Miljoona roskapussia -kampanja alkoi!

Äänekosken kaupunki on mukana roskienkeruutalkoissa 

Äänekosken kaupunki ja Sammakkokangas ovat taas tänä keväänä mukana valtakunnallisessa Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa 15.4.-5.6.2024 välisen ajan. Äänekosken kaikissa kirjastoissa on roskienkeruuta varten jaossa asukkaille roskapusseja ja kertakäyttöhanskoja 16.4. alkaen. Äänekosken kirjastojen läheisyydessä on Miljoona roskapussia -roskikset, jotka tyhjennetään kampanjan ajan viikoittain. 

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen ja ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen avasivat kampanjan 15.4.2024 keräämällä Ylen laskuriin Äänekosken ensimmäiset roskapussit. Tee niin kuin Tuononen - tule mukaan talkoisiin!

Kaupunginjohtaja keräämässä roskia.

Kampanjan tavoitteena on innostaa suomalaisia keräämään ympäristöstä yhteensä miljoona pussillista roskia. Kampanjan avulla halutaan vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan sekä havahduttaa meidät ymmärtämään ja näkemään roskien määrä. 

Viime vuonna kampanjassa kerättiin yli 200 000 pussillista roskaa - Äänekoskella kerättiin noin tuhat roskapussia! Kerää roskat reitiltäsi ja merkitse ne Ylen roskalaskuriin Äänekosken kohdalle. Yhteisen hyvän lisäksi luvassa on Suomen paikkakuntien välillä todellinen kisa siitä, kuka kerryttää roskapussipottia eniten!

Roskapussin kokoa ei ole määritelty tarkasti. Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai vaikka pienempi hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään.

Sammakkokangas lisää roskienkeruupisteitä ja niiden tehostettua tyhjennystä Äänekosken kirjastojen läheisyydessä. Kampanjan ajan roska-astiat ovat kirjastojen läheisyydessä. Kirjastojen osoitteet ovat:

 • Wessmanninkatu 2, 44100 Äänekoski
 • Asemakatu 18, 44200 Suolahti
 • Koulutie 6, 44280 Sumiainen
 • Kauppatie 2, 44400 Konginkangas
Hanna ja Matti keräämässä roskia.

Poimi roskat reitiltäsi!

Kuka tahansa voi osallistua ja kerätä roskia luonnosta yksin tai yhdessä! Näin voit osallistua kampanjaan:

 1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi. Pusseja ja hanskoja on kampanjan ajan maksutta jaossa Äänekosken kirjastoissa.
 2. Lähde ulos – yksin tai porukalla.
 3. Kerää roskia ympäristöstä. Huomaathan, että valtateillä ei ole turvallista kerätä roskia!
 4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi. Äänekosken kirjastojen läheisyydessä kampanjaroskiksia ja niiden tyhjennystä on tehostettu kampanjan ajan.
 5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Äänekosken kaupungin kohdalle osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia . Roskapussien ilmoittamiseen tarvitaan Yle Tunnus. Suuremmat pussimäärät voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.
 6. Haasta ystäväsi mukaan! Voit jakaa kuvia somessa tunnisteella #MiljoonaRoskapussia, #RoskapussiIlmio sekä @Äänekosken kaupunki ja @Yle - näin voimme jakaa roskienkeruutunnelmia myös kaupungin kanavissa!

Äänekosken kaupunki ja Sammakkokangas kannustavat kaikkia osallistumaan roskienkeruutalkoisiin!

Laskuri kännykällä.

Lisätietoja:

Roskalaskuri

Miljoona roskapussia tekee paluun! Lue, mistä kampanjassa on kyse, ja tartu haasteeseen

Usein kysytyt kysymykset – Miljoona roskapussia 2024

Viestintäsuunnittelija
Suvi Kallioinen
040 621 2653
suvi.kallioinen@aanekoski.fi


Uutinen julkaistu , muokattu 15.4.2024 klo 13:21

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.