Uusi erikoiskoe Äänekoskelle!

Secto Rally Finland 2024 reitti julkaistiin tänään

Ralliauto ajaa mäen päältä.
Secto Rally Finland, Suomen MM-ralli, ajetaan tulevana kesänä reitillä, jolle on koottu kaikki herkut: perinteitä, vähän jotain uutta ja samalla jokaiselle jotain. Uusi noin 15 kilometrin Saarikkaan erikoiskoe ajetaan Äänekoskella.

Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kuvailee reittiä jopa yhdeksi kaikkien aikojen parhaista. Reitiltä löytyy Keski-Suomen ralliteille tyypillistä vauhtia tutuilla suosikkierikoiskokeilla. Samalla on kuitenkin onnistuttu löytämään vielä MM-rallissa ajamatontakin tietä. Kaikki tämä tarjoillaan kompaktissa, katsojien helposti saavutettavassa paketissa.

Kaikkiaan 61 % reitistä on muuttunut vime vuodesta ja jopa 12 % on aivan uutta tietä, jota ei ole ajettu MM-rallin modernilla aikakaudella (vuoden 1997 jälkeen). Erikoiskoekilometrjä kertyy noin 305.

Secto Rally Finland ajetaan tänä vuonna elokuun alussa, 1.-4.8. keskuspaikkanaan Jyväskylä.

Kilpailuviikko starttaa jo keskiviikkona, kun kilpailijat lähetetään matkaan lähtöseremonialla Jyväskylän satamassa. Torstaiaamuna ajetaan testierikoiskoe, joka palaa nyt Ruuhimäen hypyille. Ruuhimäen loikista nautitaan myös itse kisassa, sillä erikoiskoe on perjantain kisaohjelmassa.

Torstaina ajetaan kilpailun ensimmäinen erikoiskoe Jyväskylän kaupungn sykkeessä, Harjulla. Harjun kaupunkierikoiskokeelle palataan myös perjantaina, kisan pisimmän päivän päätteeksi.

Rallitunnelma on helposti saavutettavissa Jyväskylän kaupungin kupeessa myös kilpailun aikana. Rallikaravaani käy huolloissa Paviljongin huoltoparkissa torstai-iltana Harjun jälkeen. Perjantaina ja lauantaina on tarjolla päivä- ja iltahuollot.

Perjantai koostuu neljästä kahteen kertaan ajettavasta erikoiskokeesta: Laukaa, Saarikas, Myhinpää ja Ruuhimäki. Päivä viimeistellään Harjulla.

Äänekosken Saarikas on aivan uusi tuttavuus MM-rallissa. Se on ollut aiemmin käytössä kansallisessa rallissa, mutta ei silloinkaan aivan tässä muodossa. Myös tutut erikoiskokeet ovat saaneet reittitiimin käsittelyssä hieman uutta ilmettä, joten aivan suoraan ei nuottivihkoja voi kaivaa esiin aiemmilta vuosilta.

Lauantaina ajetaan kahteen kertaan kolme erikoiskoetta Jämsän suunnalla: Västilä, Päijälä sekä erikoiskokeiden kuningas Ounipohja, nyt pitkänä 33 km versiona. Viimeksi Ouninpohja on ajettu tässä muodossa, mutta vastakkaiseen suuntaan, vuonna 2016.

Sunnuntain sprinttipäivästä ei latausta puutu. Päivän pistepotti jaetaan kahden tuplattavan erikoiskokeen Sahloinen-Moksi ja Laajavuori tulosten mukaan. Laajavuoren EK ajetaan toisena vetonaan kilpailun päättävänä PowerStagena, jolta on jaossa vielä lisäpisteitä.

Maaliin tullaan Paviljongille. Palkinnot jaetaan samalla lavalla Jyväskylän satamassa, jolta matkaan lähdettiin keskiviikkona.

Tämän vuoden kisassa panostetaan katsojien palveluihin helposti saavutettavilla ralliareenoilla. Ruuhimäkeen rakentuu Laukaa-Toivakka areena, joka palvelee faneja niin torstain testi-EK:lla kuin perjantain erikoiskokeellakin. Uudelle Saarikkaan erikoiskokeelle rakentuu Äänekoski-areena ja areenat palvelevat myös Ouninpohjassa ja Laajavuoressa. Näin jokaiselle päivälle löytyy helposti saavutettava katselupaikka hyvin palveluin. Areenoille järjestetään myös kuljetuksia.

