Äänekosken vastaanottokeskuksen arki sujuu hyvin uusissa tiloissa
Äänekosken vastaanottokeskuksen muutto Suolahdesta Äänekoskelle syksyn aikana sujui hyvin ja nyt uusissa tiloissa arki sujuu tasaisesti.
Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.
Suolahdessa asuville vastaanottokeskuksen asiakkaille vuokrattiin asunnot kaupungin omistamalta Ääneseudun Asunnoilta. Asunnot ovat keskustassa, enintään kolmen kilometrin päästä vastaanottokeskuksen uusia toimistotiloja. Suolahdesta toimistotilat muutettiin Äänekosken keskustaan Torikadulle.
Suurin osa vastaanottokeskuksen asiakkaista on ukrainalaisia lapsiperheitä, ja heitä odotetaan myös lisää. Äänekosken vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä uusille asukkaille vapaana noin 30 paikkaa, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä.
Äänekosken vastaanottokeskusta pyörittää Maahanmuuttoviraston alaisena Hemcare Oy, joka on saanut rekrytoitua hyvin työntekijöitä. Joitain rekrytointeja on edelleen käynnissä. Äänekosken vastaanottokeskuksen alaisena toimii myös Laukaan vastaanottokeskus. Hemcare Oy hoitaa myös Pohjoisen Keski-Suomen kuntamalliasiakkaat, eli asiakkaat asuvat kunnissa ja saavat vastaanottokeskuspalvelut Hemcaren kautta.
Kunnat huolehtivat vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten varhaiskasvatus- ja opetuspalveluista. Äänekoskella perusopetukseen valmistava opetus on sujunut edelleen hyvin ja lapset ovat oppineet nopeasti suomen kieltä. Nyt muuton jälkeen koulukuljetuksia Suolahdesta Äänekoskelle ei tarvitse enää järjestää. Lapsia on jonkin verran varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, ja päiväkotien lapsiryhmät alkavat olla aika täynnä.
Aikuisten kielikoulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti, mutta vastaanottokeskuksen asiakkaiden työllistyminen on ollut melko hidasta. Uuden lakiesityksen mukaan tilapäisen suojelun asiakkaat siirtyisivät työllisyyspalveluiden osalta kuntien ja kuntakokeilun asiakkaiksi 1.2.2023 alkaen.
Kun tilapäisen suojelun asiakkaat ovat asuneet Suomessa vuoden, he voivat hakea kotikuntaa. Äänekoskella ensimmäiset asiakkaat voivat hakea kotikuntamerkintää ensi keväänä. Tällöin he uusina kuntalaisina pääsevät mm. Kelan tavanomaisten etuuksien piiriin, eivätkä he olisi enää vastaanottokeskuksen asiakkaita.
Äänekosken kaupunki on tarjonnut edelleen vastaanottokeskuksen asiakkaille uimahallin ja museon vapaalippuja. Ukrainalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tuettu kaupungin lahjoitusvaroin ja Kulttuuriaitasta on saatu tukea taidetyöpajaan, joka toimii myös taideterapiana.
Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi
Uutinen julkaistu 5.12.2022, muokattu 14.5.2024 klo 08:10