ja tuovat uutta potkua. Yhtenä kehittämisehdotuksena tarkastuslautakunta esitimme, että nuorisovaltuustoa hyödynnetään enemmän päätöksenteon valmistelussa.
– Tarkastuslautakunnan mukaan kehitettävää on kaupungin, konserniryhmän ja valtuuston välisessä yhteydenpidossa, avoimuudessa ja yhteisissä tavoitteissa. Strategian mittareiden tulee olla hyvin selkeitä ja vuositavoitteiden realistisia. Tavoitteet tuovat rotia ja mittareiden tulisi ohjata aidosti toimintaa, Lindell sanoo.
Isoimpana riskinä arviointikertomuksessa toimme taloudenhallinnan ja sen, miten kuntaorganisaatio muuttuu joustavasti tämän päivän tarpeisiin. Myös säätiöiden takaukset nähdään riskinä ja konsernivalvontaa tulisi tarkastuslautakunnan mukaan ulottaa myös niihin.
– Riskinä on ylipäätään globaali maailmankehitys. Kun valtionosuudet tippuvat, niin olisi tärkeää, etteivät verotulot laske. Tästä syystä talouden tasapainottamistoimia on välttämätöntä jatkaa.
Myös koulukiusaaminen on nähty ongelmaksi, ja sen myös nuorisovaltuusto nosti esiin. Näihin onkin paneuduttava tarkemmin vuoden 2024 arviointikertomuksessa.
Lisätietoja:
Äänekosken tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leila Lindell, 040 356 5899, leila.lindell@aanekoski.fi
Uutinen julkaistu , muokattu 26.11.2024 klo 09:10