Secto Rally Finlandin järjestelyissä kiinnitetään yhä enemmän huomiota paikallisuuteen. Tämä näkyy muun muassa lisääntyvänä yhteistyönä alueen kuntien kanssa isäntäkaupunki Jyväskylän lisäksi. Keski-Suomessa ralli on osa kulttuuriperintöä ja tuon kulttuurin ja osaamisen säilyttäminen on lähellä järjestäjän sydäntä. Paikallisuus korostuu organisaation valinnoissa myös palveluiden ja materiaalien osalta. Esimerkiksi VIP-tilaisuuksissa tarjoillaan keskisuomalaista ruokaa alueen toimijoiden toteuttamana.

– Olen vilpittömästi sitä mieltä, että tämä poikkeuksellinen “All-in” -reittimme on yksi parhaista koskaan. Olemme kuunnelleet eri tahoja ja pyrkineet toteuttamaan kaikki mahdolliset toiveet. Sitä kautta on koottu reitti, joka menestyksellisesti yhdistää perinteet ja innovaation, Kai Tarkiainen kertoo.

– Mukana on nimekkäitä, tuttuja erikoiskokeita, mutta niin vaan vielä löytyy mukaan uuttakin ja aivan tässä lähellä Jyväskylää. Erikoiskokeet on ryhmitelty niin, että yleisö pääsee nauttimaan Keski-Suomen parhaista ralliteistä mahdollisimman helposti, hän lisää.

Tuloksena on tapahtuma, joka antaa paljon niin paikallisille toimijoille kuin kansainväliselle ralliyhteisöllekin.

kartta

Secto Rally Finland 1.-4.8.2024 - Reittiaikataulu

Keskiviikko 31.7.2024

 • Lähtöseremonia, Jyväskylän satama 19:00

Torstai 1.8.2024

 • Testi-EK, Ruuhimäki 10:01
 • EK 1 Harju 1 (3,48 km) 19:05
 • Huolto A Paviljonki (15 min, flexi) 19:40

Perjantai 2.8.2024

 • EK 2 Laukaa 1 (18 km) 8:13                           
 • EK 3 Saarikas 1 (15,5 km) 9:20
 • EK 4 Myhinpää 1 (15,51 km) 10:35
 • EK 5 Ruuhimäki 1 (7,76 km) 12:05
 • Huolto B Paviljonki (40 min) 13:27
 • EK 6 Laukaa 2 (18 km) 15:10                          
 • EK 7 Saarikas 2 (15,5 km) 16:17
 • EK 8 Myhinpää 2 (15,51 km) 17:32
 • EK 9 Ruuhimäki 2 (7,76 km) 19:05
 • EK 10 Harju 2    (2,01 km) 20:05
 • Huolto C Paviljonki (45 min, flexi) 20:40
 • Lauantai 3.8.2023
 • EK 11 Västilä 1 (18,94 km) 9:05
 • EK 12 Päijälä 1 (20,19 km) 10:05
 • EK 13 Ouninpohja 1 (33 km) 11:05
 • Huolto D Paviljonki (40 min) 13:10
 • EK 14 Västilä 2 (18,94 km) 15:35
 • EK 15 Päijälä 2 (20,19 km) 16:35
 • EK 16 Ouninpohja 2 (33 km) 17:35
 • Huolto E Paviljonki (45 min, flexi) 19:30

Sunnuntai 4.8.2024

 • EK 17 Sahloinen-Moksi 1 (14,4 km) 8:55                           
 • EK 18 Laajavuori 1 (4,19 km) 10:05
 • EK 19 Sahloinen-Moksi 2 (14,4 km) 11:17                          
 • EK 20 Laajavuori 2 Wolf Power Stage (8,53 km) 13:15
 • Maali / Podium Paviljonki 15:00

Uutinen julkaistu , muokattu 5.3.2024 klo 15:06

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.